Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Προσανατολίζονται με βάση τις αξίες της αγοράς

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή την κορύφωση αυτή την περίοδο των σχολικών εκδρομών

Στο αποκορύφωμά τους οδεύουν αυτό το διάστημα οι σχολικές εκδρομές, με χιλιάδες μαθητές να βρίσκονται καθ' οδόν προς την... εκτόνωση από ένα σχολείο που εξοντώνει αντί να μορφώνει. Την ίδια στιγμή, για μια ακόμα φορά οι - εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι, άνεργοι, χτυπημένοι από την κρίση - γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Σε περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζονται οι δαπάνες των νοικοκυριών για τις σχολικές εκδρομές, οι οποίες δεν έχουν κανένα εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Είναι δε ενδεικτικό ότι πέρσι, σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν, σε 82.000 υπολογίζονταν οι μαθητές που δε συμμετείχαν επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά.

Στα σχολεία, οι μαθητές καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη την... «επιχειρηματικότητα» και να εμπλακούν πολλές φορές σε διάφορες συναλλαγές με ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του τουρισμού, ενώ ανοιχτό είναι το ζήτημα της εξασφάλισης των όρων ώστε οι μαθητές να φεύγουν και να επιστρέφουν με ασφάλεια καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που σε μικρό ή μεγάλο βαθμό εκδρομές σημαδεύτηκαν από δυσάρεστα γεγονότα.

Ερώτηση στη Βουλή

Στο ζήτημα της οργάνωσης και του περιεχομένου των σχολικών εκδρομών αναφέρονται με Ερώτησή τους προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη, Γιάννης Πρωτούλης και Αγγελος Τζέκης.

Οπως σημειώνουν, «κάθε χρόνο το ζήτημα των σχολικών εκδρομών συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των κάθε λογής ταξιδιωτικών γραφείων που λυμαίνονται μαθητές και γονείς και κατά καιρούς έχει αναδειχτεί το ζήτημα ασφάλειας των μαθητών με ανώδυνο τρόπο. Το ζήτημα των σχολικών εκδρομών αντί να εντάσσεται οργανικά στην εκπαιδευτική διαδικασία έχει γίνει τόπος εμπορικής λείας των οικογενειών των μαθητών, διαφθείρει πολλές φορές νεανικές συνειδήσεις, εκπαιδευτικούς που εμπλέκονται, μετατρέπει τα σχολεία σε μαγαζάκια των πρακτορείων του τουριστικού κεφαλαίου. Προσανατολίζουν τις εκδρομές με βάση τις αξίες της αγοράς και του θεάματος, ενώ λείπει κάθε προσανατολισμός αγωγής, πολιτισμού - ψυχαγωγίας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Σήμερα που η λαϊκή οικογένεια δέχεται σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και στη ζωή γενικότερα, είναι πρόκληση να καλείται να πληρώσει τεράστια ποσά για τη συμμετοχή των παιδιών της ή να αποκλείσει το παιδί της από τη συμμετοχή του στις σχολικές δραστηριότητες». Με βάση την κατάσταση αυτή, ρωτούν την υπουργό τι μέτρα θα πάρει συνολικά γι' αυτό το ζήτημα, με στόχο την ασφάλεια των μαθητών και το διαπαιδαγωγητικό περιεχόμενο των εκδρομών και αν θα αποφασίσει τη γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να καλύπτουν και τα έξοδα των εκδρομών, χωρίς την παρέμβαση ιδιωτών και χωρίς την επιβάρυνση της οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ