Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Δυναμική συγκέντρωση οικοδόμων και συνταξιούχων στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου απαίτησαν την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου

Στον αγώνα οικοδόμοι και συνταξιούχοι
Στον αγώνα οικοδόμοι και συνταξιούχοι
Την άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης απαίτησαν χτες οι οικοδόμοι με 24ωρη απεργία και δυναμικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα μαχητική ήταν και η κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ταυτόχρονα με τους συνταξιούχους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού των Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών. Παρά τη βροχή, οικοδόμοι και συνταξιούχοι έδωσαν δυναμικό «παρών» όπως και στην πορεία που ακολούθησε στο υπουργείο Εργασίας, ενώ έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 7 του Δεκέμβρη, μέρα της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ. Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση οι συνταξιούχοι διεκδίκησαν μαζί με τους οικοδόμους την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αυξήσεις στις συντάξεις, επίδομα θέρμανσης και αποτροπή της επιχείρησης «κατεδάφισης» της κοινωνικής ασφάλισης. Στο υπουργείο αντιπροσωπεία των οικοδόμων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα.

«Με ΜΑΤ και βία χτυπάτε τους εργάτες και στους εργοδότες κάνετε τις πλάτες», βροντοφώναξαν οι οικοδόμοι και συνταξιούχοι όταν έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας και αντίκρισαν μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας. Οι διαδηλωτές απαίτησαν και πέτυχαν να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής μπροστά από το υπουργείο. «Με αγώνες έχει γίνει το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «Οι οικοδόμοι δε σκύβουν το κεφάλι, τα μέτρα θα ανατρέψουνε με ενότητα και πάλη», ήταν μερικά ακόμη από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Μετά τη συνάντηση ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, επισήμανε ότι έθεσαν στον υπουργό την απαίτηση του κλάδου και όλης της εργατικής τάξης να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο. «Η απάντηση που λάβαμε δείχνει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός μάς απάντησε ότι το νομοσχέδιο είναι υπέρ των εργαζομένων και κατά του κεφαλαίου. Θεωρούμε αυτή την απάντηση προκλητική για την εργατική τάξη και καλούμε τον κλάδο σε πανεργατικό πανελλαδικό συναγερμό δίνοντας όλες τις δυνάμεις του για την επιτυχία της απεργίας στις 7 του Δεκέμβρη. Η κυβέρνηση διάλεξε τη σύγκρουση. Μας πέταξε το γάντι και εμείς το παίρνουμε».

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γ. Μαυρίκος, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να οξύνουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβερνητική πολιτική. «Αυτή η πολιτική δεν παίρνει γιατρειά. Ολοι στην απεργία στις 7 του Δεκέμβρη», τόνισε.

Η συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος πρώτος πήρε το λόγο ο Β. Γεωργαντάς, εκ μέρους των Συνεργαζόμενων-Συνταξιουχικών Οργανώσεων. «Είμαστε εδώ, να δώσουμε τη μόνη απάντηση μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης: Ενότητα και αγώνα». Τόνισε επίσης ότι «γίνεται προσπάθεια παραπλάνησης των 600.000 άνεργων, λέγοντάς τους ότι τα μέτρα θ' αντιμετωπίσουν την ανεργία, ενώ στην ουσία προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στην εργατική τάξη». Κατήγγειλε την προσπάθεια ισοπέδωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Τέλος, επισήμανε την αδυναμία του ΙΚΑ να πληρώσει συντάξεις και δώρα, υποχρεώνοντάς το να προβαίνει σε δανεισμό με βαριά επιτόκια.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Α. Ζαζόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ένα αντεργατικό έκτρωμα, που βάζει θηλιά στα εργασιακά δικαιώματα. «Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η ΓΣΕΕ μόνο κάτω από την πίεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος υποχρεώθηκε να κηρύξει απεργία. Πρέπει όμως όλη η εργατική τάξη να πάρει την υπόθεση της απεργίας στα χέρια της», και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να ανατρέψουμε τα αντεργατικά μέτρα αρκεί η εργατική τάξη να καταλάβει τη δύναμή της».

Σημαντική ήταν η παρουσία των νέων οικοδόμων. Παραταγμένοι μπροστά, σε αλυσίδες, διαδήλωσαν όχι μόνο για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, αλλά και της εργαζόμενης νέας γενιάς. Χαρακτηριστικές ήταν μερικές από τις φράσεις τους για «το αβέβαιο μέλλον των νέων οικοδόμων για δουλιά μετά την Ολυμπιάδα», «την ανησυχία τους για το αν θα πάρουν σύνταξη», την «όλο και μεγαλύτερη κατανόηση των νέων για αγώνα και οργάνωση», «την αδυναμία του μεροκάματου να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες». Οπως είπε, άλλωστε, κάποιος, «ο πολιτισμός και ο αθλητισμός έχουν γίνει είδος πολυτελείας για τη νεολαία. Τίποτα από αυτά δε θεωρείται δικαίωμα, το θέμα είναι πόσα έχεις».

Στη Μυτιλήνη οι οικοδόμοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, η οποία έγινε στα πλαίσια 24ωρης παλλεσβιακής απεργίας που είχε κηρύξει. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης απαιτείται η απόσυρση του νομοσχεδίου και όλων των αντεργατικών νόμων (Ν.2639) και των τριών αντιασφαλιστικών. Καλούνται ακόμη τα πολιτικά κόμματα να το καταψηφίσουν στη Βουλή και η ΓΣΕΕ να αποσυρθεί από τους «κοινωνικούς διαλόγους».

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι οικοδόμοι στη Θεσσαλονίκη στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ