Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Χαμένος ο λαός από τόκους και μέτρα

Με υψηλά επιτόκια το 1,5 δισ. που άντλησε χτες η κυβέρνηση από τις καπιταλιστικές αγορές

Με ληστρικά επιτόκια που θα κληθεί μέχρι τελευταίας δεκάρας να πληρώσει ο λαός, ακόμα και υπερτριπλάσια σε σχέση με αυτά που υπήρχαν φέτος το Γενάρη, δανείστηκε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης, φορολογικό νομοσχέδιο) συγκεντρώνονται από την κυβέρνηση προκειμένου στη συνέχεια να καταλήξουν με τη μορφή τόκων στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών και της πλουτοκρατίας.

Επίσης, φανερό είναι και το γεγονός ότι με τους δήθεν «μηχανισμούς στήριξης» από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είτε χωρίς αυτούς, οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ακόμη χειρότερα, την ολομέτωπη επίθεση από το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας. Δηλαδή, την πολιτική εκείνη που ήδη από σήμερα παράγει τα μελλοντικά «ελλείμματα» των προϋπολογισμών.

Το αποτέλεσμα της χτεσινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων έχουν ως εξής:

  • Ετήσιας διάρκειας: Το επιτόκιο εκτινάχτηκε σε 4,85% από 2,20% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία (12 Γενάρη 2010).
  • Εξάμηνης διάρκειας: Το επιτόκιο έφτασε σε 4,55% από 1,38% το Γενάρη.

Από τις χτεσινές δημοπρασίες και με τους παραπάνω όρους των τραπεζών, η κυβέρνηση δανείστηκε ακόμη 1,56 δισ. ευρώ. Οι «προσφορές» που υπέβαλαν οι τράπεζες - βασικοί διαπραγματευτές ξεπέρασαν τα 8,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δυνατότητα πλουτισμού που τους προσφέρει η κυβέρνηση.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η χώρα να συνεχίσει να δανείζεται απρόσκοπτα από τις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Είναι φανερό ότι το «απρόσκοπτο» της διαδικασίας έχει να κάνει με το ληστρικό ύψος των επιτοκίων που καταφέρνουν και αποσπούν οι μεγαλορεντιέρηδες του χρηματεμπορίου. Να σημειωθεί ακόμη ότι οι διαφορές επιτοκίων (σπρεντ) με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα χτες έφτασαν και πάλι πάνω από τις 3,5 εκατοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα εξάλλου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, η επιτυχής έκδοση εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα έδειξε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Την ίδια στιγμή, η «Deutsche Bank» χαρακτηρίζει τη συμφωνία για το μηχανισμό δανειοδότησης ως «βήμα προς τα εμπρός» και επισημαίνει ότι ο τριετής ορίζοντας του μηχανισμού υποδεικνύει την ανάγκη για μακροχρόνια προσήλωση της Ελλάδας στους δημοσιονομικούς της στόχους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ