Τρίτη 9 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΕΗ
Πρόγραμμα 2 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών...

...στο όνομα της ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Με μια ακόμα προκλητική πρωτοβουλία στήριξης των τραπεζών ισοδυναμούν οι χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για εφαρμογή δύο προγραμμάτων δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη με τον πρόεδρο του ΤΕΜΠΜΕ, τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ - που δεν έχασαν την ευκαιρία να εγκωμιάσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου - ανακοινώθηκαν τα δύο προγράμματα που με πρόσχημα την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ταμειακή ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και των εσόδων του κράτους, στην πραγματικότητα δημιουργούν νέα πελατεία για τις τράπεζες, που θα σφίξουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά των χρεών για χιλιάδες επαγγελματίες και εμπόρους.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά δάνεια για αποπληρωμή χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και το δεύτερο αποπληρωμή προμηθευτών για αγορά πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Εκτιμάται ότι το καθένα θα αφορά δάνεια συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ και απευθύνεται θεωρητικά σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων και όλων των εταιρικών μορφών που απασχολούν μέχρι 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.

Για τις περιπτώσεις δανείων κάλυψης απλήρωτων ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2010, τα δάνεια θα είναι ύψους 5.000 - 100.000 ευρώ κλιμακωτά, ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων σε κάθε επιχείρηση. Το πρόγραμμα θα έχει ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για τα δάνεια αποπληρωμής οφειλών προς προμηθευτές το ύψος των δανείων θα είναι 5.000 - 300.000 ευρώ και πάλι κλιμακωτά. Το πρόγραμμα θα έχει ισχύ μέχρι 31/12/2011.

Χρόνος εξόφλησης των δανείων ορίστηκαν τα 6 χρόνια με δύο χρόνια περίοδο χάριτος κατά την οποία θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι, ενώ τα σχετικά ποσά θα διοχετεύονται αυτόματα στη ΔΟΥ, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στον προμηθευτή, ανάλογα με το λόγο για τον οποίο γίνεται η δανειοδότηση.

Το ΤΕΜΠΜΕ θα εγγυάται το 80% του δανείου, ενώ για δάνεια πάνω από 40.000 ευρώ η επιχείρηση θα παρέχει εξασφαλίσεις μέχρι το 10% του δανείου εφόσον ζητηθεί από την τράπεζα. Το επιτόκιο υπολογίζεται γύρω στο 5% - 6% , επίπεδα στα οποία κυμαίνονται τα επιχειρηματικά δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ