Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 34ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Με στάμπα τη νοθεία και το συμβιβασμό της πλειοψηφίας

Με την ευχή ότι η κυβέρνηση θα αντισταθεί στις πιέσεις των αγορών άνοιξε τις εργασίες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας

(Του απεσταλμένου μας, Γιάννη ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Ερήμην των εργαζομένων, αγνοώντας προκλητικά τις ανάγκες και τις αγωνίες τους και ενάντια στα ταξικά τους συμφέροντα, τη στιγμή μάλιστα που εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη αντεργατική επέλαση, άρχισε χτες το απόγευμα στη Χαλκιδική το 34ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βρίσκεται αλλού και αλλού χτυπάει η καρδιά της εργατικής τάξης φάνηκε ανάγλυφα από την ίδια την εναρκτήρια ομιλία του πρόεδρου της ΓΣΕΕ, με την οποία επιχείρησε να βγάλει λάδι την κυβέρνηση. Χωρίς να κρατήσει ούτε τα προσχήματα, ο Γ. Παναγόπουλος αντί για μια αντιλαϊκή λαίλαπα με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση, «είδε» πως αυτή δήθεν «δεν άντεξε στις πιέσεις και τα θέλω των αγορών...». Καλλιεργώντας αυταπάτες για το στρατηγικό και προαποφασισμένο χαρακτήρα των μέτρων και τον πραγματικό ρόλο της κυβέρνησης, την κάλεσε «να αφουγκραστεί τη φωνή της κοινωνίας και αμέσως να προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης...».

Και αφού σήκωσε ομπρέλα προστασίας στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, καθώς δεν είδε τίποτα από τον κοινωνικό ορυμαγδό που προκαλεί αυτή η πολιτική και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου, έδωσε και το φάρμακο της λύσης, που σύμφωνα με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι «ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα το οποίο θ' αξιοποιεί όλες τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις για μια ανάπτυξη που θα οδηγεί στην πράσινη οικονομία και στην οικονομία της γνώσης...». Μια συνταγή δηλαδή βγαλμένη από την κουζίνα της ΕΕ, τη στρατηγική της Λισαβόνας και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Ελπίζουν στη ...«φιλόδοξη ατζέντα των G-20»!

Ως κομιστής του κοινωνικού εταιρισμού και της «δημοκρατίας» εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Γκάι Ράιντερ, ο οποίος, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, προέτρεψε τον ελληνικό λαό να βρει τις λύσεις «μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή των συνδικάτων του...». Λύσεις μέσα από τη «φιλόδοξη ατζέντα των G-20 για χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση», που δυστυχώς δεν προχωρά γιατί «η Ευρώπη διχάζεται, οι ΗΠΑ διστάζουν και το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, επιφορτισμένο από το ΔΝΤ με το έργο της χρηματοοικονομικής ρύθμισης, λειτουργεί χωρίς ένα μίνιμουμ διαφάνειας...»! Να, λοιπόν, πού πρέπει να στραφούν οι εργαζόμενοι για να αντιμετωπίσουν την επίθεση που δέχονται, να πού πρέπει να εναποθέσουν τις ελπίδες τους... στους G20, στο ΔΝΤ, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ... Και αυτά ξεστομίζονται χωρίς αιδώ σε συνέδριο συνδικάτων!

Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση των ταξικών δυνάμεων ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν και απ' αυτό το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ενα συνέδριο που στα χνάρια όλου του πρότερου βίου της πλειοψηφίας νομιμοποιεί την αντεργατική επίθεση, στηρίζει την πολιτική της ΕΕ και όλων των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών παρά τους φραστικούς λεονταρισμούς, ευνουχίζει και υπονομεύει τους εργατικούς αγώνες. Και γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους είναι ταυτόχρονα και ένα συνέδριο νόθο με πλαστούς συσχετισμούς και αντιπροσώπους φαντάσματα, αφού η νοθεία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι επιστέγασμα της πολιτικής που υπηρετεί. Η παράταξη της ΔΑΣ ξαναέθεσε το ζήτημα των νόθων αντιπροσώπων στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία όμως παρέπεμψε το θέμα στην Επιτροπή πληρεξουσίων...

Στους τόπους δουλειάς οι ταξικές δυνάμεις

Στο μεταξύ, αντιπρόσωποι της ΔΑΣ στο συνέδριο μαζί με στελέχη της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ συνεχίζουν και σήμερα τις περιοδείες σε εργασιακούς χώρους, μιλώντας με τους εργάτες και αποκαλύπτοντας το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, εστιάζοντας στην ανάγκη οι εργάτες να παραμερίσουν τις δυνάμεις του συμβιβασμού και να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της πάλης τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ