Τρίτη 30 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
Απογυμνωμένες και παραδομένες στην επιχειρηματικότητα

Μόλις το 11% των παιδιών έχουν φροντίδα, ενώ η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας για το παιδί»

Στην απογύμνωση της χώρας από δημόσιες υπηρεσίες προστασίας του παιδιού με την ταυτόχρονη εκχώρηση αυτών των υπηρεσιών σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οδήγησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων απ' το 1990 και μετά και ειδικότερα μετά τη σύνθλιψη των υπηρεσιών πρόνοιας την τελευταία εφταετία, η οποία συνοδεύτηκε από άγριες περικοπές ακόμη και αυτής της υποχρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών που απέμειναν.

Παρά αυτή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανέθεσε μελέτη στη ΜΚΟ "Το χαμόγελο του παιδιού" γι αυτό το θέμα και μάλιστα χτες την παρουσίασε για να δείξει μεν τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα να πει ότι είναι ανάγκη να μπουν ακόμα πιο βαθιά στον ευαίσθητο αυτό τομέα τέτοιες οργανώσεις, επιχειρήσεις και άλλοι φορείς, με τραγικές συνέπειες για τη λαϊκή οικογένεια όχι μόνο οικονομικές αλλά και σε επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μέλετης που παρουσιάστηκε χτες στο Ζάππειο σε «συνάντηση εργασίας φορέων και υπηρεσιών για το παιδί» που οργάνωσε το υπουργείο, το κύριο βάρος της παροχής υπηρεσιών προς το παιδί το σηκώνουν Δημόσιο και δήμοι. Το 2007 παρασχέθηκε φροντίδα σε 45.933 παιδιά από το Δημόσιο, σε 40.164 παιδιά από ΟΤΑ, σε 66.502 βρέφη από βρεφονηπιακούς σταθμούς των ΟΤΑ - που λειτουργούν πλέον με τσουχτερά τροφεία - και 49.104 από εθελοντικές οργανώσεις.

Συνολικά, δηλαδή οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν αφορούσαν λίγο πάνω από 200.000 παιδιά, που αποτελούν μόλις το 11% των παιδιών κάτω των 18 ετών, αριθμός που βρίσκεται πολύ μακριά απ' την κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών των λαϊκών οικογενειών. Μπροστά στο φάσμα της φτώχειας - όπως αναφέρεται και στην έρευνα - πολλά παιδιά βγαίνουν στο μεροκάματο. Οπως ανέφερε η υφυπουργός Υγείας Φ. Γεννηματά, σήμερα στην Ελλάδα δουλεύουν 100-150 χιλιάδες παιδιά, μικρότερα των 18 χρονών.

Η πολιτική που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας είναι η «οριζόντια δικτύωση και ο συντονισμός των υπηρεσιών και φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης για το παιδί». Δηλαδή, η απαλλαγή του κράτους απ' την υποχρέωσή του για σύγχρονες και δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας για το παιδί. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών. Οπως δήλωσε η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η πρωτοβουλία της «κοινωνίας των πολιτών» - δηλαδή οι ΜΚΟ - έχουν συμβολή «στην κάλυψη των κενών του κοινωνικού κράτους», ενώ ανάμεσα στους άξονες που περιλαμβάνει το σχέδιο είναι η εναρμόνιση με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και η ενίσχυση «της κοινωνικής οικονομίας» και «της επιχειρηματικότητας στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας για παιδί», που κυρίως γίνεται μέσω των ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση επικαλείται την απουσία των δημόσιων υπηρεσιών αλλά αποκρύπτει ότι αυτή είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με στόχο τη μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγεία - πρόνοια και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα αυτό, είτε αυτή γίνεται από ΜΚΟ ή απυθείας από επιχειρήσεις μέσω της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικη Ευθύνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σπίτι» τους το νοσοκομείο, «οικογένεια» οι εργαζόμενοι... (2013-12-14 00:00:00.0)
Υπηρεσίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου (2011-09-11 00:00:00.0)
Στήνουν νέες συμπληγάδες για την Υγεία (2010-04-17 00:00:00.0)
Ανατροπές στρατηγικού χαρακτήρα σε Υγεία και Πρόνοια (2009-06-14 00:00:00.0)
«Πρόνοια» για να μη θιγούν τα κέρδη τους (2009-06-10 00:00:00.0)
Μήνυμα διεύρυνσης των ΣΔΙΤ στην Yγεία (2007-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ