Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ)
Βάζουν πλάτη στην υλοποίηση του αντιλαϊκού «Καλλικράτη»

Στην ήδη δρομολογημένη υλοποίηση του «Καλλικράτη», στην οποία συμμετείχε, συναινώντας στο ακέραιο, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας απαντά με επιμέρους διαφοροποιήσεις, που όχι μόνο δε θίγουν την ουσία της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης, αλλά σκοπίμως αποπροσανατολίζουν από τις αντιλαϊκές αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στη διοικητική δομή της χώρας, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Σε ειδική συνεδρίαση χτες του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, με θέμα το προσχέδιο νόμου για τον «Καλλικράτη» που έδωσε η κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο, επαναβεβαιώθηκε η συναίνεση του οργάνου στη δημιουργία των νέων δήμων και περιφερειών που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν την πολιτική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και αποκαλύφθηκε ταυτόχρονα πως αυτό θα γίνει με κάθε τίμημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στο ζήτημα της χρηματοδότησης της νέας μεταρρύθμισης που η ίδια η ΚΕΔΚΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) στα συνέδριά της έθετε ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ο «Καλλικράτης», χτες το ΔΣ δεν έβγαλε άχνα, παραπέμποντας σε νέα συνεδρίαση, όταν δοθεί το χωροταξικό.

Συνυπεύθυνη και η ΚΕΔΚΕ

«Η ΚΕΔΚΕ έχει πλήρη συνευθύνη για τη σύνταξη του προσχεδίου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (δημοτική παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους ριζοσπάστες), Χρήστος Τέγος. Ο ίδιος κατέθεσε την αντίθεση της παράταξης στον «Καλλικράτη», ο οποίος - όπως είπε - αποτελεί κρίκο των αναδιαρθρώσεων που γίνονται στη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Οι νέοι δήμοι και Περιφέρειες είναι ο μηχανισμός που θα υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές, τόνισε. Στηλίτευσε την αυστηρή επιτήρηση που μπαίνει στους νέους μηχανισμούς, η οποία, όπως είπε, θα καθορίζει το βίο και την πολιτεία τους για την επόμενη τετραετία. Ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε ότι θα υπάρξει οδοστρωτήρας στις εργασιακές σχέσεις, θυμίζοντας δηλώσεις της ίδιας της κυβέρνησης ότι θα γίνουν απολύσεις και τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Κάλεσε δε την ΚΕΔΚΕ να ζητήσει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των νέων οργάνων, υπογραμμίζοντας ότι και με τον «Καλλικράτη» σκόπιμα περιθωριοποιούνται όλες οι δυνάμεις που διαφωνούν με την κυρίαρχη πολιτική.

Ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αδιαπραγμάτευτα. Αυτά είναι: Τα κριτήρια για το χωροταξικό να είναι ενιαία και να μη δημιουργούν δήμους - τέρατα. Να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητες άμεσα και όχι με Προεδρικό Διάταγμα τον Οκτώβρη, καθώς θα είναι αργά. Να μην περάσει η ρύθμιση που προβλέπει τη δημιουργία φορέα διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο περιφέρειας. Να μην ισχύσει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων. Στην ουσία, ρίχνει νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού από το πραγματικό περιεχόμενο της μεταρρύθμισης.

Στο μεταξύ, καμία συζήτηση δεν έγινε για την τύχη των χιλιάδων εργαζομένων που αναμένεται να οδηγηθούν στην ανεργία από την κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων και τη συγχώνευση νομικών προσώπων και φορέων που προβλέπει ο «Καλλικράτης». Αντίθετα, αρκετός χρόνος αφιερώθηκε στο μισθό των δημάρχων, ο οποίος ορίζεται στο ύψος των αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου για δήμαρχο πόλης πάνω από 100.000 κατοίκους, με κλιμάκωση προς τα κάτω. Ο Ν. Κακλαμάνης είπε πως είναι προτιμότερο να παραμείνει η χορηγία που εισπράττουν τώρα, αλλιώς η ΚΕΔΚΕ θα ζητήσει ο μισθός δημάρχου δήμου πάνω από 100.000 κατοίκους να οριστεί στο ύψος του μισθού του βουλευτή, με κλιμάκωση προς τα κάτω.

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Απ. Κοιμήσης έκανε λόγο για «ουσιαστική αναδιανομή της πολιτικής εξουσίας», καταθέτοντας τη συμφωνία του επί της αρχής και επί της στρατηγικής στο κυβερνητικό προσχέδιο. Με επιστολή του ο Η. Γκοτσόπουλος, από την παράταξη του ΣΥΝ, σημειώνει ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την κατάθεση τεκμηριωμένων απόψεων.

Χτες, συνεδρίασε και το ΔΣ της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με την πλειοψηφία (ΝΔ) να κάνει λόγο για ασάφειες που «αν δε διορθωθούν, όχι μόνο δε θα στηρίξουμε τον «Καλλικράτη», αλλά και θα τον πολεμήσουμε», όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Δ. Δράκος. «Εξαιρετικά προοδευτικό και καινοτόμο κείμενο», χαρακτήρισε το προσχέδιο ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μίχας. Υπενθυμίζουμε τη συμφωνία και της ΕΝΑΕ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) στη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όπως έχει διατυπωθεί και στα συνέδριά της. Στο μεταξύ, το συνέδριο της ΕΝΑΕ που ήταν προγραμματισμένο για τις 19 και 20 Απρίλη αναβάλλεται για τα τέλη το μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ