Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
Μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια

Το στρατό βγάζει στους δρόμους το αστικό κράτος

Τα λαϊκά στρώματα είναι τα βασικά θύματα της καταστροφής από το σεισμό
Τα λαϊκά στρώματα είναι τα βασικά θύματα της καταστροφής από το σεισμό
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Τα πλοία έχουν βγει στη στεριά» και η «κοινωνική αναταραχή» είναι προ των πυλών στη Χιλή, που μετρά τις πληγές της από το σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ του περασμένου Σαββάτου και παρά τις αρχικές αρνήσεις τελικά ζήτησε επισήμως διεθνή βοήθεια.

«Η κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Μπιρς, διευκρινίζοντας ότι οι χιλιανές αρχές «έδωσαν επίσης έναν κατάλογο με τις προτεραιότητές τους». Ο αριθμός των νεκρών επισήμως έφτασε στους 799, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και άλλο, καθώς εκατοντάδες έχουν παρασυρθεί από τσουνάμι που ακολούθησαν μετά το σεισμό χωρίς να έχει υπάρξει ποτέ προειδοποίηση από τις αρχές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα νησιά Ρόμπινσον Κρούσο στα ανοικτά της Χιλής, που επλήγησαν από τα τσουνάμι, κανείς δεν ξέρει τι έχει γίνει με τους 800 κατοίκους τους.

Στο μεταξύ, οι συλλήψεις - μόνο 16 συνελήφθησαν το βράδυ και τη νύχτα της Τρίτης, στο Σαντιάγο, στην Κονσεπσιόν, στο Μάουλε και το Μπίο Μπίο - συνεχίζονται τόσο από την αστυνομία όσο και από τις Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντρική Χιλή όσον αφορά την αντιμετώπιση ταραχών, δηλαδή την απόγνωση των κατοίκων της Κονσεπσιόν και άλλων πόλεων που προσπαθούν να επιβιώσουν ακόμη και λεηλατώντας σούπερ μάρκετ, καθώς σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί γύρω τους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παράκτιες περιοχές που εξακολουθούν να παραμένουν απομονωμένες, ενώ, κατά τις εκτιμήσεις, οι συνέπειες στη αλιεία θα είναι πολύ μεγάλες, καθώς χιλιάδες αλιευτικά σκάφη είτε χάθηκαν, είτε καταστράφηκαν, είτε υπέστησαν ζημιές. Μεγάλες, επίσης, είναι και οι ζημιές στα λιμάνια της χώρας. Ακόμη, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σαρωτικό πλήγμα στη βιομηχανία παραγωγής κρασιού, αλλά και στο οδικό σύστημα της χώρας από το οποίο εξαρτάται το 85% της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας της χώρας.

Η Χιλή δεν αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα μετά από τον καταστρεπτικό σεισμό, δήλωσε χθες η Πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ, ενώ «εγγυήθηκε» ότι δεν πρόκειται να χαθούν θέσεις εργασίας και δεσμεύθηκε για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν. Ομως η Μισέλ Μπατσελέτ παραδίδει τη σκυτάλη της προεδρίας στον εκλεγμένο πρόεδρο την επόμενη Πέμπτη, 11 Μάρτη, ...και ο «μεγαλύτερος φόβος» είναι η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Σεμπαστιάν Πινιέρα να βρεθεί αντιμέτωπη με μία «κοινωνική έκρηξη», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελ Μερκούριο», ενώ και ο συγγραφέας Αλμπέρτο Φουγκέτ, με άρθρο του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», αναφέρει «ότι o πραγματικός σεισμός που δονεί πλέον τα συντρίμμια είναι η απειλή μιας κοινωνικής εξέγερσης ειδικά στην Κονσεπσιόν και στο Ταλκαχουάνο, όπου τα πλοία έχουν βγει στη στεριά».

Η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών (ONEMI) ανακοίνωσε ότι κινητά νοσοκομεία θα δημιουργηθούν σε διάφορες πόλεις για παροχή βοήθειας προς τους τραυματίες από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τέλος, ο υπουργός Υγείας, Αλβαρο Εράσο, ευχαρίστησε χθες την ομάδα των Κουβανών γιατρών που έφτασε στο Σαντιάγο με ένα πλήρες υπαίθριο νοσοκομείο, ώστε να παρέχουν βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ