Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εντείνονται εκατέρωθεν οι πιέσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΡΑΓΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Ανεβαίνουν οι τόνοι» στην αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ όσον αφορά στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Λίγη ώρα πριν αρχίσει η ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) και Γερμανίας, στη Νέα Υόρκη, όπου αναμενόταν μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, η ιρανική τηλεόραση μετέδιδε ότι, μετά από μήνες κωλυσιεργιών και παλινδρομήσεων, οι τρεις νεαροί Αμερικανοί ορειβάτες που συνελήφθησαν τον Ιούλιο σε ιρανικό έδαφος κατηγορούνται, επισήμως, για κατασκοπεία εκ μέρους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η πληροφορία αυτή δίνει, αναμφιβόλως, νέα τροπή στις εξελίξεις καθώς οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι πρόκειται για σαφή κίνηση πίεσης, κυρίως προς την Ουάσιγκτον, καθώς οι τρεις νεαροί (για την απελευθέρωση των οποίων σχεδόν διαβεβαίωνε εβδομάδες νωρίτερα ο Ιρανός Πρόεδρος) απειλούνται με εκτέλεση ως κατάσκοποι. Πριν τη δημοσιοποίηση της είδησης, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δήλωνε πως το Ιράν «θα κάνει ό,τι μπορεί φυσικά για ν' αποφύγει τις κυρώσεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ούτε ότι θα παρακαλέσει, ούτε ότι θα απαρνηθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα, ούτε ότι θα συμπεριφερθεί εκβιαστικά και πιεστικά απέναντι σε εκείνους που θέλουν να του επιβάλουν κυρώσεις».

Οι δηλώσεις έγιναν, σχεδόν, ταυτόχρονα με αυτές των Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι οποίοι, στο περιθώριο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας για τη σχετική μείωση του αμερικανο-ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, υπογράμμισαν ότι «θα πρέπει το Ιράν να εγκαταλείψει τις οπλικές πυρηνικές του φιλοδοξίες ή να αντιμετωπίσει κυρώσεις». Ο Ρώσος Πρόεδρος, δε, δήλωνε «βαθιά απογοητευμένος» από τη στάση που έχει τηρήσει η ιρανική ηγεσία, συμπληρώνοντας ότι η Μόσχα «θα υποστηρίξει νέες κυρώσεις, αν κριθεί απολύτως απαραίτητο, εφόσον αυτές είναι έξυπνες και δε βλάπτουν τον ιρανικό λαό».

Από τις σφοδρές αντιρρήσεις του απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων φαίνεται ότι έχει υπαναχωρήσει και το Πεκίνο, το οποίο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών στην άτυπη σύνοδο της Νέας Υόρκης. Οπως διαρρεόταν, η κινεζική ηγεσία δεν αποκλείει την προοπτική κυρώσεων, αρκεί να μη θίγουν τις ενεργειακές και εμπορικές συμφωνίες που έχει κλείσει με την Τεχεράνη, η οποία, με τη σειρά της, διοργανώνει σύνοδο με τίτλο «Πυρηνική ενέργεια για όλους, πυρηνικά όπλα για κανέναν», στις 17-18 Απρίλη, με προσκεκλημένες 60 χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ