Τετάρτη 7 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
Εγγυήσεις και χρήμα σε τράπεζες - πλουτοκρατία

Ενεργοποιούν και πάλι το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ μετά από «αίτημα» των τραπεζών

Στη διοχέτευση φρέσκου κρατικού χρήματος και εγγυήσεων σε όφελος του τραπεζικού κεφαλαίου όσο και για τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνοντας παραπέρα και τα αντιλαϊκά πακέτα που έχουν συναποφασίσει με την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ηδη και με τη νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την «προσαρμογή» στην κοιναγορίτικη οδηγία για τις «υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά» (Μπολκεστάιν) έδωσαν τη δυνατότητα χρονικής παράτασης - και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία - στο πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ, του νόμου δηλαδή που ψήφισε και έβαλε σε εφαρμογή η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Οι ντόπιες τράπεζες αρχίζουν πλέον να εκδηλώνουν ανοιχτά ενδιαφέρον για την ενεργοποίηση του πακέτου, πρώτα και κύρια για το σκέλος των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ που τους περιμένουν στο «συρτάρι». Στη βάση των κρατικών εγγυήσεων και κάτω από την παρεχόμενη από την κυβέρνηση ομπρέλα προστασίας οι τραπεζίτες θα αποκτήσουν στη συνέχεια ευκολότερη πρόσβαση στις γραμμές φτηνής χρηματοδότησης που έχει στήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και στις διεθνείς χρηματαγορές.

Η διορία για την υπαγωγή των τραπεζών στις ευεργετικές διατάξεις του πακέτου με τα 28 δισ. ευρώ έληγε στις 31 Δεκέμβρη του 2009. Κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο χρηματεμπόριο και στα κρατικά ομόλογα και για την κάλυψη και των νέων αναγκών του τραπεζικού κεφαλαίου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδας και τους τραπεζίτες κατάθεσε στη Βουλή νέα ρύθμιση που προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων για την παράταση των προθεσμιών που θα πρέπει να έχουν τη «σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», με την οποία «φωτογραφίζεται» το σκέλος των κρατικών εγγυήσεων για το οποίο και ενδιαφέρονται οι τράπεζες.
  • Η αρχική κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση της ΝΔ προέβλεπε τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών για διάστημα μέχρι και 5 χρόνια. Με τη νέα ρύθμιση δίνεται επίσης η δυνατότητα παράτασης για όσες από αυτές το επιθυμήσουν.

Πακτωλό από κρατικό χρήμα ετοιμάζει η κυβέρνηση και για τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Συγκεκριμένα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα τρέχουν μέχρι το 2015 φτάνουν σε 23 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται αρκετά δισ. ευρώ από την «εθνική συμμετοχή». Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο από τα έργα ΣΔΙΤ που άφησε παρακαταθήκη η κυβέρνηση ΝΔ φτάνει σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κονδύλι που υπάρχει για «φάγωμα» από τον προηγούμενο λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο φτάνει στα 8,8 δισ. ευρώ. Οι παρακαταθήκες που άφησε πίσω της η προηγούμενη διακυβέρνηση ξεπερνούν κατά πολύ τα 30 δισ. ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση υπόσχεται να τους εκχωρήσει ακόμη περισσότερα και ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στη Βουλή και νέες ευεργετικές ρυθμίσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ