Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Προγράμματα με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών

«Την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας ασφυκτιούν από τις τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, τα νέα φορολογικά μέτρα "χτυπούν" αλύπητα το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών και μαζί των υγειονομικών, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, η οδηγία Μπολκεστάιν σαρώνει τις εργασιακές σχέσεις νομιμοποιώντας το ανθρώπινο δουλεμπόριο σε όλους τους κλάδους (ακόμα και στην Υγεία που αρχικά είχε εξαιρεθεί), είναι προ των πυλών ο σφαγιασμός των ασφαλιστικών κεκτημένων με το νέο Ασφαλιστικό, η υπουργός Υγείας πανηγυρίζει πως θα πληρώσει τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου».

Τα παραπάνω τονίζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, με αφορμή τη χτεσινή ανακοίνωση της υπουργού Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου ότι οι «εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και τα δεδουλευμένα θα πληρωθούν κανονικά». Για τις απλήρωτες εφημερίες οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Στην ανακοίνωσή της η υπουργός δε διευκρινίζει ποιο κονδύλι εγκρίθηκε και πότε θα αρχίσει η εκταμίευσή του. Αν δηλαδή εγκρίθηκε κονδύλι που αντιστοιχεί στα προγράμματα που ενέκριναν τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων ή αν εγκρίθηκε κονδύλι που αντιστοιχεί στο 1/12 του ετήσιου - και, ήδη, κατακρεουργημένου - κονδυλίου για τις εφημερίες που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές.

Κατά την υπουργό, «στόχος είναι ένα ασφαλές και εξορθολογισμένο πρόγραμμα εφημεριών που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσοκομείων και των πολιτών».

Αναφερόμενη στο στόχο, όπως τον περιγράφει το υπουργείο, η ΔΗΠΑΚ υπογραμμίζει: «Με αυτό τον τρόπο δηλώνει σαφώς πως στα σχέδιά της είναι η περικοπή των εφημεριών στο όνομα του εξορθολογισμού και κοροϊδεύει τους εργαζόμενους όταν ανακοινώνει ότι θα λάβει υπόψη της τις ανάγκες. Οι 5.000 οργανικές θέσεις γιατρών και οι 25.000 θέσεις νοσηλευτών που είναι κενές για τόσες δεκαετίες, η συνεχιζόμενη από όλες τις κυβερνήσεις υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, η ολοένα αυξανόμενη σύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων (που τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι) με τον ιδιωτικό τομέα, η εμπορευματοποίηση του αγαθού της Υγείας, η ανυπαρξία αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν ΠΦΥ, η μη ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, η συνειδητή επιλογή για το κλείσιμο από τη 10ετία του '80 της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας και η υποταγή συνολικά του αγαθού της υγείας στην μπότα του κεφαλαίου (οι ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία έχουν φτάσει το 57% και 46% την τελευταία 5ετία) είναι μερικά από αυτά που κάνουν σήμερα όλη τη λειτουργία του ΕΣΥ και όχι μόνο των εφημεριών ανασφαλή. Η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. και το ΣΥΝ /ΣΥΡΙΖΑ, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας».

Η ΔΗΠΑΚ ζητά να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και να συνταχθούν «προγράμματα εφημεριών με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και να πληρωθούν όλες οι εφημερίες». «Αντιπαλεύουμε κάθε "λογιστική" λογική δήθεν βιωσιμότητας των νοσοκομείων» τονίζει η ΔΗΠΑΚ και προτάσσει για διεκδίκηση 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας με την απόρριψη των ευρωπαϊκών οδηγιών και των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.

Αύριο συνεδριάζει για το θέμα αυτό και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό»

Το Σωματείο των Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καλεί τους εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς σε κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στα επείγοντα του νοσοκομείου σήμερα στις 8 π.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ