Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Ενίσχυσε τις δυνάμεις της στην ΕΣΕΕ

Στο συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας η «Αγωνιστική Συνεργασία» αύξησε από 8,33% σε 11% το ποσοστό των ψήφων, ενώ ΠΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ είδαν το ποσοστό τους να μειώνεται κατά 19,5%

Με ενισχυμένες τις δυνάμεις βγήκε η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» - που στηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ - από το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας (ΕΣΕΕ), το οποίο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» αύξησε από 15 (που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές), σε 20 τις ψήφους στις αρχαιρεσίες της Κυριακής.

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΑΣ) διατήρησε τις 2 έδρες που είχε στην προηγούμενη διοίκηση και εξέλεξε μέλος στην Ελεγκτική Επιτροπή (ενώ πριν δεν είχε κανένα). Σε ποσοστό, το εκλογικό αποτέλεσμα δίνει στην ΑΣ 11% από 8,38% που είχε στο περασμένο συνέδριο.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΣΕΕ σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη πτώση σε ψήφους της «Εμπορικής Ενότητας» (που στηρίζεται από ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ), η οποία είδε το ποσοστό να μειώνεται κατά 19,5%. Συγκεκριμένα, από 91,62% που είχε στις περασμένες εκλογές το ποσοστό της «Εμπορικής Ενότητας» μειώθηκε στο 72,13%, χάνοντας έτσι δύο έδρες από το ΔΣ, τις οποίες κέρδισαν δύο ανεξάρτητοι συνδυασμοί. Βέβαια, μπορεί η «Εμπορική Ενότητα» να πήρε την πλειοψηφία, όμως η μεγάλη πτώση καταδεικνύει τη φθορά της μέσα στα τρία χρόνια διοίκησης, τα οποία σημαδεύτηκαν λόγω της πολιτικής υπονόμευσης των αγώνων των μικρομεσαίων εμπόρων. Δύο επίσης έδρες έλαβαν, αντίστοιχα, ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Οι διαδικασίες του συνεδρίου χαρακτηρίστηκαν από τη συναινετική, απέναντι στην πολυεθνική επέλαση των εμπορικών επιχειρήσεων, στάση του προέδρου της ΕΣΕΕ, Χρ. Φώλια, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στους εμπόρους, ωστόσο τους κάλεσε να μην ασχολούνται με κόμματα και παρατάξεις, αλλά να είναι με το «κόμμα των εμπόρων»!

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», Αλ. Σπύρου, έκανε εκτενή λόγο για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε το γεγονός ότι σήμερα ένας μικρός αριθμός μεγάλων επιχειρήσεων συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, ποσοστό το οποίο συνεχώς αυξάνεται με τη ραγδαία επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων στις επαρχιακές πόλεις. Ολα αυτά, σημείωσε, οφείλονται στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης και στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.

Αναφερόμενος στη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ (ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ), τόνισε ότι αυτή ευθυγραμμίστηκε με τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων να υποστεί τραγικές συνέπειες.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα των εμπόρων, ο Αλ. Σπύρου άσκησε οξεία κριτική στη διοίκηση της ΕΣΕΕ διότι εγκατέλειψε πάγια αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των εμπόρων. Οπως ανέφερε συγκεκριμένα, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕΒΕ και της ΔΑΚΜΜΕ, που έλεγχαν τη διοίκηση της ΕΣΕΕ:

  • Αντί να διεκδικούν την απαγόρευση κάθε ίδρυσης ή επέκτασης των πολυκαταστημάτων, προτείνουν σχέδιο νόμου που θα «επιτρέπει την ισόρροπή ανάπτυξή τους σε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού»!
  • Αντί να διεκδικούν την εφαρμογή ενός ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας με τρία απογεύματα κλειστά, στέκονται θεματοφύλακες της συμφωνίας που υπογράψανε μαζί με τους εκπροσώπους του ΣΕΣΜΕ και του ΣΕΛΠΕ, μ' αυτούς δηλαδή που επιδιώκουν να τους εκτοπίσουν.
  • «Καταδικάζουν» την απελευθέρωση των προσφορών και αντιπροτείνουν να διαρκούν πέντε βδομάδες το χρόνο, αγνοώντας ακόμη και την πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του ΔΣ της ΕΣΕΕ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων και των ΔΣ των Εμπορικών Συλλόγων εκφράζει τη θέλησή της, οι εκπτώσεις μαζί και οι προσφορές να γίνονται μόνο τους μήνες Φλεβάρη και Αύγουστο.
  • Αποδοκιμάζουν το παρεμβατικό παρελθόν, που ως ένα βαθμό στήριζε τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή απαιτούν τον παρεμβατισμό για πλήρη ασυδοσία των μεγαλοεπιχειρήσεων και πολυκαταστημάτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ