Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΚΕ
Με αισιοδοξία, αποφασιστικότητα και ενότητα γύρω από τις Θέσεις της ΚΕ

«Να ριχτούμε στη δουλιά. Να ανεβάσουμε το πολιτικό, ιδεολογικό, οργανωτικό επίπεδο του Κόμματος και της Εργατικής Τάξης. Τότε θα έχουμε κάνει το αποφασιστικό βήμα για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου. Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις γι' αυτό υπάρχουν, οι προοπτικές υπάρχουν, από εμάς θα εξαρτηθεί πόσο γρήγορα και αποφασιστικά θα προχωρήσουμε στις συμμαχίες που θα μας οδηγήσουν στη συγκρότηση του Μετώπου για ν' ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή εξουσία».

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά λόγια συνέδρου στη Συνδιάσκεψη της Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο της Κοζάνης, δίνουν και το γενικότερο στίγμα και το πνεύμα προβληματισμού, αισιοδοξίας, αποφασιστικότητας και ενότητας γύρω από τις Θέσεις της ΚΕ, που επικράτησε στη συνδιάσκεψη.

Η εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής, που παρουσίασε ο γραμματέας Κώστας Σταμπολίδης, αξιολογεί, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από όλες τις ομιλίες των συνέδρων, ότι η οργάνωση της περιοχής συνολικά είναι τώρα σε καλύτερο επίπεδο απ' ό,τι ήταν την περίοδο της προηγούμενης συνδιάσκεψης, σε καλύτερο σημείο από άποψη ιδεολογική - πολιτική, από άποψη κατανόησης της πολιτικής του Κόμματος και δράσης για το ΑΑΔΜ και την ισχυροποίηση του Κόμματος.

Τόσο στην εισήγηση όσο και στις ομιλίες επισημάνθηκαν αυτοκριτικά οι αδυναμίες και ελλείψεις, οι αδύνατες πλευρές της δουλιάς της Οργάνωσης που χρειάζεται να ξεπεραστούν για να γίνουν πιο γρήγορα βήματα στην κατεύθυνση της αύξησης της επιρροής του Κόμματος και τη συγκρότηση του Μετώπου πάλης στο χώρο ευθύνης της οργάνωσης.

Η εισήγηση επισημαίνει σχετικά με τις εξελίξεις στη Δυτική Μακεδονία και την κατάσταση που διαμορφώνεται: «Καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις συντελούνται και στην περιοχή μας και εκφράζονται με την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων: μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση μεγάλων μονάδων της ΔΕΗ, έκλεισαν τα ΜΑΒΕ. Συγκεντρώνεται η γη και η παραγωγή σε λιγότερα χέρια, έχουμε μάλιστα και την παρουσία μονοπωλιακού κεφαλαίου, τον πλήρη έλεγχο π.χ. του Μπουτάρη στην αμπελουργία και οινοποιία Αμυνταίου, εκκαθάριση των μικρομεσαίων ΕΒΕ και εμπόρων, κυρίως παραδοσιακών τμημάτων (μικρές βιοτεχνίες). Εμφάνιση, επίσης, μεγάλων καταστημάτων. Μεταφορά επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες. Εξαφάνιση της παραδοσιακής μορφής του κλάδου της γούνας (οικοτεχνία) και ενίσχυση των μεγάλων του κλάδου.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος, επισημαίνει η εισήγηση, ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Φλώρινας, θα οξυνθεί περισσότερο με την προοπτική των ιδιωτικοποιήσεων. Συγχρόνως η Δυτική Μακεδονία χρησιμοποιείται ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ κατά των λαών της Βαλκανικής. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι στη Δ. Μακεδονία, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και της σύνθεσης του πληθυσμού, η αστική τάξη πάντα έριχνε ιδιαίτερο βάρος, με την παρουσία του Α` Σώματος Στρατού, των μυστικών υπηρεσιών κλπ. Σήμερα λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή ενισχύεται ο ρόλος αυτών των μηχανισμών...».

Υπογραμμίστηκε ακόμα στην εισήγηση ότι στο διάστημα που πέρασε από την προηγούμενη συνδιάσκεψη η ΚΟ «δοκιμάστηκε σε σημαντικά γεγονότα: Δημοτικές εκλογές, Ευρωεκλογές, Βουλευτικές εκλογές, επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Η γενική εκτίμηση είναι ότι έκανε προσπάθειες να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Επεξεργαστήκαμε θέσεις για ορισμένα θέματα, όπως τι ΔΕΗ θέλουμε, για τον κλάδο της γούνας, με στόχο να δείξουμε στο λαό, μέσα απ' αυτές τις επεξεργασίες, τον άλλο τρόπο ανάπτυξης που προτείνουμε».

Ανοδική πορεία

Στην παρέμβασή του, από μέρους της καθοδήγησης, ο Θοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι η δουλιά της οργάνωσης κρίνεται με θετικό τρόπο. «Από τη συζήτηση και τις κριτικές παρατηρήσεις που έγιναν, αλλά και τις προτάσεις για το ξεπέρασμα αδυναμιών που υπάρχουν, φαίνεται το ανεβασμένο επίπεδο της οργάνωσης. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της προσυνεδριακής δουλιάς είναι θετικά. Εγινε φέτος καλύτερη προσπάθεια κατανόησης των Θέσεων και η υπερψήφισή τους υπήρξε σχεδόν καθολική. Σήμερα έχουμε το δυναμικό για ν' αποκτήσουμε Κόμμα ισχυρό, που απαιτεί το καθήκον συγκρότησης του Μετώπου. Σύντομα μπορούμε να έχουμε τέτοιο ισχυρό Κόμμα...».

Η συνδιάσκεψη καθόρισε ακόμα τα άμεσα καθήκοντα για το επόμενο διάστημα. Βασικό καθήκον της ΚΟ παραμένει η ισχυροποίησή της, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική, σε συνδυασμό με τη δράση για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ. Καθορίστηκε ότι μόνιμο μέλημα της δράσης των ΚΟΒ πρέπει να είναι η παρέμβαση στο χώρο της κάθε ΚΟΒ για τη δημιουργία συσπειρώσεων στα διάφορα μέτωπα πάλης. Καθορίστηκαν στα πλαίσια αυτά συγκεκριμένα καθήκοντα και στόχοι για το ανέβασμα του ιδεολογικοπολιτικού επιπέδου των ΚΟΒ και το άπλωμα της δουλιάς στους εργαζόμενους.

Η συνδιάσκεψη ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση και τις Θέσεις της ΚΕ και εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Περιοχής και τους αντιπροσώπους για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στη θέση του Γραμματέα της ΕΠ επανεκλέχτηκε ο μέχρι τώρα γραμματέας, Κώστας Σταμπολίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαχητικά για τη λαϊκή αντεπίθεση (2009-02-07 00:00:00.0)
Πλώρη για τη δικιά τους εξουσία να βάλουν οι εργαζόμενοι (2004-12-22 00:00:00.0)
Πιο ψηλά ο πήχης της απαιτητικότητας στη δουλιά μας (2000-12-08 00:00:00.0)
Σκέψεις και προβληματισμοί (2000-11-29 00:00:00.0)
Η λαϊκή μαρξιστική-λενινιστική αγωγή (2000-11-21 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η απήχηση της πολιτικής του Κόμματος (1998-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ