Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Ανάπτυξη των γραμμών με ταυτόχρονη αύξηση ποιότητας

Σωστά οι Θέσεις του 16ου Συνεδρίου προβάλλουν σαν κύριο και βασικό πρόβλημα την παραπέρα ανάπτυξη των γραμμών του ΚΚΕ όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και ποιοτικά και ταυτόχρονα την ενίσχυση και ανάπτυξη του ΑΑΔΜ.

1. Η ποιοτική αύξηση είναι φυσιολογικό να στηριχτεί στο πλησίασμα της νεολαίας και στη σωστή ενημέρωσή της για τους τρόπους και τις μεθόδους ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο που την οδηγεί η πολιτική του καπιταλιστικού συστήματος.

2. Η ποιοτική βελτίωση είναι συνδεδεμένη με τη συστηματική μελέτη των αρχών του Μαρξισμού - Λενινισμού και με την πληρέστερη ενημέρωσή τους για τις σημερινές συνθήκες που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με κύριο σκοπό να πετύχουν την παραπλάνηση και την παραδοχή ότι άλλος δρόμος εκτός της υποταγής στις σύγχρονες συνθήκες του καπιταλισμού δεν υπάρχει γιατί κάθε τυχόν αντίσταση οδηγεί σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να έχει μελλοντικά καμιά επιτυχία ούτε προοπτική για αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να υποκύψουν και ανάλογα να προσαρμοστούν.

3. Αποτελεί καθοριστικό παράγοντα η βαθιά μελέτη και γνώση των μέσων που μπορεί να εξασφαλίσουν την ικανοποιητική πραγματοποίηση αυτών των δύο βασικών προβλημάτων τα οποία εξασφαλίζουν την πολιτική καθαρότητα, τη συσπείρωση και την ενότητα των μελών και οργάνων του Κόμματος.

4. Ενα αποφασιστικό μέσο ενός Λαού είναι η σωστή γνώση και αφομοίωση των ιστορικών γεγονότων και προηγούμενων αγώνων του Λαού στις διάφορες ιστορικές στιγμές. Ενα άξιο παράδειγμα για το πώς μπορεί να παλέψουν και να κερδίσουν οι εργαζόμενες μάζες αποτελεί ο ηρωικός αγώνας στη διάρκεια της κατοχής ενάντια στους ξένους φασίστες καταχτητές, για την ανεξαρτησία, ελευθερία και για τη διάσωση του λαού από την εξόντωση. Αγώνας στον οποίο πρωτεργάτης στάθηκε η εργατική τάξη, οργανώνοντας το Εργατικό ΕΑΜ.

5. Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών οι εργαζόμενοι στάθηκαν πρωτοπόροι για τη συντριβή των φασιστικών δυνάμεων. Το δικό τους παράδειγμα διαπαιδαγώγησε και ξεσήκωσε την τεράστια πλειοψηφία του λαού μας στον αντιφασιστικό αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που τελικά απελευθέρωσε την Ελλάδα και συνέχισε την πάλη ενάντια στους ξένους επεμβασίες τους Αγγλο-Αμερικάνους.

6. Φυσικά η περίοδος του ]40-49 δε μοιάζει ούτε με τη σημερινή εποχή ούτε με την εποχή μετά τη μεταπολίτευση. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σήμερα για να παρασύρουν σε υποταγή τους εργαζόμενους στηρίζονται στη σύγχρονη επιστημονική πρόοδο, στην υποκρισία και ταυτόχρονα στην κρατική και υπερκρατική εργοδοτική τρομοκρατία.

Ομως τα ιδανικά του ΕΑΜ προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες μπορεί να κινητοποιήσουν τις εργαζόμενες μάζες στην πάλη ενάντια στην υποδούλωση και τον εξευτελισμό.

Είναι ανάγκη σωστά να ενημερωθεί η νεολαία και να μελετήσει τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αυτό αποφασιστικά μπορεί να βοηθήσει για την πατριωτική διαπαιδαγώγησή της.

7. Επίσης η σωστή αξιοποίηση τόσο των φιλειρηνικών κινημάτων, εσωτερικού και παγκόσμια, όσο και των διεθνών σχέσεων θα μπορούσε πιο αποτελεσματικά να ξεσηκώσουν τις λαϊκές μάζες στην οργανωμένη πάλη ενάντια στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και στη δραστηριοποίηση μετώπου κοινής δράσης με μαζικά κινήματα εργαζομένων, συνταξιούχων, γυναικών, νεολαίας και άλλων, αφού και τα μέλη αυτών των κινημάτων ουσιαστικά δέχονται την ίδια καταπίεση με την τάξη των εργατών.

8. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν και οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Ενημερωμένοι για το τι είναι, ποιοι οι σκοποί του και πώς επιδιώκει να τις πραγματοποιήσει το ΑΑΔΜ μπορούν να επιδράσουν στο περιβάλλον τους, ο καθένας και να πείσει ότι το Μέτωπο είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος εξέλιξης με προοπτική το σοσιαλισμό, αντιμετωπίζοντας έτσι τις καταστάσεις που δημιουργούνται διεθνώς και στη χώρα μας.

9. Πολύ θα βοηθήσει αν το Κόμμα, μετά το 16ο Συνέδριο, κυκλοφορήσει μια μπροσούρα με κύριο περιεχόμενο τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του ΑΑΔΜ για τη σωστή ενημέρωση των εργαζομένων. Είναι πολύ χαρακτηριστικό του πόσο βοήθησε τότε στη διάρκεια της Κατοχής το βιβλιαράκι του Γληνού «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Οποιος το διάβαζε πείθονταν και έπαιρνε δραστήριο μέρος στους αγώνες.

10. Για τη σωστή ενημέρωση των αγώνων του λαού μας και για το ξεσκέπασμα των διαστρεβλώσεων των ιστορικών γεγονότων που συστηματικά συνεχίζονται από διάφορους "καλοθελητές" και σε σχολικά βιβλία, πολύ θα βοηθήσει να καθιερωθεί από τον "902 TV" ειδική συστηματική εκπομπή. Το ίδιος πρέπει να γίνει και από τα διάφορα άλλα μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα από το «Ριζοσπάστη», το όργανο της ΚΝΕ και άλλα τοπικά μέσα.

ΝΙΚΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΟΒ Νέας Σμύρνης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ