Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Φωτογραφία του απολιθώματος χταποδιού με υπεριώδες φως
Φωτογραφία του απολιθώματος χταποδιού με υπεριώδες φως
Από την εποχή των δεινοσαύρων το αρχαιότερο χταπόδι

Πριν από 95 εκατομμύρια χρόνια, πέντε χταπόδια έβρισκαν το θάνατο στα νερά που κάλυπταν την περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο Λίβανος. Η έλλειψη οξυγόνου κοντά στο βυθό εξασφάλισε την έλλειψη πτωματοφάγων ψαριών και γρήγορα τα ιζήματα κάλυψαν τα πτώματα των ζώων, διατηρώντας τα με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο από πλευράς λεπτομερειών που διατηρήθηκαν. Σύμφωνα με μελέτη Γερμανών παλαιοντολόγων πρόκειται για τα παλαιότερα χταπόδια που έχουν ανακαλυφθεί.

Λόγω της λεπτεπίλεπτης κατασκευής τους και της έλλειψης οστών, τα χταπόδια δεν έχουν αφήσει σχεδόν κανένα εξελικτικό αποτύπωμα. Η περίπτωση των χταποδιών από το Λίβανο είναι αποτέλεσμα μιας σπάνιας συγκυρίας. Μέχρι πρότινος είχαν βρεθεί απολιθώματα από ένα μόνο είδος χταποδιού και με αυτή την έννοια οποιαδήποτε νέα ανακάλυψη αποτελεί πληροφοριακή έκρηξη για το παρελθόν των χταποδιών.

Τα πέντε νέα δείγματα περιλαμβάνουν τρία άγνωστα ως τώρα είδη χταποδιού, τα Keuppia hyperbolaris, Keuppia levante και Styletoctopus annae. Κάθε δείγμα εμφανίζει το κεφάλι του ζώου, τα 8 πόδια του, τους σάκους μελανιού, ακόμα και τις βεντούζες. Τα δύο είδη Keuppia φαίνεται να είναι πιο πρωτόγονα, αλλά η ανατομία του Styletoctopus το τοποθετεί στη ζώσα οικογένεια του Octopus vulgaris, δηλαδή το κοινό χταπόδι. Αυτό σημαίνει ότι τα σύγχρονα χταπόδια εξελίχτηκαν πολύ νωρίτερα απ' ό,τι θεωρούσαν οι επιστήμονες και είχαν πάρει τη σημερινή τους μορφή αρκετές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ