Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
«Μοχλοί» οργάνωσης στους τόπους δουλειάς

Σημαντική είναι η πείρα από τον κλάδο των ηλεκτρολόγων

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου
Η δημιουργία των Σωματειακών Επιτροπών στους χώρους δουλειάς έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι όχι μόνο να αντιπαλεύουν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, όπως εκφράζονται μέσα στους εργασιακούς χώρους, αλλά, ταυτόχρονα, να βρίσκουν ισχυρό κυματοθραύστη οι απειλές της εργοδοσίας στους εργαζόμενους. Οι απολύσεις, η απλήρωτη εργασία καθώς και η ιδεολογική της επίθεση περί κρίσης που πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, απαντιούνται στην πράξη.

Σημαντικά βήματα σ' αυτήν την κατεύθυνση έχουν κάνει οι ηλεκτροτεχνίτες με την αποφασιστική συμβολή του ταξικού συνδικάτου του κλάδου, της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής. Τελευταίο είναι το παράδειγμα των εργαζομένων σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία όπου η εργοδοσία με το πρόσχημα ότι δεν προχωρούν προγραμματισμένα έργα και δεν είχε δουλειά, έβγαζε τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα εναλλάξ και, ταυτόχρονα, τους είχε απλήρωτους επί δυόμισι μήνες. Οι εργαζόμενοι, μέσα και από τη δράση του κλαδικού συνδικάτου τους, όχι μόνο δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα της διοίκησης ότι πρέπει να πληρώσουν την κρίση, αλλά, αντιθέτως συσπειρώθηκαν και δημιούργησαν Σωματειακή Επιτροπή και ήδη έχουν τα πρώτα αποτελέσματα, με την εργοδοσία να δηλώνει πως θα τους καταβάλλει ένα μισθό.

Αντίστοιχα παραδείγματα, όμως, υπάρχουν και σε άλλους χώρους του κλάδου. Οπως σε εταιρεία ανελκυστήρων, όπου οι εργαζόμενοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη ενάντια στις απολύσεις, πραγματοποιώντας ακόμα και απεργία. Ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερα μεροκάματα απ' αυτά που προβλέπει η συλλογική σύμβαση και επέβαλαν εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με την πάλη τους μέσα από τη σωματειακή επιτροπή.

Ο Νίκος Γκίκας, πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, δηλώνει στο «Ρ», πως «στόχος του Συνδικάτου, είναι να δημιουργηθούν παντού, σε όλους τους χώρους δουλειάς Σωματειακές Επιτροπές, ώστε να υπάρξει δυναμική απάντηση των εργαζομένων, από τη στιγμή που γενικεύεται η επίθεση και οργιάζουν τα φαινόμενα απλήρωτης εργασίας, μη τήρησης συλλογικών συμβάσεων κλπ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ