Πέμπτη 18 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΡΟΜΑΝ ΠΟΛΑΝΣΚΙ
Αόρατος συγγραφέας

Λέγεται ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι το πρώτο σημαντικό φιλμ του 2010. Ο 76χρονος αριστοτέχνης Πολάνσκι επανέρχεται πιο ώριμος από ποτέ, διατηρώντας εμφανώς τον απόλυτο έλεγχο αυτού του εκπληκτικού και ιδιαίτερα επίκαιρου πολιτικού θρίλερ, το σενάριο του οποίου βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Χάρις που ο ίδιος και ο Πολάνσκι επεξεργάστηκαν από κοινού. Στο ρεαλισμό της γκρίζας, και υγρής από την βροχή και την θάλασσα, ταινίας ΑΟΡΑΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ όλα τα αφηγηματικά στοιχεία επικεντρώνουν στη δόμηση σουσπάνς, κάτι που δηλώνεται ευκρινώς ήδη από την αρχική σεκάνς. Το φέριμποτ πλησιάζει αργά με αναμμένους προβολείς μες στην ομίχλη και τη βροχή, δένει στην προβλήτα, άνθρωποι κι οχήματα αποβιβάζονται. Μένει ένα μόνο ακριβό αυτοκίνητο αζήτητο, κάτι πρέπει να έχει συμβεί στον οδηγό... Η τεχνική της χρήσης πλάνων εκτεταμένου χρόνου, η σύνθεσή τους, οι ακριβείς γωνίες λήψης, οι ήχοι που επιτείνουν την εικόνα, φορτίζουν την ατμόσφαιρα με ένταση σε αντίθεση με τις σύγχρονες τάσεις στον κινηματογράφο που θέλουν γρήγορο μοντάζ και κάμερα σε συνεχή κίνηση. Ο Πολάνσκι που κατέχει άριστα το είδος γνωρίζει ότι στο θρίλερ δε φοβίζει αυτό που βλέπει κανείς, αλλά εκείνο που δε βλέπει.

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ υποδύεται το συγγραφέα φάντασμα - σπουδαίος μέσα από την υποτονικότητά του - που δεν παράγει πρωτογενή κείμενα, αλλά έχει το ταλέντο να ανασυνθέτει και να καλλωπίζει ήδη υπάρχοντα. Τον προσέλαβε η εκδοτική εταιρεία που έχει αναλάβει την έκδοση της αυτοβιογραφίας του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Ανταμ Λανγκ, σε αντικατάσταση του προηγούμενου αόρατου συγγραφέα, που είδαμε ότι τον ξέρασε πνιγμένο η θάλασσα, να συντάξει σε ελάχιστο χρόνο την ήδη εκπονημένη «αυτοβιογραφία». Ο Λανγκ τώρα βρίσκεται στην Αμερική, αποτραβηγμένος σε ένα νησί, σε μια βίλα οχυρό, με τους προσωπικούς του συνεργάτες, τους άνδρες ασφαλείας του και την ανενδοίαστη, παρά το εύθραυστο παρουσιαστικό της, σύζυγό του. Περιμένουν πιθανή ανακοίνωση παραπομπής του πρώην πρωθυπουργού στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά από επίσημη καταγγελία του υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης ότι παρέδωσε - κατ' επιταγή της αμερικάνικης κυβέρνησης - άτομα, φερόμενα ως ύποπτα τρομοκρατίας σε πράκτορες της CIA με συνέπεια το βασανισμό τους και τη δολοφονία ενός εξ αυτών. Κάτι που φυσικά ισχύει... Το παραπάνω σενάριο κινείται στη σφαίρα του ευκταίου και φαντασιακού, είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι πλήθος ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και η ελληνική διευκόλυναν τα μέγιστα το θεάρεστο έργο της CIA το 2002 και το 2003. Το παραπάνω σενάριο ξεθωριάζει ακόμη περισσότερο με την προοπτική ότι τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην ταινία παραπέμπουν στο ζεύγος Μπλερ και τον Μπους.


Με την εγκατάστασή του στη βίλα του Λανγκ ο συγγραφέας φάντασμα τυχαία ανακαλύπτει πληροφορίες για το παρελθόν του πρώην πρωθυπουργού και του κύκλου των ευυπόληπτων αστών χαμηλού προφίλ και συνειδητοποιεί ότι ο μυστηριώδης θάνατος του προκατόχου του οφείλεται σε δολοφονία και όχι σε δυστύχημα. Στη αναζήτηση της αλήθειας για το τι ακριβώς συνέβη και γιατί, ξεδιπλώνεται το μυστήριο σταδιακά, ως την ύστατη σκηνή που αποκαλύπτονται δεσμοί μεταξύ πολιτικών, πληρωμένων δολοφόνων, εύφημων καθηγητών του Χάρβαρντ, ιδρυτών διαφόρων «έγκυρων» ιδρυμάτων και οργανώσεων που στρατολογούν φοιτητές για την CIA, η οποία τελικά αποτελεί τον κορμό και το μοχλό κίνησης προσώπων και πραγμάτων. Και αυτόματα όλα είναι τόσο ξεκάθαρα, τόσο γνώριμα και τόσο αναμενόμενα...

Παίζουν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Πιρς Μπρόσναν, Ολίβια Γουίλιαμς, Κιμ Κατράλ, κ.ά.

Παραγωγή: Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με το φακό στραμμένο στο ναζισμό (2016-02-11 00:00:00.0)
Ο κυνηγημένος (2013-02-07 00:00:00.0)
«Δολοφόνοι ανάμεσά μας» (2011-07-28 00:00:00.0)
Ο Μπρεχτ εναντίον των «δημίων» του Χόλιγουντ (2010-09-26 00:00:00.0)
Αυλαία στην 60ή Μπερλινάλε (2010-02-24 00:00:00.0)
Κυριακή: 1ησελ. Κινηματογραφικά "ιερά τέρατα" (1998-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ