Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΠΕΡΓΙΑ 21 και 22 ΑΠΡΙΛΗ
«Αριστερό» κάλεσμα υποταγής

Υπάρχουν διάφορες δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστερές» ενώ το μόνο που κάνουν είναι να στηρίζουν την επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη. Μερικά παραδείγματα:

  • Στην πρόσφατη συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην Πρέβεζα, η παράταξη που στηρίζει το ΝΑΡ (σύμπραξη με το ΣΥΝ) καταψήφισε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για 48 απεργία και παρέπεμψε σε κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων ...όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό! Συντάχτηκε, δηλαδή, πίσω από τη γραμμή που χάραξε η ηγεσία της ΓΣΕΕ την περασμένη Παρασκευή. Οι επαναστάτες του γλυκού νερού σύρθηκαν πίσω από τους ελιγμούς και τις τακτικές των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και για να κρατήσουν τα προσχήματα αντιπρότειναν απεργία στις 22 Απρίλη. Επιβεβαίωσαν έτσι ότι υπονομεύουν τον ταξικό συντονισμό της δράσης των εργαζομένων, σπέρνοντας παράλληλα την αναμονή και επανάπαυση την ώρα που εντείνεται η αντεργατική επίθεση.
  • Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» εξέδωσε χτες μια ανακοίνωση για να «διαφωνήσει» δήθεν με τα προγράμματα που ξεκίνησε ο ΟΑΕΔ για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας, επιδοτώντας μεταξύ άλλων τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών. Ποια είναι η «κριτική» που ασκεί η «ΑΠ»; Οτι ...«τα προγράμματα αυτά θα αποδειχθούν ατελέσφορα και αναποτελεσματικά». Και γιατί τα θεωρούν «αναποτελεσματικά»; Γιατί «δεν καλύπτουν το σύνολο των ανέργων, αλλά μόνο ένα μικρό μέρος αυτών και, κατά συνέπεια, έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα ως προς τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεργίας». Δηλαδή, ουσιαστικά διαφωνούν επειδή η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει περισσότερα φτηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες. Μετά από τέτοιες διευκρινίσεις ό,τι άλλο κι αν προσθέσουν αποτελεί ωμή πρόκληση για τους εργαζόμενους.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που κατηγορούν το ΠΑΜΕ επειδή δε στηρίζει - λένε - την κοινή δράση όλων των «αριστερών δυνάμεων». Μόνο που πέρα από «αριστερούς» και «δεξιούς» αυτοπροσδιορισμούς, το ζήτημα είναι τα συμφέροντα ποιας τάξης υπερασπίζεται κάθε δύναμη και με την τακτική της και με τις προτάσεις της. Και στην εργατική τάξη αυτές οι δυνάμεις βάζουν - τουλάχιστον - τρικλοποδιές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ