Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΙ»
Πλάτες στην κυβέρνηση και για Ασφαλιστικό

Πρόκριμα για το βαθμό «αξιολόγησης» του κρατικού χρέους η πιστή εφαρμογή των σαρωτικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Με αιχμή του δόρατος το κρατικό χρέος και τη διαμόρφωση των επιτοκίων, η δράκα των τραπεζιτών και της πλουτοκρατίας έρχεται να δώσει χέρι βοήθειας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που αποβλέπουν στην απρόσκοπτη συνέχεια των σαρωτικών αντιλαϊκών πακέτων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο χρηματοπιστωτικός οίκος «Μooodys» με νέο ραπόρτο βάζει πλάτη και για την κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο και θα αποτελέσει πρόκριμα για το βαθμό αξιολόγησης που θα δώσει στα «κρατικά ομόλογα», δηλαδή με άλλα λόγια στο κατά πόσο θα επιβραβεύσει την κυβέρνηση για το παραγόμενο έργο της. Το παιχνίδι είναι ολοφάνερα στημένο. Τα «σπρεντ» γίνονται το απόλυτα σαθρό πρόσχημα, «το πιστόλι στο τραπέζι» για την εφαρμογή των πακέτων «μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα». Ο χρηματοπιστωτικός «οίκος» σημειώνει ότι η πιθανότητα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες είναι πάνω από το 50%, ενώ λόγο κάνουν και για «κινδύνους» στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θέσεις μάχης παίρνουν και άλλες μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, που σε αυτή τη φάση βγαίνουν μπροστά για να εκπροσωπήσουν και τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο το γαλλικό μονοπώλιο της Κρεντί Αγκρικόλ (μητρική της Εμπορικής Τράπεζας) δίνει εύσημα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι βρίσκεται «σε πολύ καλό δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2010», εκτιμώντας ακόμη ότι παρά και την ...επιτυχία είναι πιθανό το ενδεχόμενο προσφυγής στο χρηματοδοτικό μηχανισμό που από κοινού έχουν στήσει η ΕΕ με το ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο η ψαλίδα των σπρεντ (απόσταση επιτοκίων με το γερμανικό κρατικό χρέος) άνοιξε ακόμη περισσότερο για να φτάσει χτες στις 3,9 εκατοστιαίες μονάδες.

Μαζί με την εκτίναξη στα σπρεντ των κρατικών ομολόγων εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα και εκροές κεφαλαίων από τις ντόπιες τράπεζες σε άλλες του εξωτερικού. Σχολιάζοντας η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας δηλώνει ότι «όσα ακούγονται για τις τραπεζικές καταθέσεις είναι υπερβολικά και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αντέξει πολύ καλά καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης και θα παραμείνει ισχυρό και στο μέλλον. Ο μέσος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών υπερβαίνει το 9% και οι δείκτες ρευστότητάς τους διατηρούνται σε καλά επίπεδα». Με βάση και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (Φλεβάρης 2009) οι καταθέσεις εμφανίζονται σε 229,3 δισ. ευρώ από 232,6 δισ. τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Γενάρης 2010). Από το Σεπτέμβρη του 2009 εμφανίζεται εκροή ύψους 10 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι μέρος από αυτές τις κινήσεις αφορούν σε εκροές σε θυγατρικές που έχουν στήσει σε χώρες του εξωτερικού και που βέβαια δεν καταγράφονται σε κανένα επίσημο κιτάπι. Η κυβέρνηση με την ψήφιση του φορολογικού νόμου και της ρύθμισης έρχεται να χαρίσει σε όλους αυτούς προκλητική φορολογική αμνηστία και άλλα προνόμια.

Μαζέψτε χρήμα

Για μεγάλη υστέρηση και αποκλίσεις από τον πήχη της φοροαφαίμαξης κάνει λόγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Από τη μια βάζουν στο μάτι το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, διαδίδοντας πληροφορίες για απροθυμία των εφοριακών και «λευκή απεργία» λόγω μείωσης των ονομαστικών μισθών. Από την άλλη ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν την «υστέρηση» στην κατεύθυνση νέων πακέτων, όπως έχουν συναποφασίσει με την ΕΕ.

Σε χτεσινή σύσκεψη με τους διευθυντές των Εφοριών της Αττικής, ο ΓΓ του υπουργείου Δ. Γεωργακόπουλος - παραβρέθηκε αυτός αντί του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου που απέφυγε να συναντήσει τους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο προσληφθέντες με διαγωνισμό που παραμένουν αδιόριστοι- σημείωσε ότι από μόνον τρεις από τις 67 ΔΟΥ έχουν πιάσει τους στόχους. Εκανε λόγο για «απαράδεκτο φαινόμενο», καθώς τα στοιχεία δείχνουν «υστέρηση» ανά Εφορία από 10% μέχρι και 20%. Σημείωσε ακόμη ότι 23 ΔΟΥ δεν έχουν ενημερώσει το υπουργείο για την εξέλιξη των εσόδων στο α' τρίμηνο. Οι κατευθύνσεις που δίνονται κινούνται στη ρότα των υποδείξεων του ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο επιστρατεύουν κάθε διαθέσιμο μέσο ακόμη και με κατασχέσεις πρώτης κατοικίας σε βάρος μικροοφειλετών. Ο ΓΓ έδωσε εντολές να σταλθούν ειδοποιητήρια σε όσους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών κ.ά. Οι ελλείψεις σε στελεχικό δυναμικό στις Εφορίες θα παραμείνουν για τα επόμενα χρόνια μετά και το πάγωμα των προσλήψεων που αποφάσισε η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ