Πέμπτη 11 Μάρτη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Παρέμβαση για την υγιεινή και ασφάλεια των πυροσβεστών

Τραγικότερη ήταν η κατάσταση φέτος για τους πυροσβέστες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες στον Εβρο

Motion Team

Τραγικότερη ήταν η κατάσταση φέτος για τους πυροσβέστες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες στον Εβρο
Την αντίδρασή της σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, εξέφρασε για άλλη μία φορά η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ) με παρέμβασή της, προχτές, προς τον αρχηγό του Σώματος με κύριο θέμα την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων σε Κλιμάκια και Υπηρεσίες. Η ΕΑΚΠ υπενθυμίζει πως σε κάθε θεσμική αλλαγή που επιχειρείται στην Πυροσβεστική, κατ' εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής υπάρχει η λέξη «ασφάλεια» όπως για την προσπάθεια δικαιολόγησης των αλλαγών στο ωράριο εργασίας, που πρόσφατα μετατράπηκε σε 8ωρο, έξι ημέρες την εβδομάδα.

Ετσι, αναφέρει ότι «το πώς νοείται τόσο η δική μας ασφάλεια όσο και η προστασία των πολιτών και η πυρασφάλεια της χώρας μέσω των επιχειρούμενων οργανωτικών αλλαγών του Πυροσβεστικού Σώματος, το διαπιστώσαμε με τη μείωση της δύναμης κατά 1/3 περίπου των πυροσβεστικών κλιμακίων μέσω της ανακατανομής της υπηρετούσας δύναμης για το 2010 και της περαιτέρω μείωσης των κονδυλίων για όλους τους τομείς του Πυροσβεστικού Σώματος». Παράλληλα, το νόημα του όρου «ασφάλεια» «το συνειδητοποίησαν οι πυροσβέστες που ενεπλάκησαν στις πλημμυρισμένες περιοχές του Εβρου».

Σύμφωνα με την ΕΑΚΠ, πολλοί πυροσβέστες αναγκάστηκαν να δουλέψουν ακόμα και για 48 ώρες δίχως ουσιαστική ανάπαυση και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του προσωπικού, αλλά και των υλικοτεχνικών μέσων. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, «την αντιπυρική περίοδο θα προκύψουν νέα ρεκόρ υπερεργασίας στα οποία οι πυροσβέστες τα τελευταία δέκα χρόνια, ως αποτέλεσμα των αντιδασικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν, έχουν διαπρέψει».

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά η ΕΑΚΠ καταγγέλλει πως «η κατάσταση για δεκάδες Πυροσβεστικά Κλιμάκια είναι απελπιστική από την έλλειψη καθαριότητας» με χαρακτηριστικό παράδειγμα «την ΠΥ Μακρακώμης που οι υπάλληλοί της υποχρεώνονται εκτός των άλλων καθηκόντων να κάνουν και την καθημερινή καθαριότητα των χώρων της υπηρεσίας τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Κλείνοντας, υπογραμμίζει πως «αν αυτού του είδους το εργασιακό περιβάλλον που έχετε εξασφαλίσει για τους πυροσβέστες σας ικανοποιεί και δεν σας ανησυχεί για τις συνέπειες σε βάρος της υγείας των πυροσβεστών και των οικογενειών τους, είμαστε υποχρεωμένοι να σας επισημάνουμε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για εμάς και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα αντιδράσουμε μαζί με τους εργαζόμενους στα πλαίσια των συνταγματικών μας δικαιωμάτων που παραβιάζονται και με δική σας ευθύνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ