Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Η ανάγκη ενίσχυσης του Κόμματος

Αγαπητοί σύντροφοι

Διάβασα προσεχτικά τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματός μας για το 16ο Συνέδριο. Τις εκτιμώ σαν ρεαλιστικές, σε γενικές κατευθύνσεις, γιατί ασχολούνται με όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ο πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος και οι αποφάσεις που θα παρθούν θα δώσουν δυναμική ώθηση στην πορεία του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου. Θέλω να σταθώ σε ορισμένα ζητήματα, που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση του Μετώπου. Θα πρέπει, σύντροφοι, να ξανοιχτούμε και να βάλουμε προτεραιότητα την πολιτική δουλιά στο συνδικαλιστικό κίνημα και γενικά στις λαϊκές μάζες, να τις βοηθήσουμε να ανακαλύψουν τις δυνάμεις τους, να αντιδρούν. Οπως είπε και η σ. Αλέκα.

Σύντροφοι, όσο καλή κι αν είναι η ιδέα του Μετώπου, καλή θα γίνει μόνο τότε, όταν αυτό γίνει ένα μαζικό ΕΑΜ της σύγχρονης εποχής. Και για να γίνει μαζικό, θα πρέπει να καταπιαστούμε με τη δουλιά στη βάση, στις ΚΟΒ. Γιατί, όπως τονίζεται και στις Θέσεις, ακόμα συνεχίζεται η υποτίμηση και υποβάθμιση της ιδεολογικής και θεωρητικής μας δουλιάς. Ακόμα, να επαναφέρουμε στις γραμμές μας την κομματική πειθαρχία. Δυστυχώς, έχουμε ακόμα στις γραμμές μας κομματικά μέλη, που δεν έρχονται τακτικά στις συνελεύσεις, έχουμε αναβολές συνελεύσεων λόγω απαρτίας, καθυστερήσεις κομματικών συνδρομών κ.ά.

Η θέση για τη δημιουργία του Μετώπου είναι σωστή, γιατί το καλεί η ίδια η ζωή. Νομίζω πως δε φτάνει μόνο να το θέλουμε, αλλά και να το μπορούμε. Γι' αυτό πάνω απ' όλα χρειάζεται επίμονη δουλιά να συσπειρώσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις: πρώην συντρόφους και συναγωνιστές, που για διάφορους λόγους αποχώρησαν και αδρανοποιήθηκαν και όχι μόνο, να τους πείσουμε να ενταχθούν στο Μέτωπο. Πάνω απ' όλα χρειάζεται το κόμμα να δυναμώσει ποιοτικά και ποσοτικά. Να γίνει στρατολογία νέων μελών, να βοηθηθούν και να διαπαιδαγωγηθούν σωστά να καταλάβουν πως οι καταστατικές αρχές του κόμματος πρέπει να φυλάγονται σαν τα μάτια μας. Την ιδεολογική μας δουλιά θα πρέπει να την εντείνουμε, γιατί η αστική τάξη και ο ιμπεριαλισμός κρατούν αναβαθμισμένη τη δράση τους με μια σειρά μισθοφόρους λακέδες, με τα μέσα που διαθέτουν, ηλεκτρονικά κ.ά., Τύπο, για την ιδεολογική συσκότιση της πραγματικότητας και τελειοποιούν τους μηχανισμούς του ψυχολογικού πολέμου, ενάντια στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

Θα πρέπει, σύντροφοι, η ΚΕ να καταπιαστεί σοβαρά με το ιδεολογικό μέτωπο και ιδιαίτερα με το σοβαρό ζήτημα που έχει μπει μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη και που κλόνισε, σε μεγάλο βαθμό, την εμπιστοσύνη των μαζών στην κοσμοθεωρία μας, κάνοντάς τη να φαίνεται στα μάτια του κόσμου σαν Ουτοπία. Θα πρέπει αυτή την εμπιστοσύνη να την αποκαταστήσουμε. Θα πρότεινα η ΚΕ να ξανα-ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό και θα ήταν καλύτερα και αποτελεσματικότερα να καλέσει και αντιπροσώπους από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ακόμα, το ιδεολογικό μέτωπο θα πρέπει να ασχοληθεί με την υπεράσπιση του σοσιαλισμού του αιώνα που μας πέρασε, να μάθουν, ιδιαίτερα, οι νέοι πιο σύστημα κοινωνικό μπόρεσε να σηκώσει τον άνθρωπο στα δυο του πόδια, ποια ανάπτυξη επιτεύχθηκε από τους εργαζόμενους των σοσιαλιστικών χωρών σε όλους τους τομείς: Βιομηχανία, αγροτική οικονομία, επιστήμη κλπ., και ποια βοήθεια δόθηκε στις υποανάπτυκτες χώρες και τα εθνικά τους κινήματα. Είναι ανάγκη να χρεοκοπήσουμε, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, τα λεγόμενα των δεκάδων μισθοφόρων του καπιταλισμού, που καθημερινά ξεδιάντροπα μεταδίδουν πως οι χώρες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών συνειδητά ποια μπήκαν στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ομως, με βάση τη σημερινή πραγματικότητα για τη ζωή των λαών αυτών, μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, ζουν στο πετσί τους την ανεργία, την ακρίβεια, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, την πορνεία και μια σειρά άλλα επιτεύγματα της καπιταλιστικής κοινωνίας, που νωρίτερα οι λαοί αυτοί δεν τα ήξεραν. Αυτοί οι λαοί ζήσανε και μεγάλωσαν με τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Αυτά τα ιδανικά του σοσιαλισμού θα πρέπει να τα γνωρίσουμε στον κόσμο μας, γιατί αυτά τα ιδανικά, με τις ελλείψεις και τα λάθη, εξακολουθούν να είναι ακατανίκητα και ελκυστικά, γιατί δείξανε την ανωτερότητά τους απέναντι στον καπιταλισμό.

Σύντροφοι, η κατάσταση γενικά δεν είναι όπως θα τη θέλαμε. Αυτό δε θα πει ότι οι κομμουνιστές θα τα βάλουν κάτω. Το Κόμμα μας - Κόμμα αγώνων και θυσιών, βρέθηκε στο παρελθόν σε πιο δύσκολες καταστάσεις και παρ' όλα αυτά τα έβγαλε πέρα παλικαρίσια. Η δική μας συνεισφορά θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση αυτού του βασικού στόχου - τη δημιουργία του ΑΑΔΜ.

Ευχαριστώ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Κ. Τούμπα - Θεσσαλονίκη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ