Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πάλι στο επίκεντρο η «αμερικανική διαμεσολάβηση»

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ
Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ
ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε ενίσχυση του ρόλου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού δίνοντάς του «προσχήματα και ανάσες» προχώρησαν, χτες, ουσιαστικά οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, διαιωνίζοντας μια, καταστροφική όπως έχει αποδειχτεί όλα τα τελευταία χρόνια, στάση. Οπως ανακοινώθηκε αποδέχτηκαν την αμερικανική πρόταση για επανέναρξη έμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων με το ρόλο του διαύλου να αποδίδεται στον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Τζορτζ Μίτσελ.

Επέλεξαν, όμως, να «επιδείξουν και πυγμή»: Θέτουν ως όριο για την επίτευξη κάποιου αποτελέσματος το τετράμηνο. Συμπλήρωσαν ότι τον Ιούλιο θα ξανασυνεδριάσουν για να εξετάσουν την κατάσταση και αν κρίνουν ότι υπάρχει αδιέξοδο θα ζητήσουν αποφάσεις και δράσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Συνεχίζοντας, δε, την «επίδειξη πυγμής» υποστήριξαν ότι συναινούν στη φόρμουλα των έμμεσων διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν εκ των προτέρων αναφορές σε συγκεκριμένα φλέγοντα ζητήματα της ειρηνευτικής διαδικασίας και ότι η αμερικανική πλευρά θα αποσαφηνίσει τη θέση της. Κατέληξαν, δε, ότι δεν πιστεύουν πως το Ισραήλ «έχει πρόθεση διαλόγου».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση, δήλωσε ότι «θ' ακολουθήσει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου» και εναπόκειται στην κεντρική επιτροπή της ΟΑΠ να συνεδριάσει, το Σαββατοκύριακο, για να δώσει την τελική έγκριση. Ο εκπρόσωπος του Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, υποστήριζε ότι η παλαιστινιακή πλευρά δεν «περιμένει απαραίτητα κάτι το ιδιαίτερο από την όλη διαδικασία, καθώς θεωρεί ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει καμία πρόθεση ειλικρινούς διαλόγου. Εντούτοις, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις είναι ευκαιρία για ν' αποκαλυφθούν οι πραγματικές ισραηλινές προθέσεις». Αντίθετα, ικανοποίηση εξέφρασε η ισραηλινή ηγεσία, τονίζοντας ότι η ίδια επιμένει εδώ και καιρό για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ, εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Οχθη, με αφορμή την ένταξη δύο θρησκευτικών τόπων, που διεκδικούνται από την εβραϊκή και τη μουσουλμανική θρησκεία, σε λίστα μνημείων της «ισραηλινής παράδοσης», κίνηση που η παλαιστινιακή πλευρά χαρακτήρισε «περαιτέρω προσάρτηση εδαφών, αλλά και παραδόσεων». Χτες, συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινού στρατού στην περιοχή Μπέιτ Τζάλα, έξω από τη Βηθλεέμ, με αφορμή το ξερίζωμα εκατοντάδων ελαιοδέντρων από τα χωράφια 35 οικογενειών, προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του διαχωριστικού τείχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ