Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συμμετοχή 60-80% ανά βάρδια

  Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις

Σε ετοιμότητα για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει τις ίδιες αντι-ΕΣΥ διατάξεις που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Ιούλη 2000.

Η συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, που έληξε χτες, κυμάνθηκε από 60-80% ανά βάρδια, αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και τονίζει: «Η ΠΟΕΔΗΝ αναμένει την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου και στο βαθμό που δε συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις μας και αγνοεί τις αντιθέσεις μας θα προχωρήσει σε συνεδρίαση των οργάνων για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Η ΠΟΕΔΗΝ είναι αντίθετη στα εξής σημεία:

  • Με την κατάργηση του νομικού καθεστώτος και τη διάλυση των νοσοκομείων, αλλά και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που απορρέει εξ αυτού του λόγου.
  • Με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη δυνατότητα των ΠΕΣΥ (Περιφερειακά Συστήματα Υγείας) να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν αντικείμενα και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα υγείας.
  • Με την αφαίμαξη των αποθεματικών του κλάδου υγείας των ταμείων και την εκχώρησή τους προνομιακά στον ιδιωτικό τομέα. Καθώς και με το Νομικό Καθεστώς του ΟΔΙΠΥ ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), αλλά και την επιχειρηματική λογική της λειτουργίας τους.
  • Με την κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής γιατρών και εργαζόμενων στα όργανα διοίκησης.
  • Με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, γιατί βάζει πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας και οδηγεί σε δύο ταχύτητες πολιτών και γιατρών.
Μαζικά και στη Θεσσαλονίκη

Πολύ ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Συνδικαλιστές του κλάδου τόνιζαν ότι η συμμετοχή αυτή ήταν η υψηλότερη σε σχέση με τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μέλη της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Οπως κατήγγειλαν οι ομιλητές με το νομοσχέδιο για την υγεία η κυβέρνηση εμπορευματοποιεί την υγεία, παραδίδει τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες, μεταφέρει το κόστος λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης αμφισβητεί τη μονιμότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ κατευθύνει και πόρους των ταμείων στους ιδιώτες.

Με τους υγειονομικούς ένωσαν τη φωνή διαμαρτυρίας τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην πορεία που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ και έφτασαν μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Επίσης τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία εξέφρασαν οι συνδικαλιστές της Α` ΕΛΜΕ, καλώντας τους συναδέλφους τους να συμβάλουν με τον τρόπο τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι έφτασαν μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και οι απεργοί οικοδόμοι, καθώς και οι φοιτητές, οι οποίοι από κοινού με τους υγειονομικούς με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τα σχέδια υπονόμευσης της δημόσιας υγείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμη τα μέλη της διοίκησης του σωματείου συνταξιούχων του ΙΚΑ καθώς και πολλοί συνταξιούχοι.

Ενημερωτική πρωτοβουλία στον Πειραιά

Χτες έληξε και η 48ωρη απεργία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε απεργία στα πλαίσια της ΑΔΕΔΥ.

Με πρωτοβουλία των Πενταμελών Επιτροπών της ΕΙΝΑΠ και των σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία του Πειραιά (Τζάνειο, Μεταξά και Κρατικό Νίκαιας) θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση στο «Σινεάκ», ώρα 10.30 πμ. Θέμα της εκδήλωσης θα είναι οι επιπτώσεις του νομοσχεδίου για την Υγεία.

Εχουν κληθεί να κάνουν εισηγήσεις εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, της ΕΙΝΑΠ και της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση εμπαίζει γιατρούς και ασθενείς (2003-10-02 00:00:00.0)
Καθολική αντίσταση στα σχέδια κατεδάφισης (2001-05-10 00:00:00.0)
Πανυγειονομική κινητοποίηση την Τρίτη (2000-10-28 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στα αντι-ΕΣΥ σχέδια (2000-10-07 00:00:00.0)
Απεργία γιατρών - στάση υγειονομικών (1997-10-23 00:00:00.0)
Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία (1996-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ