Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΥΓΕΙΑ
«Τρίβουν τα χέρια τους» οι ασφαλιστικές εταιρίες

  Σε πρώτη φάση οι συντάξεις θα διαμορφωθούν στο 50-70% του μέσου όρου αποδοχών των εργαζομένων κατά την τελευταία πενταετία

Σχεδόν σίγουρες είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες για τη θεσμοθέτηση του τριφασικού συστήματος συντάξεων απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σπεύδουν ταχύτατα για το φιλέτο τόσο στον τομέα των συντάξεων όσο και στον τομέα της υγείας - όπου επίσης η κυβέρνηση δρομολογεί άμεσες παρεμβάσεις.

Υπάρχει κατά το μάλλον, η σύμφωνη γνώμη για την καθιέρωση των τριών επιπέδων συντάξεων, τονίστηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Συμβούλων(ΠΣΑΣ) ενόψει του 7ου Συνεδρίου τους που θα γίνει την 1.12.2000 σε κεντρικό ξενοδοχείο. Μάλιστα κεντρικά θέματα του συνεδρίου θα είναι: «Η μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και ο ρόλος της Ιδιωτικής στο νέο ασφαλιστικό περιβάλλον» και «Ηθικά και νομικά προβλήματα στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης από την πρόσκτηση και διαχείριση γενετικών δεδομένων».

Η λεγόμενη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλιστης θα κατατείνει στη διαμόρφωση των συντάξεων στο 50-70% του μέσου όρου των αποδοχών του εργαζόμενου κατά την τελευταία πενταετία, όπως κινείται όλη η Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημάνθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Το τριφασικό σύστημα, όπως αναφέρθηκε και στη χτεσινή συνέντευξη, προβλέπει μια εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται απ' το κράτος. Το δεύτερο επίπεδο θα είναι μια κλαδική, επικουρική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και θα αποδίδει συντάξεις σε ανταποδοτική βάση. Και το τρίτο επίπεδο θα προβλέπει τις ατομικές συντάξεις, που θα λειτουργεί και αυτή σε ανταποδοτική βάση.

«Το δεύτερο και το τρίτο επίπεδο είναι χώρος ανάπτυξης της ιδιωτικής ασφάλισης», τονίστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Η ανάπτυξη, όπως αναφέρθηκε, θα αφορά την τεχνογνωσία στους λογαριασμούς υγείας και τις τοποθετήσεις των κεφαλαίων κυρίως στο Χρηματιστήριο.

Ακόμα η σύνταξη του τρίτου επιπέδου συνδυάζεται με τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Ετσι κάποιος - όπως αναφέρθηκε - θα μπορεί να έχει ένα συμβόλαιο για μια ιδιωτική σύνταξη στα 55 χρόνια και να συνεχίσει με ολιγόωρη απασχόληση μέχρι τα 65 που θα πάρει τη σύνταξη των δυο προηγούμενων επιπέδων.

Οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΣ τάχτηκαν κατά της χρήσης των γενετικών δεδομένων στην ιδιωτική ασφάλιση με το σκεπτικό ότι αναιρεί την ουσία της ίδιας της ασφάλισης. Ο πελάτης, αναφέρθηκε, όταν ξέρει αυτές τις εξετάσεις, θα ζητήσει κάλυψη μόνο για το βέβαιο κίνδυνο, γεγονός που περιορίζει την αγορά για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Βέβαια ισχύει το ενημερωτικό ιατρικό ερωτηματολόγιο που συντάσσει κάθε υποψήφιος για ασφάλιση και η εταιρία μπορεί να τον ασφαλίσει ή όχι ή να τον ασφαλίσει με αυξημένο ασφάλιστρο.

Τις προσδοκίες των ασφαλιστικών εταιριών επιβεβαιώνει ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας με συνέντευξή του στον «Ασφαλιστή» (περιοδικό του ΠΣΑΣ). Απαντώντας στην ερώτηση για το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στο νέο σύστημα, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε: «Η ανάγκη εκσυγχρονισμού και η ανάπτυξη Συνταξιοδοτικού και Υγειονομικού τομέα μάς επιβάλλουν μια νέα κουλτούρα. Απαιτούν σύγχρονα εργαλεία. Εχει ειπωθεί κατά καιρούς ότι στην επερχόμενη δεκαετία, θα κυριαρχήσουν τα Μεικτά Συστήματα Υγείας και Ασφάλισης. Φυσικά είναι αδιαπραγμάτευτη η υποχρεωτική ασφάλιση σε κρατικό τομέα για όλους. Βέβαια η αρμονική συμβίωση Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα μπορεί να προσφέρει πολλά. Η χρυσή τομή ανάμεσα σε ένα κρατικό μοντέλο Υγείας και Ασφάλισης, ελεγχόμενο και κατευθυνόμενο, και σε μια Αγορά Υγείας και Ασφάλισης, συμπληρωματικής από τον ιδιωτικό τομέα. Ισως, τελικά, ο προβληματισμός για τα κοινωνικά προβλήματα να μην εστιάζεται αποκλειστικά στο δίλημμα: Κράτος ή ιδιώτες; Ισως ο άλλος δρόμος να είναι αυτός της Αλληλεγγύης, της Αυτοδιαχείρισης, της Ασφάλισης, της συμμετοχής των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων αλλά και στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις για τα θέματα που τους αφορούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ