Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ρωσικο-κινεζικός ανταγωνισμός στην Αρκτική

Το «φιλέτο» των φυσικών πόρων της Αρκτικής, αλλά και ο έλεγχος των θαλάσσιων δρόμων μπορεί να αποτελέσουν «μήλον της έριδος» όχι μόνον ανάμεσα στις χώρες της Αρκτικής, αλλά και ανάμεσα σε δύο χώρες με στενή συνεργασία, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Αυτό γράφει η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», αναφερόμενη σε εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), που δημοσίευσε πρόσφατα έρευνα της Λίντα Γιάκομπς, υποδιευθύντριας του Προγράμματος της Κίνας του SIPRI, σύμφωνα με την οποία «η Κίνα ετοιμάζεται για μια Αρκτική απελευθερωμένη από τους πάγους». Σύμφωνα με την συγγραφέα της έρευνας, οι Κινέζοι με ιδιαίτερη καχυποψία βλέπουν τις προθέσεις της Ρωσίας στην περιοχή της Αρκτικής. Η Κίνα ανησυχεί πως εάν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις της Μόσχας για τη διερεύνηση της δικής της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων στην Αρκτική, τότε η Ρωσία θα εισπράττει υπερβολικά μεγάλους δασμούς για το πέρασμα των πλοίων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

Τελευταία, η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στις συνέπειες από το λιώσιμο των πολικών πάγων, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του κλίματος. Υπολογίστηκε πως η διαδρομή από τη Σαγκάη μέχρι το Αμβούργο διά μέσου του Βόρειου θαλάσσιου δρόμου θα ήταν κατά 6. 400 χλμ. πιο σύντομη σε σχέση με το Νότιο δρόμο. Εκτός από αυτό, τα ασφάλιστρα των πλοίων που κατευθύνονται στη διώρυγα του Σουέζ λόγω της πειρατείας στη περιοχή αυξήθηκαν κατά 10 φορές. Πρόκειται, λοιπόν, για το συντομότερο και ασφαλέστερο εμπορικό δρόμο από την Ανατολική Ασία προς την Ευρώπη.

Οπως σημειώνει η Λίντα Γιάκομπς, η Κίνα βρέθηκε σε ασύμφορη κατάσταση επειδή η χώρα δεν είναι αρκτικό κράτος και δεν έχει κυρίαρχα δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα, που είναι πλούσια σε ορυκτά και δεν είναι μέλος του Αρκτικού Συμβουλίου, που εξετάζει την πολιτική στην περιοχή. Ομως, η Γιάκομπς προβλέπει πως η Κίνα θα επιδιώξει ρόλο για τον εαυτό της στις μελλοντικές δραστηριότητες στην Αρκτική.

Από τη μεριά του, ο Χαν Σιουιντούν, συνταγματάρχης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, δεν αποκλείει ότι οι δύσκολες διακρατικές συζητήσεις μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε ένοπλες αντιπαραθέσεις.

Από το 1994 οι Κινέζοι άρχισαν να εξερευνούν την αρκτική ζώνη με τη βοήθεια του πιο μεγάλου μη ατομικού παγοθραυστικού στον κόσμο, του «Χuelong», που αγόρασαν από την Ουκρανία. Επίσης η Κίνα σχεδιάζει να κατασκευάσει νέο παγοθραυστικό μέχρι το 2013.


Ι. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πεδίο στρατηγικού ανταγωνισμού» απέναντι σε Ρωσία - Κίνα (2024-07-27 00:00:00.0)
Επαφές σε Δανία και Ισλανδία ενόψει του Αρκτικού Συμβουλίου (2021-05-18 00:00:00.0)
Η Αρκτική και πάλι στο προσκήνιο (2017-03-31 00:00:00.0)
Νέες διεκδικήσεις για τον πλούτο της Αρκτικής (2015-08-05 00:00:00.0)
Το κόστος των υποδομών τροχοπέδη στα σχέδια (2013-08-18 00:00:00.0)
Αρχίζει η μάχη για τον πλούτο που κρύβει στα σπλάχνα του (2008-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ