Τετάρτη 3 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Στηρίζουν την κυβέρνηση, εκβιάζουν το λαό

«Φόβοι» για γενικευμένη κρίση στην Ευρωζώνη μέσω Ιταλίας και Ισπανίας

Ικανοποιημένος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα εμφανίζεται ο Ολι Ρεν, επίτροπος για οικονομικά θέματα, όπως μετέφερε χτες ο εκπρόσωπός του, Αμαντέου Αλφατάζ. Την ίδια ώρα, ο Οτμαρ Ισινγκ, πρώην επικεφαλής των οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας χτες στο γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό «ZDF», επανέλαβε την άποψή του ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πιέζοντας για την επιβολή των προαποφασισμένων αντιλαϊκών μέτρων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Guido Westerwelle, δήλωσε χτες ότι «πριν γίνουν συζητήσεις για βοήθεια, αναμένουμε από την Ελλάδα να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να εφαρμόσει την πολιτική σταθερότητας». Ανακοίνωσε ακόμα ότι η ανάγκη εφαρμογής προγράμματος λιτότητας θα συζητηθεί και στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Α. Μέρκελ την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι «αυτή τη στιγμή η Γερμανία δε συζητά ούτε για "λευκές" επιταγές και ούτε για "απλές" επιταγές» και ισχυρίστηκε πως «αναμένουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση, θα βρουν τη στήριξη του ελληνικού λαού», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή».

Ο Γερμανός οικονομολόγος, Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Κέντρου της Βαυαρίας, εκτίμησε μιλώντας στη «Deutsche Welle» ότι «το ευρώ αντέχει. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, εάν προκύψουν παρόμοιες καταστάσεις στην Ισπανία και την Ιταλία. Αλλά δε νομίζω ότι θα συμβεί αυτό. Θα πρέπει ωστόσο να προειδοποιήσουμε την Ελλάδα εάν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της ότι θα αποβληθεί από την ευρωζώνη (...) Θα μπορέσει να υποτιμήσει το νόμισμά της και να γίνει φθηνή και ελκυστική για τους τουρίστες, ενώ παράλληλα θα στηριχθούν και οι εξαγωγές της».

Το κουβάρι των ανταγωνισμών περιπλέκει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Suddeutsche Zeitung», με τον τίτλο «Οι κερδοσκόποι επιτίθενται στη στερλίνα»: «Αυξάνεται η ανησυχία για τα ελλείμματα στην Ευρώπη - γράφει η εφημερίδα - μετά την επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας και τώρα κατά της Βρετανίας. Χθες η στερλίνα δέχθηκε σοβαρές πιέσεις στις αγορές και οι επενδυτές φοβούνται ότι η Βρετανία θα αντιμετωπίσει άμεσα προβλήματα λόγω του νέου δανεισμού. Η Κομισιόν υπολογίζει μάλιστα ότι φέτος το έλλειμμα της Βρετανίας θα αγγίξει το 12,9% της συνολικής της οικονομικής απόδοσης. Θα είναι δηλαδή υψηλότερο ακόμη και από το έλλειμμα της Ελλάδας που αναμένεται για φέτος στο 12,7%».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ψήνεται» συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος (2013-08-08 00:00:00.0)
Οι περικοπές θα προκαλέσουν τσουνάμι απολύσεων (2010-10-14 00:00:00.0)
Συντονισμένα πυρά στις λαϊκές συνειδήσεις (2010-08-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-08-22 00:00:00.0)
Ανησυχία για το νέο κανόνι στην Ουγγαρία (2010-06-05 00:00:00.0)
Στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι (2009-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ