Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΝΟΑ ΜΠΑΟΥΜΠΑΧ
Δεν σκέφτομαι άρα υπάρχω

Οι πληγωμένοι πληγώνουν. Φράση μότο/άλλοθι συμπεριφοράς του πρωταγωνιστή Ρότζερ Γκρίνμπεργκ (Μπεν Στίλερ), επαναλαμβάνεται δις, στην ευρωπαϊκής αίσθησης αμερικανική ταινία με τον άχαρο ελληνικό τίτλο «Δεν σκέφτομαι άρα υπάρχω». Κύριο χαρακτηριστικό της ταινίας που δομείται πάνω σε τρεις ισοβαρείς ρόλους, οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών που υποδύονται τους τρεις χαρακτήρες, σε ένα Λος Αντζελες βουτηγμένο στην αποξένωση, στα παραισθησιογόνα και τη βαρεμάρα.

Τρεις μικροί καθημερινοί άνθρωποι. Οι δύο φίλοι από παλιά, ο 40χρονος Ρότζερ και ο συνομήλικός του Βρετανός Ιβάν, ξεκίνησαν με τα όνειρα της νιότης για καλλιτεχνική δημιουργία. Φαίνεται όμως ότι η ζωή τούς απορρόφησε περισσότερο από την τέχνη, έζησαν και δε δημιούργησαν, άρα απέτυχαν. Ο Ρότζερ είναι ξυλουργός, δεν το λέει με ιδιαίτερη περηφάνια. Σήμερα, αντιμέτωποι με την αναπόφευκτη κρίση της μέσης ηλικίας τους βλέπουμε να πνίγονται - ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό - στη δυσκολία τού να αποδεχτούν ότι «δεν είναι αυτό που θα ήθελαν να είναι». Σημαντικό χώρο στην εικόνα καταλαμβάνει μια ασήμαντη, συνεσταλμένη 25χρονη φοιτήτρια η Φλόρενς, η οικιακή βοηθός της οικογένειας του αδελφού Γκρίνμπεργκ που βρίσκεται οικογενειακώς στο Βιετνάμ για διακοπές, η οποία κάπου - κάπου κάνει εμφανίσεις τραγουδίστριας σε συνοικιακό μπαρ και δεν ονειρεύεται τίποτα παραπάνω για τον εαυτό της παρά μια σχέση που δε θα είναι μόνο σεξ της μοναδικής φοράς. Τα εκπληκτικά πορτρέτα υπαρξιακής δυναμικής είναι καρπός ολοκληρωμένης και συνεπούς δραματουργίας και αξιοζήλευτης ερμηνείας.

Στο φιλμ, που γραπώνει τους ήρωες σε καθοριστική καμπή της ζωής τους, η ίντριγκα είναι εσωτερικής τάξης, είναι ένα μπρος πίσω στις συμβιβαστικές διαπραγματεύσεις που έχει κάποιος με τον εαυτό του. Είναι τόσο γοητευτική η φαινομενική, επιφανειακή απραξία και οι τρεις «ανθρώπινοι» άνθρωποι, ανίκανοι πλέον να δημιουργήσουν. Δεν πιστεύω ότι κατείχαν ποτέ τη δύναμη, την αυτοπειθαρχία, κυρίως όμως την αδυσώπητη ανάγκη για δημιουργία. Ο Μπεν Στίλερ, εκπληκτικός στο ρόλο του απεχθούς, εμπαθούς και εγωκεντρικά πικρόχολου, κυνικού μισάνθρωπου που έρχεται από τη Νέα Υόρκη όπου ζει να κρατήσει το σπίτι του αδελφού του όσο η οικογένεια θα λείπει διακοπές. Αποδεικνύεται όμως τόσο ικανός να καταστήσει γοητευτικό έναν αποτυχημένο και άσχημο χαρακτήρα. Η Γκρέτα Γκέρουιγκ, η πριγκίπισσα των ανεξάρτητων παραγωγών, η ασήμαντη κοπέλα του «ό,τι κάτσει» επιδεικνύει έναν εντελώς προσωπικό τρόπο ερμηνείας μέσα από τη στάση του σώματός της, τη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιεί, αλλά κυρίως με τον τρόπο που στηρίζει το κεφάλι της στους ώμους της - πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά του υποκριτικού της δίαυλου. Τέλος, ο Ιβάν, ο υποτονικός Βρετανός φίλος του Ρότζερ, που μετακόμισε πριν από εικοσαετία στο Λος Αντζελες και υποδύεται ο Ριφ Αϊφανς, έχει φθάσει να αποδέχεται τη ζωή που ποτέ δεν ήθελε να ζήσει, να ανακαλύπτει αξία σ' αυτήν και να του γίνεται απαραίτητη, να μεταμορφώνεται σε ζητούμενο...

Παίζουν: Μπεν Στίλερ, Γκρέτα Γκέρουιγκ, Ρις Αϊφανς, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Μαρκ Ντιπλάς, Κρις Μεσίνα, κ.ά. Παραγωγή ΗΠΑ, 2010, Διάρκεια 107΄.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ