Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ο «μηχανισμός στήριξης» όχημα για επιπλέον ανατροπές

Δηλώσεις του επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού Ντ. Στρος Καν

Την εκτίμηση ότι ο «μηχανισμός στήριξης» της ΕΕ προς την Ελλάδα, δεν είναι παρά ο μοχλός επιβολής νέων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα επιβάλλει τους δικούς του όρους σε μια ενδεχόμενη στήριξη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Bloomberg», ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, τόνισε: «Αν - και αυτό είναι ένα μεγάλο αν - η Ελλάδα ζητήσει στήριξη, θα της παράσχουμε στήριξη όπως κάνουμε με όλα τα άλλα μέλη μας. Θα είναι ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα. Το ΔΝΤ θα καθορίσει τους όρους, όπως κάνουμε με κάθε χώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, το ΔΝΤ ετοιμάζεται άμεσα να συνέλθει σε σύνοδο με θέμα την Ελλάδα, καθώς διαρρέεται ότι θεωρεί αδιευκρίνιστο το ρόλο του στο «μηχανισμό στήριξης» που αποφάσισε η ΕΕ. Στο ίδιο πνεύμα διαρρέεται ότι τα μέτρα που έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση έχουν την έγκριση του ΔΝΤ.

Μιλώντας για την οικονομία της ΕΕ και το διαμορφούμενο συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, ο Ντ. Στρος Καν ισχυρίστηκε ότι «ο κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι να βρεθούν στη δεύτερη κατηγορία και όχι στην πρώτη, με τις ΗΠΑ και την Ασία» και προειδοποίησε: «Υπάρχει πιθανότητα, αν οι Ευρωπαίοι δεν ενεργήσουν γρήγορα, μέσα σε 10 ή 20 χρόνια η μάχη να διεξάγεται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ασία, ενώ η Ευρώπη να έχει μείνει στην άκρη». Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση του για «περισσότερο συντονισμό» στην ΕΕ σημειώνοντας ότι «η κρίση δείχνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα χωρίς να έχουμε καλύτερα συντονισμένες οικονομικές πολιτικές».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις δεν αποτελούν πραγματικότητα μόνο για την Ελλάδα. Με ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ κάλεσε την Ιταλία, όπου η ανάκαμψη της οικονομίας χαρακτηρίζεται «μέτρια και εύθραυστη», να «μειώσει το χρέος της και να δεσμευτεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι «καλή απάντηση στην κρίση». Ακόμα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι στη Γερμανία «η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να είναι μέτρια και εύθραυστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ