Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Παζάρια για εργολαβίες μεγάλων έργων

Αργά αλλά σταθερά συνεχίζει ο Κονγκολέζος πρόεδρος Τζόζεφ Καμπίλα τα στρατηγικά ανοίγματα προς την περιοχή της ΝΑ Ασίας καθώς διαπιστώνει πως η χώρα του τα τελευταία λίγα χρόνια προσελκύει το ενδιαφέρον ξένων δυνάμεων μολονότι δεν κατασιγάζει η κατά καιρούς ανάφλεξη της βίας στο ΒΑ τμήμα της χώρας...

Στα μέσα της περασμένης βδομάδας ο πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό ολοκλήρωσε τετραήμερη περιοδεία στη Νότια Κορέα, πραγματοποιώντας συνάντηση με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Μιουνγκ - Μπακ και σειρά σημαντικών επαφών με τους εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευαστικών έργων, των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ νοτιοκορεατικών εφημερίδων, ο Καμπίλα συζήτησε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του τη συμβολή της Σεούλ σε μία σειρά από μεγάλα κατασκευαστικά έργα, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων και πηγών. Ο Λι Μιουνγκ Μπακ απ' την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η Σεούλ είναι έτοιμη να μοιραστεί με τη ΛΔ Κονγκό την εμπειρία της στον τομέα της «γρήγορης» καπιταλιστικής ανάπτυξης με «επωφελείς», υποτίθεται, όρους. Κομβικό σημείο αναφοράς στις πολύωρες συνομιλίες που είχε ο Καμπίλα με Νοτιοκορεάτες επιχειρηματίες ήταν η (δύσκολη κατασκευαστικά) δημιουργία λιμανιού στη δυτική περιοχή Μπανανά (εκτιμώμενου κόστους 400.000.000 δολαρίων) όπου σχεδιάζεται να γίνει το νέο ορμητήριο της ΛΔ Κονγκό στις εξαγωγές εμπορευμάτων και πετρελαίου.

Τα παζάρια για το κλείσιμο συμφωνιών για μία σειρά τεράστια κατασκευαστικά έργα δεν τελειώνουν με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Καμπίλα στη Ν. Κορέα, την οποία επισκέφθηκε δεύτερη φορά απ' το 2005. Είναι ενδεικτικό πως νοτιοκορεατικές κατασκευαστικές εταιρείες ανέλαβαν τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου μήκους 1.500 χλμ, δύο χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη του Καμπίλα στη Σεούλ...

Με δεδομένο, λοιπόν, τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας, αλλά και τις σοβαρότατες ανάγκες σε κατασκευαστικά έργα, είναι μάλλον προφανές πως θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον του μεγάλου ξένου κεφαλαίου και πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων καθώς όλοι «μυρίζονται» κέρδη και επιδιώκουν ένα κομμάτι απ' την περιουσία του κονγκολέζικου λαού.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ