Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί αγωνίας από τον κλυδωνιζόμενο Μπαράκ

Ο Μπάρακ στην χτεσινή συνεδρίασαη της Κνεσέτ

Associated Press

Ο Μπάρακ στην χτεσινή συνεδρίασαη της Κνεσέτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΑΚΑΜΠΑ - ΚΑΪΡΟ.-

Σε αγωνιώδεις πολιτικούς ελιγμούς σε όλα τα επίπεδα αποδύθηκε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία της χώρας. Ενώ απηύθυνε νέα έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας προς το Λικούντ, ταυτόχρονα υπερθεμάτιζε υπέρ ενός νέου σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους, ενός σχεδίου «σταδιακής προσέγγισης», με την ελπίδα ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα του εξασφάλιζε και περισσότερο χρόνο ελιγμών και μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη.

Μέχρι χθες το βράδυ, όμως, κανένα από τα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού δε φαινόταν να αποδίδει καρπούς, καθώς ο ηγέτης του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, επέμενε στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και οι Παλαιστίνιοι απέρριπταν ως «αποσπασματική και επιφανειακή» την ισραηλινή πρόταση. Πάντως, ακόμη, και αν ενεκρινόταν σε αυτήν την πρώτη ψηφοφορία η πρόταση του Λικούντ, χρειάζονται ακόμη 3 αναγνώσεις - εγκρίσεις της πρότασης για να προωθηθεί η διάλυση της κυβέρνησης και η διενέργεια εκλογών.

Για «έλλειψη εθνικής ευθύνης» κατηγόρησε ο Εχούντ Μπαράκ, «όσους βουλευτές, τελικά, επιλέξουν να ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για το Ισραήλ». Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συνέχιζε τις προσπάθειες για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με το Λικούντ. Οι προσπάθειες αυτές του Μπαράκ έχουν προκαλέσει σοβαρότατες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος, καθώς πολλοί βουλευτές επισημαίνουν ότι μια κυβερνητική συνεργασία με το Λικούντ «θα δώσει το φιλί του θανάτου στην ισραηλινό-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία».

«Αχτίδα σωτηρίας» για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό φάνηκε, προς στιγμήν τουλάχιστον, να ανοίγει το αντιπολιτευόμενο κόμμα Σινούι, που συνεργάζεται με το Λικούντ. Ο ηγέτης του Σινούι, Γιόσεφ «Τόμι» Λάπιντ, δήλωνε, χτες, ότι έχει καταρτίσει ένα προσχέδιο συμφωνίας για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το οποίο τόσο ο Μπαράκ όσο και ο Σαρόν φέρονται διατεθειμένοι να εξετάσουν, ακόμη και αν τα αποτελέσματα της χτεσινοβραδινής συνεδρίασης της Κνεσέτ κατέληξαν τελικά σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον Λάπιντ, το σχέδιο αυτό προβλέπει την ανάδειξη σε αναπληρωτή πρωθυπουργού του Αριέλ Σαρόν στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης η οποία θα προσπαθήσει για μια οριστική, αν και απροσδιόριστη, ειρηνευτική συμφωνία, αμέσως μετά τον τερματισμό της βίας.

Απόρριψη των «βημάτων» Μπαράκ και συγκρούσεις

Παλαιστίνιοι οδηγοί ταξί εμποδίζονται στις μετακινήσεις τους από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Παλαιστίνιοι οδηγοί ταξί εμποδίζονται στις μετακινήσεις τους από τον ισραηλινό στρατό
Εκτός, όμως, από το δίαυλο επικοινωνίας που ο Μπαράκ επέμενε να διατηρεί με την αντιπολίτευση, ανάλογες προσπάθειες βρίσκονταν σε εξέλιξη και προς την παλαιστινιακή πλευρά. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Μπαράκ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εγκαταλείποντας τη θέση του για μια οριστική συμφωνία «πακέτο», υιοθετεί, πλέον, την άποψη για μια νέα σταδιακή διευθέτηση των διαφωνιών με τους Παλαιστινίους. Η συμφωνία αυτή συναινεί στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και στην παράδοση στους Παλαιστινίους περισσοτέρων εδαφών σε αντάλλαγμα με τη διατήρηση της ισραηλινής κυριαρχίας σε ορισμένους μεγάλους εποικισμούς. Εντούτοις, δεν προβλέπει τίποτε για τα ζητήματα - αγκάθια του καθεστώτος της αν. Ιερουσαλήμ και της επιστροφής των προσφύγων.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών «εξομάλυνσης» εντάσσονται, προφανώς, και οι χτεσινές δηλώσεις του εκτελόντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί, ο οποίος δήλωνε ότι το Ισραήλ «βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους Παλαιστινίους, αφού είναι εμφανές ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες ελέγχου της βίας». Μάλιστα, σε μια κίνηση καλής θέλησης, ο ισραηλινός στρατός «άνοιξε», χθες, μετά από πολλές βδομάδες αποκλεισμού, τα μεθοριακά περάσματα της Γάζας προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ενώ αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει και σε σταδιακή χαλάρωση του οικονομικού αποκλεισμού.

Οι απόπειρες του Μπαράκ, όμως, μοιάζουν να έπεσαν στο κενό. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν, χτες, ότι οι ισραηλινές προτάσεις είναι «μερικές και αναποτελεσματικές», τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για υποχωρήσεις και για αναβολές για τον παλαιστινιακό λαό, που χρειάζεται ολοκληρωμένες λύσεις στα αιτήματά του. Ενδεικτικό της οργής, της δυσπιστίας, και της αποφασιστικότητας που επικρατεί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, είναι, ίσως, η νέα ανακοίνωση της Φατάχ, που καλεί τον παλαιστινιακό λαό να συνεχίσει την εξέγερσή του με ιδιαίτερη ένταση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, που άρχισε τη Δευτέρα, και να παραβιάζει τα ισραηλινά μπλόκα για να μεταβεί στην Ιερή Πόλη.

Παρά την ισραηλινή διπλωματική «αποκλιμάκωση», δεν έλειψαν, ούτε χθες, τα επεισόδια και οι συγκρούσεις στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, που πλέον θρηνούν 300 νεκρούς από τους δύο μήνες των συγκρούσεων. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν σε πολλές παλαιστινιακές πόλεις με τις σφοδρότερες στο Μπέιτ Τζάλα, ανάμεσα στη Βηθλεέμ και στην Ιερουσαλήμ. Χτες το πρωί, μετά από δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον ισραηλινών περιπόλων στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός έβαλλε με τανκς εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή του περάσματος της Ράφα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 2 σοβαρά.

Νέα αραβική «σύσκεψη»

Σειρά συναντήσεων και επαφών έχουν οι αραβικές ηγεσίες τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο των διαβουλεύσεων την Ιορδανία και την Αίγυπτο. Μετά από τις συναντήσεις που είχαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, αλλά και την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών, συναντήθηκαν, χθες, στο παραθαλάσσιο θέρετρο Ακαμπα της Ιορδανίας, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Ιλάχ Κχατίμπ, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Αμρ Μούσα, και οι Παλαιστίνιοι στενοί συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ, Σάεμπ Ερακάτ και Μαχμούντ Αμπάς. Λεπτομέρειες της συνάντησης δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι χθες βράδυ.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας ότι συνέλαβε έναν Αιγύπτιο μηχανικό, τον Σερίφ Φαούζι Μοχάμεντ αλ Φιλαλί, για κατασκοπία προς όφελος του Ισραήλ. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο Φιλαλί, προφανώς στρατολογήθηκε από τη Μοσάντ κατά τη διάρκεια της 8ετούς παραμονής του στη Γερμανία και στην Ισπανία, ενώ ως συνεργός του κατονομάζεται ο Ρώσος υπήκοος Γκριγκόρι Τζέφινς, ο οποίος δε βρίσκεται στο αιγυπτιακό έδαφος. Οι αιγυπτιακές αρχές γνωστοποίησαν ότι ο συλληφθείς θα παραπεμφθεί σε δίκη από αστικό δικαστήριο, ενώ ο συνεργός του θα δικαστεί ερήμην. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σε περίπτωση που κριθεί, όντως, ένοχος κατασκοπίας ο Φιλαλί απειλείται με εκτέλεση.

Η αιγυπτιακή ηγεσία απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση. Αναλόγως έπραξε και η ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο. Οπως, πάντως, επισήμαιναν πολλοί αναλυτές το συγκεκριμένο περιστατικό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την, ήδη, τεταμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ, μετά και από την ανάκληση του Αιγυπτίου πρεσβευτή, την περασμένη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ