Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ»
Κολεγιά κυβέρνησης - τραπεζών

Διαφημίζουν τραπεζικά δάνεια για «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων»

Στις τράπεζες περνάει και το πρόγραμμα για την «ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων», που σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα ξεκινήσει από τον Ιούνη. Σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τις σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη επέλεξε να παραβρεθεί στη διαφημιστική καμπάνια που ήδη ξεκίνησε η Εθνική Τράπεζα, η οποία πρώτη από όλες έσπευσε να αναλάβει το ρόλο διαμεσολάβησης, αλλά και επέκτασης της τραπεζικής χρηματοδότησης και προς τα νοικοκυριά που δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις του κυβερνητικού σχεδίου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Απ. Ταμβακάκη η δυνητική πελατεία τους θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 100.000 δικαιούχους που θα προβλέπει η κυβερνητική ρύθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, και κάτω από το μανδύα της «πράσινης ανάπτυξης», αυτό που επιδιώκουν είναι να αναθερμάνουν τη ζήτηση για τα τραπεζικά δάνεια, τα οποία θα χορηγούνται με βάση καθαρά τραπεζικά κριτήρια. Το δανειστικό επιτόκιο για δάνεια χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις θα διαμορφώνεται μειωμένο κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με το απλό καταναλωτικό δάνειο, ενώ το μέγιστο ύψος του χορηγούμενου δανείου είναι στα 15.000 ευρώ, ποσό που σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα καλύπτει την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών μέχρι 100 τ.μ. Ταυτόχρονα, και μετά από σχετική συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), προβλέπουν και τη δυνατότητα παράλληλης χρηματοδότησης με κεφάλαια κίνησης για τους εργολάβους - μηχανικούς που θα αναλάβουν την εκτέλεση των έργων.

Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βρήκε την ευκαιρία να διαφημίσει τα τραπεζικά δάνεια που έχει χορηγήσει στους μεγαλοεπιχειρηματίες της «πράσινης οικονομίας». Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν οι χρηματοδοτήσεις για «μεγάλες επενδύσεις» σε αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα φτάνουν στα 855 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 1,44 δισ. ευρώ στο οποίο εμφανίζονται τα επενδυτικά πλάνα. Οπως προκύπτει, το 60% των κεφαλαίων προέρχεται από τραπεζικό δανεισμό. Οι αναμενόμενες για το προσεχές διάστημα κυβερνητικές παρεμβάσεις σε όφελος και με αιχμή τα μονοπώλια της «πράσινης οικονομίας» δίνουν νέο ζωτικό χώρο και στο τραπεζικό κεφάλαιο. Πρόκειται για το κρατικό χρήμα που θα μοιραστεί στις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας, μέσω του νέου λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου» και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα δηλώνει το «παρών», σημειώνοντας ότι θα «συνεχίσει σταθερά να ενθαρρύνει και να στηρίζει προνομιακά κάθε πρωτοβουλία στο πεδίο της πράσινης οικονομίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ