Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Τροποποιήσεις» στις προεκλογικές εύνοιες

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την ανάμειξη ξένων δυνάμεων και ειδικότερα γειτονικών χωρών στις προσπάθειες σύστασης κυβέρνησης, που βρίσκονται σε εξέλιξη, καταγγέλλει ο απερχόμενος πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Κράτος Δικαίου», Νούρι αλ Μάλικι. Αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα, σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι οι νύξεις του είχαν στόχο το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Αφορμή αποτέλεσαν, όπως φαίνεται, δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη στη Βαγδάτη, ο οποίος, το Σαββατοκύριακο, υπογράμμιζε την αναγκαιότητα να συμμετάσχουν όλες οι εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των σουνιτών, στη διακυβέρνηση της χώρας προκειμένου να διασφαλιστεί σταθερότητα. Κατά πολλούς αναλυτές, ο Μάλικι εξοργίστηκε γιατί η δήλωση του Ιρανού διπλωμάτη, ουσιαστικά, σηματοδοτεί «ελαφρά στροφή» της Τεχεράνης (που φέρεται να τον είχε στηρίξει) και προς τον, με μόλις δύο έδρες, νικητή των εκλογών, Ιγιάντ Αλάουι, ο οποίος, προεκλογικά, αν και σιίτης, είχε επανειλημμένως καταγγείλει τον Μάλικι για διακρίσεις σε βάρος των σουνιτών.

Την αναγκαιότητα συμμετοχής των σουνιτών στη διακυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η ενότητα και η σταθερότητα της χώρας έχει επανειλημμένως επισημάνει και η σαουδαραβική ηγεσία, η οποία, κατά πολλούς, βρίσκεται πίσω από σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Ιγιάντ Αλάουι. Η σαουδαραβική θέση επαναδιατυπώθηκε στον Ιρακινό Πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί, που επισκέπτεται το Ριάντ. Φυσικά, και οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις στο Ιράκ έχουν στηριχτεί από τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

  • Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Στο πρώτο συγκρούστηκαν μέλη δύο διαφορετικών φυλών και στο δεύτερο εξερράγη βόμβα κοντά σε κατάστημα. Αλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βαγδάτη, όταν εξερράγη βόμβα σε κατάστημα με αλκοολούχα ποτά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ