Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
Πακτωλός εκατομμυρίων στα εργοδοτικά ταμεία

Την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές εξασφαλίζουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που ανακοινώθηκαν χτες

Την πολιτική υπεράσπισης και ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που απαρέγκλιτα εφαρμόζει η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης που παρουσίασε τα ήδη γνωστά προγράμματα του ΟΑΕΔ και τα οποία αφορούν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών - δώρο συνολικού ύψους 816 εκατομμυρίων ευρώ προς τους επιχειρηματίες - με πρόσχημα «την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάσχεση των απολύσεων».

Στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, του γενικού γραμματέα Ρ. Σπυρόπουλου και του διοικητή του ΟΑΕΔ Θ. Κικίλια ανακοινώθηκε ότι σήμερα ξεκινά η εφαρμογή των τριών από τα τέσσερα πρώτα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Τα προγράμματα προβλέπουν:

  • Επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια σε 40.000 θέσεις εργασίας ανέργων ύψους 500.000.000 ευρώ. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων για τους «κοινούς» ανέργους θα ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για το 1ο έτος, το 75% των ασφαλιστικών εισφορών το 2ο, το 50% το 3ο και το 25% το 4ο έτος. Σε μια δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων που θα απασχολήσουν νέους 30 ετών, ή αυτούς που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και υπολείπονται 5 έτη ασφάλισης για σύνταξη, καθώς και πολύτεκνους και γυναίκες μακροχρόνια άνεργες και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, οι επιχειρηματίες θα επιδοτηθούν με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών το 1ο και 2ο έτος και με 50% το 3ο και 4ο. Το κόστος επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ.
  • Διετές πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις για τις θέσεις 25.000 ανέργων, ύψους 170.000.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας. Στην κατηγορία των «κοινών» ανέργων, η επιχορήγηση των εργοδοτών θα ανέλθει στο 80% του κόστους των εισφορών για το 1ο έτος και στο 60% για το 2ο έτος. Στις άλλες κατηγορίες η επιχορήγηση θα ανέλθει στο 80% για το 1ο και 2ο έτος.
  • Πρόγραμμα επιδότησης 4.000 γυναικών ηλικίας 22 έως 64 ετών ύψους 96 εκατομμυρίων ευρώ για την «ανάπτυξη» της «γυναικείας επιχειρηματικότητας».
  • Τέλος, με 50 εκατομμύρια ευρώ θα επιδοτηθούν οι μεγαλοξενοδόχοι για να επαναπροσλάβουν (!) τους ανέργους στις εποχιακές τους επιχειρήσεις. Το ποσό θα βαρύνει τον ΟΑΕΔ, ενώ το διάστημα της επιδότησης θα είναι δύο μήνες και θα ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). Η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει στις 15 Απρίλη.

Βεβαίως, τα παραπάνω αποτελούν μέρος του σχεδίου που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την αποφασιστική οικονομική ενίσχυση του κεφαλαίου. Εξασφαλίζουν φτηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες, απαλλάσσοντάς τους από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν την αυταπάτη ότι η «επιχειρηματικότητα» μπορεί να δώσει διέξοδο σε ανέργους, την ίδια στιγμή που ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων συνθλίβει καθημερινά όλο και περισσότερα μικρομάγαζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ