Τετάρτη 14 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Μπλόκαρε πλωτό γκέτο στην Κόρινθο

Εφραξαν τον καταπέλτη του «ROPAX I», όπου δουλεύουν Ρουμάνοι - θύματα δουλεμπορικών γραφείων. Σε νέα παρέμβαση ενάντια στη «μαύρη εργασία», προχωρούν σήμερα και οι εργάτες της Ζώνης

Ελληνες και μετανάστες ναυτεργάτες πήραν από κοινού μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση (φωτ.)
Ελληνες και μετανάστες ναυτεργάτες πήραν από κοινού μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση (φωτ.)
Ενα ακόμα πλωτό - γκέτο, το οχηματαγωγό πλοίο (RO/RO) «ROPAX I» έπεσε χτες στα χέρια των ναυτεργατών. Με μία καλά οργανωμένη και αιφνιδιαστική κινητοποίηση, χτες το μεσημέρι, άνεργοι ναυτεργάτες με οργανωτή τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, μπλόκαραν το πλοίο στο λιμάνι της Κορίνθου, απαιτώντας οργανικές συνθέσεις με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Μαζί τους στον καταπέλτη παρατάχτηκαν και εργαζόμενοι της στεριάς που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ.

Το συγκεκριμένο πλοίο, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Κόρινθος - Μπάρι Ιταλίας, ανήκει στην εταιρεία «V SHIPS» και φέρει σημαία Αγγλίας. Το πλήρωμά του αποτελείται από 29 ναυτεργάτες από τη Ρουμανία, χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους, θύματα δουλεμπορικών κυκλωμάτων.

Η νέα κινητοποίηση είναι ενταγμένη στη μάχη που έχουν ξεκινήσει οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενάντια στην επέκταση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας που επιχειρούν να επιβάλουν οι εφοπλιστές σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Οι εφοπλιστές, για την αύξηση της κερδοφορίας τους, πετούν στην στεριά τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και τους αντικαθιστούν με ναυτεργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα με όχημα την αντιλαϊκή πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τον αγώνα και τη συσπείρωσή τους με τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και την Επιτροπή, οι ναυτεργάτες κατάφεραν να επιβάλουν πληρώματα με εργασιακά δικαιώματα σε δύο πλοία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου μπάρκαραν και 31 άνεργοι ναυτεργάτες. Προχτές ο αγώνας συνεχίστηκε στο ανασφάλιστο κρουαζιερόπλοιο «ΖΕΝΙΤΗ» στο λιμάνι του Πειραιά, όπου η μάχη θα κλιμακωθεί, ενώ από χτες το νέο μέτωπο είναι στο λιμάνι της Κορίνθου. Οι ναυτεργάτες μέχρι αργά χτες το βράδυ παρέμεναν αποφασιστικά στον καταπέλτη του «ROPAX I», υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης

Δυναμικά συνεχίζουν να υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά, τις κατακτήσεις τους και οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα, τα ταξικά σωματεία της Ζώνης καλούν όλους τους εργαζόμενους σε κοινή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά με στόχο την κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης που ήδη έχουν ξεκινήσει ενάντια στο σκλαβοπάζαρο που πάει να στηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και για λογαριασμό του Λάτση, για το έργο της επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, εφαρμόζοντας την εκτρωματική Συνθήκη Μπολκεστάιν. Συνθήκη, την οποία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. με την ψήφο τους στη Βουλή, εναρμόνισαν στην ελληνική νομοθεσία.

Στα πλαίσια αυτής της δράσης, χτες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία από τους ανέργους της Ζώνης μαζί με εκπροσώπους των σωματείων τους έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του ΟΑΕΔ, απαιτώντας την παρέμβαση του Οργανισμού, ώστε τα ΕΛΠΕ που είναι και ο υπεύθυνος του έργου να προσλάβουν ανέργους της Ζώνης. Απαίτησαν επιπλέον καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους εργαζόμενους, να σφραγιστούν τα βιβλιάρια ασθενείας των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις και άλλα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία προς τους εργατοτεχνίτες επισημαίνουν για τη Συνθήκη Μπολκεστάιν ότι «μοναδικό στόχο έχει να μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε σύγχρονες γαλέρες. Στήνουν το σκλαβοπάζαρο του 21ου αιώνα προς όφελος βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ