Τρίτη 13 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κράχτης για «επενδύσεις» οι φτηνότεροι εργάτες

Οι δηλώσεις που έκανε στη Λευκωσία ο Γ. Παπανδρέου, αποκαλύπτουν ότι στόχος της κυβερνητικής στρατηγικής είναι να βαθύνει με όλα τα μέσα την εργασιακή εκμετάλλευση

Η νέα γενιά των εργαζομένων θα αποτελέσει την «καύσιμη ύλη», με την οποία η πλουτοκρατία φιλοδοξεί να αυξήσει την κερδοφορία της. Γι' αυτό η κυβέρνηση καταργεί κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, κάνοντας την αντεπίθεση καθήκον για τον κάθε νέο και νέα

Icon

Η νέα γενιά των εργαζομένων θα αποτελέσει την «καύσιμη ύλη», με την οποία η πλουτοκρατία φιλοδοξεί να αυξήσει την κερδοφορία της. Γι' αυτό η κυβέρνηση καταργεί κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, κάνοντας την αντεπίθεση καθήκον για τον κάθε νέο και νέα
Η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να μετατραπεί η χώρα σε παράδεισο για τους μονοπωλιακούς ομίλους είναι - σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου - ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το χρονοδιάγραμμα των δρομολογημένων διαρθρωτικών αλλαγών, που θα καταστήσουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη για την ντόπια και ευρωενωσιακή πλουτοκρατία.

«Είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με περιοριστικές πολιτικές και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για επενδύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής, σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη Λευκωσία.

Επαναβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωσή του στην ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, με αιχμή την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι θα αξιοποιήσει την απόφαση για το μηχανισμό δανειοδότησης για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση.

«Δεν ασχολούμαι με τα spreads. Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με τα επόμενα βήματα της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ταυτόχρονα ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε προσφυγή στο μηχανισμό χρηματοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ. «Ο μηχανισμός, είτε τον χρησιμοποιήσουμε, είτε όχι, είναι υπαρκτός», είπε, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «δε βάζουμε χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».

Με συμβουλές από την ...Ουγγαρία

Ανέφερε ακόμα ότι χρειάζεται αξιολόγηση για το αν η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης, τονίζοντας ότι τα σπρεντ είναι μόνο μια παράμετρος αυτής της αξιολόγησης, καθώς υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν. Αφησε πάντως να εννοηθεί ότι με την προχτεσινή απόφαση η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση.

«Η Ελλάδα πέρασε μια ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές», είπε, συμπληρώνοντας ότι τώρα χρειάζεται ψυχραιμία, «κάτι το οποίο έδωσε ο μηχανισμός στήριξης». Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι «θα προχωρήσουμε σε αλλαγές και τομές», παραπέμποντας μάλιστα στην εμπειρία που του μετέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος του είχε πει ότι για να «καλμάρουν» οι αγορές απαιτείται ισχυρή στήριξη και πρόσθεσε ότι τώρα το βάρος πρέπει να δοθεί στην ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας.

Ερωτηθείς αν η χώρα θα μπει σε ύφεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι γενικότερα υπάρχει ύφεση, εκ των πραγμάτων, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα μπήκε στην κρίση «ανεμοδαρμένη» και χωρίς να έχει αξιοποιήσει κονδύλια για τη στήριξη της οικονομίας «και αυτό πληρώνουμε τώρα», ενώ ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων.

Το ίδιο μήνυμα είχε στείλει και με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», λέγοντας «όσο περνάει ο καιρός μετατρέπουμε την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Ερωτηθείς αν με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε και το θέμα κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στην Κύπρο, είπε «όχι», ενώ πρόσθεσε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει πρόνοια για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο ζήτημα της τρομοκρατίας, είπε ότι η ευνομία είναι θέμα σωστής διακυβέρνησης και ολοκλήρωσε τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι το μήνυμα είναι πως αυτή η κυβέρνηση βάζει τάξη στη χώρα και θα φέρει την ασφάλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ