Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ» ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Στήριξη και συναίνεση άνευ όρων

Επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα φωτογραφίζει ο ΣΕΒ, επικαλούμενος την κρίση

Κυβέρνηση, βιομήχανοι και εργατοπατέρες έχουν συναντίληψη για τη στρατηγική που πετσοκόβει τα εργατικά δικαιώματα

Eurokinissi

Κυβέρνηση, βιομήχανοι και εργατοπατέρες έχουν συναντίληψη για τη στρατηγική που πετσοκόβει τα εργατικά δικαιώματα
Καθώς ολόκληρη η χώρα βούιζε από οργή για τα αντεργατικά μέτρα, οι «κοινωνικοί εταίροι» έσπευσαν χτες το πρωί να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και προεξάρχοντος του ΣΕΒ κατέθεσαν την επί της ουσίας στήριξή τους στην αντιλαϊκή πολιτική.

Για «αναγκαία μέτρα», τα οποία πρέπει να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, έκανε λόγο ο ΣΕΒ, ζητώντας και νέα προνόμια. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρός του Χάρης Κυριαζής σημείωσε πως «τα νέα μέρα ήταν αναγκαία για να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία». Ερωτηθείς για το αν τα μέτρα θα επεκταθούν στον ιδιωτικό τομέα, υποστήριξε πως αν και «δεν ετέθη σήμερα τέτοιο θέμα, αλλά η κρίση όπως ξέρετε πλήττει εξίσου τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», δίνοντας έτσι το σύνθημα στους βιομηχάνους να πράξουν ακριβώς τα ίδια που έπραξε η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα.

Στην ίδια γραμμή και η ηγεσία των μεγαλεμπόρων, η οποία διά στόματος του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη δήλωσε ότι «τα νέα μέτρα που μας ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό δεν επιδέχονται καμίας αντίδρασης, αφού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο».

Επιβεβλημένες χαρακτήρισε από την πλευρά του «τις περικοπές των δαπανών του δημόσιου τομέα» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Παριστάνοντας ότι δεν τρέχει τίποτα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος είπε ότι «από αύριο θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι να μιλάμε - και κυρίως η κυβέρνηση - για ανάπτυξη και παραγωγή». Και αυτό, τη στιγμή που τα μέτρα τσακίζουν τους μικρομεσαίους, πνίγουν τους φτωχούς βιοτέχνες.

Τα μέτρα της κυβέρνησης άνοιξαν την όρεξη και των μεγαλοξενοδόχων. Σε ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αφού δηλώνει ευθαρσώς πως «σ' αυτό το εγχείρημα είμαστε όλοι μαζί», ζητάει «νέα ρύθμιση για επιδότηση της εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για δύο έτη» και άρση του καμποτάζ.

Από κοντά οι εργατοπατέρες

Και ενώ τα μέτρα κατακρεουργούν το εργατικό εισόδημα, οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μαζί με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων, έσπευσαν να μπουν στο κάδρο της «εθνικής συναίνεσης».

Ο Γ. Παναγόπουλος, αυτό που βρήκε να πει μπροστά στη λαίλαπα είναι ότι «τα μέτρα είναι μονομερή», ενώ σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ «είδε» μόνο «τους καρχαρίες των αγορών» και όχι την κυβέρνηση. Επιδιώκοντας μάλιστα να δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση και πολιτικό χρόνο για την επιβολή των μέτρων ισχυρίζεται ότι «η αποτελεσματικότητα θα κριθεί τους προσεχείς μήνες».

Την «κοινωνική συνοχή» επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, τη στιγμή που η κυβέρνηση λεηλατεί τους δημόσιους υπαλλήλους και όταν ακριβώς αυτή η γραμμή της πλειοψηφίας περί «κοινωνικής συνοχής» μεταφράζεται σε άρνησή της τόσα χρόνια να αντιταχθεί επί της ουσίας στην αντεργατική πολιτική και έφερε τα σημερινά οδυνηρά αποτελέσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ