Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2001
Χωρίς νόημα οι κυβερνητικές θριαμβολογίες
  • Συνεχίστηκε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Π. Κοσιώνης: Διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα

Απάντηση στις κυβερνητικές θριαμβολογίες περί του πρώτου προϋπολογισμού της ΟΝΕ, έδωσε χτες με την παρέμβασή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός, ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.

Οπως επισήμανε αρχικά ο βουλευτής, «παρακολουθώντας πάνω από μια 10ετία τις καταθέσεις προϋπολογισμών, τα αποτελέσματά τους και κύρια τον τρόπο προβολής τους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, παρατηρεί κανείς την ίδια συλλογιστική και τον ίδιο ιδεολογικό στόχο: Την εξυπηρέτηση των λίγων σε βάρος των πολλών και τη μεγαλύτερη εξάρτηση της χώρας από ξένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα. Από τα διάφορα "σταθεροποιητικά προγράμματα" της δεκαετίας του '80 μέχρι το πρόγραμμα "σύγκλισης" για την ένταξη στην ΟΝΕ».

Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα οικονομική πορεία, ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε πως, «διαβάζοντας τον προϋπολογισμό του 2000 - τον προηγούμενο δηλαδή - που είχε σαν στόχο την ένταξη στην ΟΝΕ και τη σύγκλιση οικονομιών και βιοτικού επιπέδου με τις χώρες της ΕΕ και κρίνοντας τα αποτελέσματα, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση πέτυχε άθλο: Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε τόσο μεγάλη συγκέντρωση πλούτου σε τόσο λίγα χέρια και το χάσμα μεταξύ κεφαλαίου και μικρομεσαίων και κάτω δεν ήταν τόσο μεγάλο. Ποτέ άλλοτε τόσο μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού δε ζούσε κάτω από το κατώτατο όριο φτώχειας και η ανεργία δεν είχε φτάσει το 12%. Ποτέ άλλοτε δεν έκλεισαν σε τόσο μικρό διάστημα τόσα πολλά μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποτέ άλλοτε η ανισόμετρη ανάπτυξη δεν είχε τόσο κοινωνικό βάθος».

Απαντώντας στις στομφώδεις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, περί πλεονάσματος του προϋπολογισμού, το οποίο του προσδίδει κοινωνικό χαρακτήρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «ο μύθος της σύγκλισης οικονομιών και βιοτικού επιπέδου, που στηρίζεται στην πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας σε σχέση με την πραγματική κατάσταση με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2001». Παράλληλα, επισήμανε ότι ακριβώς την ίδια περίοδο παίρνονται μέτρα «με τη μορφή των αναδιαρθρώσεων σε όλα τα επίπεδα, και κύρια στις εργασιακές σχέσεις, που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν στο μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο τα γνωστά κίνητρα αλλά και τη φθηνή εργατική δύναμη. Και αυτό το ονομάζει (σ.σ. η κυβέρνηση) ανακατανομή του πλούτου!».

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Κοσιώνης αναφέρθηκε εκτενώς στις πενιχρές δαπάνες που προβλέπονται για υγεία-ασφάλεια-κοινωνική περίθαλψη και παιδεία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στον αντίποδα η κυβέρνηση είναι απλόχερη στη χρηματοδότηση των Σωμάτων Ασφαλείας, τονίζοντας ότι χρησιμοποιούνται ως κατασταλτικοί μηχανισμοί. Κατέληξε τονίζοντας ότι «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό με σκληρότερο αντιλαϊκό-αντικοινωνικό πρόσωπο, με καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά».

Την πάγια θέση της ΝΔ περί μείωσης του κρατικού τομέα, εξέφρασαν οι βουλευτές της που πήραν το λόγο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, «για μια ακόμη φορά η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης δε στηρίζεται στον περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα με συγκράτηση των δαπανών, αλλά, αντίθετα, καλείται η μέση ελληνική οικογένεια να πληρώσει 250.000 δραχμές σε επιπλέον φόρους τον επόμενο χρόνο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταστροφές στις καλλιέργειες (2006-06-17 00:00:00.0)
Στη Βουλή τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης (2003-07-17 00:00:00.0)
Ενισχύεται η διείσδυση των ιδιωτών (2001-09-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-12-20 00:00:00.0)
Ταξικός προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας (1998-12-18 00:00:00.0)
"Θα υπάρξουν ενδιάμεσες απώλειες" (1998-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ