Τρίτη 28 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Επιμένει στον «εκσυγχρονισμό» της αγοράς εργασίας για τη χώρα μας

«Κατ' αρχήν» συμφωνία για τα φορολογικά από το ΕΚΟΦΙΝ 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μαςΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν διαπιστώνει «συνεχή αύξηση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια» και απευθύνει «συστάσεις» προς την ελληνική κυβέρνηση για «επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού της αγοράς εργασίας», ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου υπογράφει περιχαρής στις Βρυξέλλες το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Γ΄ ΚΠΣ) για την περίοδο 2000-2006 κάνοντας λόγο για ό,τι «κερδίζουμε» και αποσιωπώντας αυτά που χάνουμε, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) καταλήγει σε συμφωνία, μετά τριετή διαπραγμάτευση, για τη «δέσμη φορολογικών μέτρων» στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Πρόκειται για ζητήματα που απασχόλησαν χτες τις Βρυξέλλες και παρουσιάζουν ανάγλυφα τις «δύο Ευρώπες». Αυτή των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» που, υπό την εποπτεία του μεγάλου κεφαλαίου, προχωρούν στην «εναρμόνιση» των συμφερόντων, και κρατών - μελών, όπως η Ελλάδα, που χαριεντίζεται για την ελεημοσύνη, την ίδια στιγμή που τα επίσημα στοιχεία καταδείχνουν οικονομική εξασθένηση και κοινωνική εξαθλίωση.

Επανέρχεται το αντεργατικό πακέτο μέτρων

Με αφορμή την ανεργία, η Κομισιόν «συστήνει» και πάλι στην κυβέρνηση το γνωστό αντεργατικό πακέτο μέτρων («στρατηγικό πλαίσιο»), με ιδιαίτερη έμφαση στον «εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας», και την «ενίσχυση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων» (συνδικάτα) προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο «την αύξηση της, παραγωγικότητας και του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, εξισορροπώντας ευελιξία και ασφάλεια».

Ο ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου, δεν είχε καιρό για τέτοιες (...) λεπτομέρειες, αφού ήταν απασχολημένος με την πανηγυρική υπογραφή του ελληνικού Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006) στα γραφεία του αρμόδιου επιτρόπου Μ. Μπαρνιέ, στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για το επταετές «πακέτο διαρθρωτικών δράσεων» που προέκυψε από το «συμβιβασμό του Βερολίνου» (Ατζέντα 2000). Για το γνωστό «πακτωλό», όπου κοινοτικά κονδύλια και λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων θα φαγωθούν από τους κυβερνητικούς ημετέρους σε βάρος του ελληνικού λαού και της προκοπής του τόπου.

«Δέσμη φορολογικών μέτρων» από το ΕΚΟΦΙΝ

Στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, οι 15 υπουργοί Οικονομίας κατέληξαν, χτες, μετά από τριετείς διαπραγματεύσεις, σε μία «κατ' αρχήν» συμφωνία για τη λεγόμενη «δέσμη φορολογικών μέτρων» (φορολογία των αποταμιεύσεων, κώδικας δεοντολογίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων, τόκοι και δικαιώματα). Ετσι, από τα τέλη του 2002 στο σύνολο της ΕΕ και μόνο για τις αποταμιεύσεις των μη μόνιμων κατοίκων:

- στην Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο επιβάλλεται υποχρεωτική παρακράτηση ύψους 15% την πρώτη τριετία, και 20% μετά, επί των καταβαλλόμενων τόκων από καταθέσεις κατοίκων άλλων κρατών - μελών της ΕΕ. Αυτές οι χώρες θα μεταβιβάζουν το 75% των εσόδων από τη φορολόγηση στο κράτος διαμονής του επενδυτή. Εξαιρούνται, έως το 2009, από την παρακράτηση του φόρου στην πηγή, τα διεθνή ομόλογα που θα έχουν εκδοθεί μέχρι την 1η Μάρτη 2001, δηλαδή στους επόμενους τρεις μήνες,

- στα υπόλοιπα δώδεκα κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, θα ισχύει το λεγόμενο σύστημα «ανταλλαγής πληροφοριών», δηλαδή θα υποχρεούνται να παρέχουν πλήρη στοιχεία προς το κράτος - μέλος διαμονής του επενδυτή, για τις καταθέσεις του και τους τόκους που εισέπραξε σ' αυτά.

Το ΕΚΟΦΙΝ υιοθέτησε και τυπικά το λεγόμενο «κώδικα καλής συμπεριφοράς» για τη σταδιακή κατάργηση των φορολογικών κινήτρων που «στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό» και προκαλούν τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων από ένα κράτος - μέλος σ' άλλο εντός της ΕΕ. Η προεδρία της ΕΕ και η Κομισιόν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις, για το περιεχόμενο της «οδηγίας» περί των φορολογικών, με τις ΗΠΑ και ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες φορολογικών διευκολύνσεων (Ελβετία, Λιχτεντστάιν, Μονακό, Ανδόρα, Αγιο Μαρίνο), ενώ θα «προωθηθούν» τα ίδια μέτρα και στους φορολογικούς παραδείσους των κρατών - μελών (Αγγλονορμανδικές Νήσοι, Νήσος του Μαν, καθώς και τα εξαρτημένα ή συνδεδεμένα εδάφη της Καραϊβικής).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ