Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
ΖΑΚ ΠΕΡΕΝ - ΖΑΚ ΚΛΟΥΖΟ
Ocean

Μαγευτικής τουρκουάζ όψης ντοκιμαντέρ που υπογράφουν οι Ζακ Περέν και Ζακ Κλουζό για την υποθαλάσσια άγρια ζωή και τη φυσική βιοποικιλότητα ενός λησμονημένου ωκεάνιου κόσμου που περιβρέχει τα παράλια και των πέντε ηπείρων του πλανήτη.

Κινηματογραφημένο πόνημα σπουδαίο, που θέλησε τέσσερα ολόκληρα χρόνια να ολοκληρωθεί και χρειάστηκε πρωτότυπες μεθόδους εξωτερικών και από αέρος γυρισμάτων, νέες τεχνικές για τον τρόπο φωτισμού της νύχτας του ωκεανού και ιδιαίτερες τεχνολογικές προϋποθέσεις, που συνδέονται με ειδικά σχεδιασμένες ψηφιακές υποβρύχιες κάμερες, που αποτυπώνουν με απόλυτη πιστότητα όλες τις αποχρώσεις του απέραντου γαλάζιου, αιχμαλωτίζοντας την ευελιξία, τη ζωντάνια και την ταχύτητα της κίνησης του ωκεανού.

Τα μέρη όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτά που η θαλάσσια ζωή συνεχίζεται να εξελίσσεται σε αρμονία με τους νόμους και τους ρυθμούς της φύσης όπως εδώ και χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια και σε εκείνα στα οποία η φυσική ζωή και τάξη έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά - ως προς το χειρότερο - λόγω της ανθρώπινης επέμβασης, όπως διατείνεται το φιλμ. Εν ολίγοις δηλαδή της καπιταλιστικής επιχειρηματικότητας, της τσιμεντοποίησης των παραλιών και της υψηλότατης ρύπανσης από τα παντός είδους «εμπορεύσιμα» τοξικά και άλλα απόβλητα. Η ταινία προσβλέπει στο να προκαλέσει συναισθήματα και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο, νεαρό κυρίως κοινό, για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως όμως αυτά τροχοδρομούνται από το σύστημα - αφού είναι και οι μόνες προτάσεις που προβάλλονται συστηματικά - για τις εναλλακτικές μορφές κερδοφορίας, της πράσινης πλέον. Χορηγοί και χρηματοδότες του ντοκιμαντέρ, μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι που έχουν αναφανδόν ταχθεί υπέρ της στήριξης της αειφόρου ανάπτυξης, κρατικοδίαιτες ΜΚΟ και ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά κοσμικοί πρίγκιπες.

Παραγωγή Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Μονακό 2009. Διάρκεια 100΄.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ