Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Δεκάδες νεκροί από καταιγίδα

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ- ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Το θάνατο 62 ανθρώπων (καταμετρημένων μέχρι τώρα) και μεγάλες καταστροφές προκάλεσε η καταιγίδα «Ξίνθια», που διαπέρασε την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία για να καταλήξει σε Γερμανία και Βέλγιο. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκε η Γαλλία, όπου έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα άνω των 150 χλμ./ώρα, τη στιγμή που καταρρακτώδεις βροχές προκαλούσαν εκτεταμένες πλημμύρες, καταστράφηκαν σπίτια και λόγω των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, επηρεάστηκαν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νοικοκυριά, κυρίως στο δυτικό κομμάτι της χώρας. Χιλιάδες πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία ψάχνουν σπίτι σπίτι προς αναζήτηση ανθρώπων. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έφθασε χτες στην περισσότερο πληγείσα παραθαλάσσια πόλη Λα Ροσέλ και την περιοχή βόρεια και νότια αυτής, όπου αναφέρθηκε ότι περίπου 30 άτομα έχασαν τη ζωή τους και υποσχέθηκε να διαθέσει 3 εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη βοήθεια. Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν έκανε λόγο για «εθνική καταστροφή».

Πάντως, το «BBC», επικαλούμενο δηλώσεις τοπικών αξιωματούχων, ρίχνει την ευθύνη της έκτασης της καταστροφής στην υποχώρηση του κυματοθραύστη (παλιά τείχη από την εποχή του Ναπολέοντα) στην πόλη L' Aiguillon-su-Mer, τα οποία υποχώρησαν με αποτέλεσμα τα κύματα που έφθαναν τα 8 μέτρα να «εισβάλουν» στην πόλη.

Συνολικά, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γερμανία, ανάμεσά τους και ένα δίχρονο αγοράκι, τρεις στην Ισπανία, ένα δεκάχρονο κορίτσι στην Πορτογαλία και ένας ακόμα στο Βέλγιο. Παράλληλα, δυσκολίες σημειώθηκαν και στις πτήσεις από το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, το 10% των πτήσεων ακυρώθηκε, ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν δυσκολίες και στα δρομολόγια του σιδηρόδρομου σε δυτικά κρατίδια της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ