Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γενικό ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας

Ενα από τα «φιλέτα» του Δημοσίου στις Αλυκές Ζακύνθου, που η κυβέρνηση σκοπεύει να βγάλει «στο σφυρί»
Ενα από τα «φιλέτα» του Δημοσίου στις Αλυκές Ζακύνθου, που η κυβέρνηση σκοπεύει να βγάλει «στο σφυρί»
Και τη δημόσια ακίνητη περιουσία δείχνει αποφασισμένη να βγάλει «στο σφυρί» η κυβέρνηση, με πρόσχημα την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, ετοιμάζει το «γενικό ξεπούλημα» και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας επιχειρώντας να δημιουργήσει άλλο ένα πεδίο δράσης στο μεγάλο κεφάλαιο για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γραφείο του πρωθυπουργού υπάρχει μελέτη στην οποία η δημόσια ακίνητη περιουσία αποτιμάται σε 260 δισ. ευρώ. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει αμέσως στην εκποίηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας, αλλά σταδιακά, μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία μάλιστα πρόκειται να συγχωνευτεί και με την Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση για να πετύχει το στόχο της θα εφαρμόσει όλη τη στρατηγική, τις μελέτες, αλλά και τα νομοθετήματα που έχει βρει στα συρτάρια της από τις προηγούμενες κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, για το μεγάλο πλιάτσικο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας εκπονούνται τρία σενάρια, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να γίνει συνδυασμός και των τριών. Συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η «επιχείρηση» θα εξελιχθεί με την πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων - «φιλέτων» του Δημοσίου που έχει στη διάθεσή της η ΚΕΔ, ώστε να αναπτυχθούν πολύμορφες επενδύσεις (ξενοδοχειακές, εμπορικές κ.ά.) είτε από τους ίδιους αποκλειστικά τους ιδιώτες, είτε με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ σε συνεργασία με διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σε πρώτη φάση το ξεπούλημα αφορά 65 περίπου ακίνητα (από οικόπεδα έως μεγάλες εκτάσεις) η συνολική έκταση των οποίων υπολογίζεται σε 3,5 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ τα έσοδα που προσδοκώνται να εισπραχτούν ανέρχονται σε 1 με 1,5 δισ. ευρώ. Αρχή θα γίνει από την έκταση 223 στρεμμάτων του πρώην εργοταξίου της Γέφυρας στο Αντίρριο, που θα εκχωρηθεί σε ιδιώτη για 50 χρόνια προκειμένου να κατασκευάσει διάφορες εμπορικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, η ΚΕΔ θα προχωρήσει στην παραχώρηση άλλων δύο «φιλέτων» και συγκεκριμένα αυτών της πρώην αμερικάνικης βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου και της έκτασης του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας (Καϊμακτσαλάν) της Πέλλας, αλλά και έκτασης 30 στρεμμάτων που βρίσκεται κοντά στο νέο λιμάνι Λαυρίου. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΚΕΔ, στόχος είναι να παραχωρηθούν άλλα τέσσερα ακίνητα «με ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον, αλλά και ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά». Πρόκειται για τις παραλιακές εκτάσεις που βρίσκονται στο Βαθύ Σάμου (939 στρεμμάτων), στις Αλυκές Ζακύνθου (170 στρ.), στο Δήμο Μελιτιαίων Κέρκυρας (1.788 στρ.) και στη Λίνδο Ρόδου (105 στρ.). Και έπεται η συνέχεια...

  • Το δεύτερο «σενάριο» έχει να κάνει με την πώληση των καταπατημένων εκτάσεων στους ίδιους τους καταπατητές, ακόμη και με ...δόσεις και με ...εκπτώσεις! Υπολογίζεται ότι σήμερα τα καταπατημένα οικόπεδα του Δημοσίου (εντός και εκτός σχεδίου πόλης) είναι περισσότερα από 70.000, ενώ καλύπτουν συνολική έκταση άνω των 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Για την εφαρμογή της «επιχείρησης» αυτής αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σχέδιο νόμου, το οποίο εξαγγέλλεται συνεχώς τα τελευταία 8 χρόνια από τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, χωρίς όμως να έχει φτάσει ποτέ στη Βουλή.
  • Το τρίτο «σενάριο» αναφέρεται στη μέθοδο της πώλησης και ταυτόχρονης μακροχρόνιας μίσθωσης, τη γνωστή και ως sale and lease back. Η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει για το σκοπό αυτό το νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ (Ν. 3581/2007) ο οποίος επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να πουλάει ακίνητα του Δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρείες και να τα νοικιάζει στη συνέχεια από αυτές πληρώνοντας ενοίκιο ακόμη και για χρονικό διάστημα 99 ετών!

Πρόκειται ουσιαστικά για μια απροκάλυπτη «επιχείρηση» ενίσχυσης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο εντελώς χωρίς κόπο και με εξασφαλισμένη πελατεία θα θησαυρίζει σε βάρος του λαού, εκμεταλλευόμενο μάλιστα την ίδια την περιουσία του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ