Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μαχητική αγωνιστική απάντηση

  Χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική, όπως εκφράζεται στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την εισοδηματική πολιτική  

Από την κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων
Από την κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων
Αγωνιστική απάντηση στην απροκάλυπτη επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα έδωσαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ έφτασε στο 70% και σε ορισμένους κλάδους ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Στην Αθήνα οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή και παρά τη βροχή που έπεφτε, έκαναν πορεία προς τη Βουλή, όπου ισχυρή αστυνομική δύναμη, με άνωθεν εντολή τούς σταμάτησε και δεν επέτρεψε στους απεργούς να κατευθυνθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, για να επιδώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη»! Με το σύνθημα αυτό πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, υπογράμμισαν την ανάγκη του αγώνα, αλλά και τις διαθέσεις που διαμορφώνονται ανάμεσά τους. Εδειξαν ταυτόχρονα προς την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, το δρόμο που πρέπει και αυτή ν' ακολουθήσει, μπροστά στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ.Παπασπύρος, ο οποίος και χαρακτήρισε την απεργία σαν «την πρώτη δυναμική απάντηση», ενώ προανήγγειλε στάση εργασίας για τις 7 του Δεκέμβρη. Με υψηλούς τόνους καταφέρθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ότι οι εργαζόμενοι δεν ανέχονται άλλο την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ότι δε διαπραγματεύονται τα δικαιώματά τους. Διαπραγμάτευση που όμως όλο το τελευταίο διάστημα κάνει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, παρά και ενάντια στην απαίτηση των δημοσίων υπαλλήλων για νέους αγώνες. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης, τον οποίο οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν, φωνάζοντας «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών». Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων Π. Βαβουγυιός, τους κάλεσε να συνεχίσουν τους αγώνες τους, γιατί και αυτή «αύριο» θα έρθουν στη θέση του συνταξιούχου.

«Σημίτη μάς εξήγησες τι είναι ο εκσυγχρονισμός, λιτότητα ακρίβεια, τραμπουκισμός» ήταν το σύνθημα που επαναλάμβαναν οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων, διαμαρτυρόμενοι για την επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης κατά την προχτεσινή διαμαρτυρία τους. Ιδιαίτερο τόνο στη συγκέντρωση και στην πορεία έδωσαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Λέτα Μεθωνιού αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος της ΕΣΑΚ Υγειονομικών, με δήλωσή της στο «Ρ» τόνισε: «Τα μέτρα της κυβέρνησης για την υγεία έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Αποστολόπουλου, του Κοντομηνά, του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι μέτρα - φωτιά που χτυπούν ίσια στην καρδιά του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, που δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην υγεία, καταργώντας τη μονιμότητα και μετατρέποντας 80.000 υγειονομικούς σε "όμηρους" του εκάστοτε υπουργού της εκάστοτε κυβέρνησης».

«Σχολεία, δήμοι, νοσοκομεία 7 Δεκέμβρη ξανά στην απεργία» το σύνθημα αυτό κυριάρχησε στην πορεία των απεργών εκπαιδευτικών και ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού για την ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. «Να καταργηθούν οι νόμοι 2525 και 2640. Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα» έγραφε το πανό του Συντονιστικού των ΕΛΜΕ. Ενώ εργαζόμενοι που ακολουθούσαν πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων ΟΤΑ, χλεύαζαν το τερατούργημα της ΟΝΕ με το σύνθημα «Για σύγκλιση και ΟΝΕ δε δίνουμε δεκάρα τσακιστή, τα δικαιώματά μας δε βγαίνουν στο σφυρί»!

Την πορεία των απεργών ανέκοψε, λίγο έξω από τη Βουλή στο ύψος των ανθοπωλείων, ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκαλώντας την αγανάκτηση των διαδηλωτών. Τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν από τον επικεφαλής να τους αφήσουν να περάσουν για να εισπράξουν την απάντηση, ότι αυτές είναι οι εντολές. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ δεν έλειψαν και πικρόχολα σχόλια προς την κυβέρνηση. Ενας διαδηλωτής, δείχνοντας προς την «παράταξη» των αστυνομικών φώναξε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό!» Λίγο αργότερα και μετά από συνεννοήσεις το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ μπόρεσε να μπει στη Βουλή για να παραδώσει το ψήφισμα.

Αναφερόμενος στη σημασία της απεργίας, ο Μπάμπης Βορτελίνος μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι «Η σημερινή μεγάλη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία, αλλά και στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, δείχνει τη διάθεσή τους να αντισταθούν στην κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που τους στερεί βασικά δικαιώματα και τους μετατρέπει σε εκτελεστικά όργανα των αντιλαϊκών σχεδίων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι -τόνισε ο συνδικαλιστής- απαιτούν από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις για να μην περάσει η αντεργατική λαίλαπα.» Σήμερα τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, θα προτείνουν νέα 24ωρη απεργία για τις 7 Δεκέμβρη μαζί με την απεργία της ΓΣΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία - βήμα για συντονισμό (2002-04-27 00:00:00.0)
Δε θέλουν συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα (2002-04-24 00:00:00.0)
Ακαρπη συνάντηση με Χριστοδουλάκη (2002-04-03 00:00:00.0)
Απεργούν και σήμερα οι υπάλληλοι (2001-03-30 00:00:00.0)
Απεργούν και διαδηλώνουν (1996-12-17 00:00:00.0)
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΔΥ (1996-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ