Σάββατο 3 Απρίλη 2010 - Κυριακή 4 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»
Ζωτικός χώρος στους μεγαλοεπιχειρηματίες

Στα σκαριά το νέο νομοθέτημα της κυβέρνησης. Στόχος, η συγκέντρωση κλάδων και τομέων οικονομικής δραστηριότητας που σήμερα χαρακτηρίζονται από «διασπορά»

Γρηγοριάδης Κώστας

Με «διαρθρωτικές παρεμβάσεις», που έχουν στόχο την εκχώρηση άπλετου ζωτικού χώρου στις μερίδες της πλουτοκρατίας κλιμακώνει την πολιτική της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο και με τη φορο-επέλαση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, συνεχίζουν, ευθύς αμέσως, με νέα μέτρα ενίσχυσης των ισχυρών επιχειρήσεων. Στα σκαριά έχουν βάλει το νέο «βελτιωμένο αναπτυξιακό νόμο», με τον οποίο τους υπόσχονται ζεστό κρατικό χρήμα και κάθε είδους διευκολύνσεις. Συμπληρωματικά με το παραπάνω όπως και με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ (εθνικοί και κοιναγορίτικοι πόροι) ετοιμάζουν και την ίδρυση του λεγόμενου «ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου», το οποίο και θα αποτελέσει ένα ακόμη κρατικό εργαλείο φτηνής χρηματοδότησης και διοχέτευσης κρατικού χρήματος για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Τα χειρότερα, επίσης, ετοιμάζονται για μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «κλειστά επαγγέλματα». Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπόσχεται να επιταχύνει το βηματισμό και να προχωρήσει με συγκεκριμένα μέτρα αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα. Η λεγόμενη «απελευθέρωση» αποτελεί και εφαλτήριο εισόδου σε κλάδους και τομείς της οικονομικής δραστηριότητας σε όφελος ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων. Σηματοδοτεί, επίσης, την παραπέρα συγκέντρωση δραστηριοτήτων με την ταυτόχρονη αναγκαστική όσο και βίαιη έξοδο για δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες. H πολιτική αυτή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διευκολύνει νέους ανθρώπους που επιθυμούν ή που προσβλέπουν σε μελλοντικές «ευκαιρίες». Το ακριβώς αντίθετο πρόκειται να συμβεί: Οι μυλόπετρες της «ανταγωνιστικότητας» έρχονται να διευκολύνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις εκείνες που δίνουν νέες ασφαλείς διεξόδους σε λιμνάζοντα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, στην παραπέρα συγκέντρωση κερδών. Η συγκέντρωση κλάδων και τομέων οικονομικής δραστηριότητας που σήμερα χαρακτηρίζονται από «διασπορά» μπαίνει στις άμεσες προτεραιότητες της ΕΕ. Αποκαλυπτική για το πού το πάνε είναι η σχετική κοινοτική Οδηγία που επισημαίνει «μεγάλο αριθμό εμποδίων που αποτρέπουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη υπηρεσιών μεταξύ κρατών - μελών και ιδίως από υπηρεσίες που προέρχονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Αυτός ήταν και στους στόχους που έβαζε η «στρατηγική της Λισαβόνας» με την Κομισιόν να έχει ορίσει καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής για το 2010. Σήμερα και μπροστά στην εφαρμογή της στρατηγικής «2020» - αποτελεί τη συνέχεια της «Λισαβόνας» για ολόκληρη την τρέχουσα δεκαετία - ξεμπερδεύουν με τα τελειώματα του προηγούμενου πλάνου.

Το πρώτο βήμα

Να σημειώσουμε ακόμη πως οι διατάξεις του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου που σχετίζονται με τη γενίκευση της χρήσης ταμειακών μηχανών και την υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ για όλα τα λεγόμενα «ελεύθερα επαγγέλματα» δεν είναι παρά μόνο το πρώτο βήμα για την επόμενη φάση, δηλαδή για το «άνοιγμά» τους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε καθένα από αυτά. Η «πίτα» που εκχωρείται στους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι τεράστια τόσο σε τζίρους όσο και σε κέρδη. Σε αυτό το επίπεδο απόλυτα ενδεικτική είναι και η πρόσφατη μελέτη από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) (όργανο του ΣΕΒ), που σε πρόσφατη μελέτη εκτιμά πως «το άνοιγμα στα κλειστά επαγγέλματα θα αποφέρει οφέλη ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ή το 1% του παραγόμενου ΑΕΠ σε ετήσια βάση»! Το όργανο του βιομηχανικού κεφαλαίου στην τελευταία τριμηνιαία έρευνα επισημαίνει: «Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης αν προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και καταργηθούν οι περιορισμοί που το Δημόσιο επιβάλλει στον ανταγωνισμό (π.χ. κλειστά επαγγέλματα, ιδιαίτερα στις μεταφορές, καμποτάζ, περιορισμοί στην αγορά ενέργειας και υγείας κ.λπ.), οι κατώτατες τιμές σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, η θέσπιση υποχρεωτικών αμοιβών για μια σειρά επαγγελματικές δραστηριότητες και οι γραφειοκρατικοί περιορισμοί στην επιχειρηματικότητα». Είναι απόλυτα φανερό ότι με μανδύα και πρόσχημα τα κλειστά επαγγέλματα έρχονται να εφαρμόσουν και την ουσία της διαβόητης Οδηγίας Μπολκεστάιν να στρώσουν το χαλί στη νέα ανταγωνιστικότητα των κοιναγορίτικων μονοπωλίων.

Για λόγους τακτικής, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε για ψήφιση στη Βουλή, πρώτα την κοινοτική Οδηγία για τη λεγόμενη «απελευθέρωση των υπηρεσιών». Το προσεχές νομοθέτημα για τα «κλειστά επαγγέλματα» αποτελεί τη «φυσική» συνέχεια του προηγούμενου, ενώ και τα δύο μαζί αποτελούν και την πεμπτουσία της διαβόητης κοιναγορίτικης Οδηγίας Μπολκεστάιν. Η Κομισιόν σε επίσημο κείμενο ήδη προς την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ σημείωνε την «έλλειψη ευελιξίας που εμποδίζει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών». Η σημερινή κυβέρνηση έχει προδιαγράψει την πολιτική της και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στη ρότα που έχουν συναποφασίσει και δρομολογήσει από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας.

Με πρόσχημα τον «προστατευτισμό» που δημιουργεί «στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό» ετοιμάζονται να διευκολύνουν μερίδες μεγαλοεπιχειρηματιών που ενδιαφέρονται και για τους παρακάτω κλάδους:

  • Τεχνικά επαγγέλματα, όπως πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.ά. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι καθοριζόμενες μέχρι σήμερα «ελάχιστες αμοιβές» για την εκτέλεση και την επίβλεψη έργων.
  • Ταξί: Λόγο κάνουν για τον αριθμό των αδειών και για το διοικητικό καθορισμό των κομίστρων. Η «απελευθέρωση» έρχεται να απαξιώσει πλήρως τις άδειες λειτουργίας. Στη συνέχεια να διευκολύνει την απόσπαση της πίτας από ισχυρές επιχειρήσεις, και στην αναγκαστική έξοδο των μικροεπαγγελματιών από το σημερινό καθεστώς του «ελεύθερου επαγγελματία». Το μέλλον για τους επαγγελματίες του κλάδου - ανεξάρτητα και από τους όποιους χειρισμούς και τις μανούβρες που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση - είναι ήδη προδιαγεγραμμένο. Σε πρώτη φάση θα προχωρήσουν στην παροχή κινήτρων για την ίδρυση εταιρειών.
  • Φορτηγά και υπεραστικά λεωφορεία: Στο στόχαστρο μπαίνει ο αριθμός των αδειών, που τον θεωρούν «περιορισμένο» όπως και οι τιμές των κομίστρων που καθορίζονται από τη διοίκηση. Το «άνοιγμα» σημαίνει την είσοδο στο χώρο ισχυρών κοιναγορίτικων επιχειρήσεων του μεταφορικού κλάδου.
  • Δικηγόροι και νομικά επαγγέλματα: Στο μάτι έχουν βάλει τις ελάχιστες αμοιβές, επίσης τις «αναγκαστικές παραστάσεις» δικηγόρων σε υποθέσεις κ.ά. με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση ορίζει τις τιμές των δικαστικών παραστάσεων και εγγυάται την προείσπραξη των σχετικών αμοιβών. Συγκεκριμένη αναφορά κάνουν στη δημιουργία συνθηκών «τεχνικής ζήτησης» που προκαλείται από τις υποχρεωτικές παραστάσεις. Στο στόχαστρο μπαίνει συνολικά το σημερινό καθεστώς που επιτρέπει τις δικηγορικές παραστάσεις μόνο στην έδρα του «οικείου» δικηγορικού συλλόγου. Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι συμβολαιογράφοι.
  • Φαρμακεία: Στο στόχαστρο της Κομισιόν έχει μπει ο διοικητικός καθορισμός στις τιμές του φαρμάκου. Παραπέρα δρομολογούν και την κατάργηση των περιορισμών στη χορήγηση αδειών στη βάση πληθυσμιακών κριτηρίων, κάτι που δίνει νέες δυνατότητες στα μονοπώλια παραγωγής και εμπορίας φαρμάκου.
  • Αρτοποιοί: Λόγος γίνεται για περιορισμούς στην αδειοδότηση, προκειμένου στη συνέχεια να διευκολυνθούν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και άλλες μερίδες του κεφαλαίου.

Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ