Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Αγώνας για το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης

Την Τρίτη η Επιτροπή του ΠΑΜΕ Κατά της Ανεργίας προχώρησε σε κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, απαιτώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων...

Phasma

Την Τρίτη η Επιτροπή του ΠΑΜΕ Κατά της Ανεργίας προχώρησε σε κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, απαιτώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων...
Ζήτημα ζωής αποτελεί για την εργατική τάξη ο αγώνας για την προστασία των ανέργων, η πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μισθούς και μεροκάματα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατιάς, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η υπεράσπιση της εργασίας, σε συνθήκες όξυνσης της επιθετικότητας του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου - κομμάτων της πλουτοκρατίας, αποτελεί βασική προϋπόθεση όχι μόνο για το αύριο, αλλά και για το σήμερα, για το τώρα. Ηρθε η ώρα, άνεργοι κι εργάτες να βάλουν τη δική τους σφραγίδα, δίνοντας ενιαία απάντηση, στην ενιαία επίθεση που δέχονται.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο προχώρησε στη συγκρότηση Επιτροπής Κατά της Ανεργίας, στη διάρκεια πλατιάς σύσκεψης που έγινε το περασμένο Σάββατο με τη συμμετοχή ανέργων, εργαζομένων, συνδικαλιστών, από τα ταξικά συνδικάτα, πραγματοποιώντας ένα σημαντικό βήμα στην παραπέρα οργάνωση και στον κοινό βηματισμό τους. Ετσι, την περασμένη Τρίτη, εκατοντάδες απολυμένοι κι άνεργοι, μαζί με τα ταξικά τους συνδικάτα, με τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή κατά της Ανεργίας, προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, καταλαμβάνοντας στην Αθήνα το υπουργείο Εργασίας, σε Θεσσαλονίκη και Βόλο τα γραφεία του ΟΑΕΔ και σε συγκέντρωση στη Λάρισα.

Η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να δεχθεί την Επιτροπή του ΠΑΜΕ, δείχνει πόσο ψεύτικα είναι τα λόγια του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου όταν έσπευσε την επόμενη μέρα των κινητοποιήσεων να επισκεφτεί τον ΟΑΕΔ Περιστερίου για να πει στις κάμερες ότι η κυβέρνηση είναι «κοντά στον άνεργο». Η κυβέρνηση είναι κοντά στον άνεργο, μόνο όσο τον ξεζουμίζει για να κερδίζει η εργοδοσία.

Στόχοι πάλης για το σήμερα και το αύριο

Σήμερα, ένας στους εφτά εργαζόμενους δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε ένα μεροκάματο, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το μήνα Φλεβάρη οι άνεργοι έφτασαν τους 766.159, δηλαδή ποσοστό 14,6%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο, αν αναλογιστούμε πως χιλιάδες άνεργοι, απογοητευμένοι από την πραγματικότητα που βιώνουν, δεν καταγράφονται καν στις λίστες του ΟΑΕΔ.

Καθημερινά πετιούνται στο δρόμο εκατοντάδες εργάτες. Η ανεργία στην οικοδομή έχει φτάσει στο 50%. Στη βιομηχανία, στο μέταλλο, στα τουριστικά επαγγέλματα, ακολουθεί κύμα απολύσεων. Σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό, για παράδειγμα, εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι που τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει άνεργοι, με το κλείσιμο των εργοστασίων, διότι η καπιταλιστική ανάπτυξη επιβάλλει αλλότριες προτεραιότητες από την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με αυτήν την έννοια, το ζήτημα της ανεργίας, δεν είναι αποκλειστικότητα κάποιου κλάδου, ούτε μπορεί να εξαλειφθεί για κάποιον κλάδο. Αντιθέτως, απαιτείται ενιαίος αγώνας.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα, με την ανεργία να χρησιμοποιείται όχι μόνο για να συμπιεστούν προς τα κάτω τα μεροκάματα και οι μισθοί, αλλά και για να συντηρείται - με την απειλή της απόλυσης - κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και να δεχτούν τη βάρβαρη πραγματικότητα που τους σερβίρουν. Υπάρχει απάντηση.

Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα, συνδέουν στην πράξη τον αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας, με τον αγώνα για άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους.

Διεκδικεί:

  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού (1.400 ευρώ) για όλη την περίοδο της ανεργίας, δηλαδή 1.120 ευρώ.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους.
  • Να παγώσουν τώρα όλα τα δάνεια των ανέργων.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη διακόπτονται οι παροχές σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ.
  • Αναγνώριση του διαστήματος της ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.
  • Αμεση μείωση του ωραρίου εργασίας.
  • Αμεση καταγραφή και επιδότηση χωρίς όρους των νέων που βγαίνουν στην παραγωγή.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ