Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ασφαιρα πυρά για να κρύψουν την αντιλαϊκή πολιτική
  • Την υποταγή των εργαζομένων στις αντιδραστικές επιλογές ΕΕ - κυβέρνησης - πλουτοκρατίας αξιώνει ο Γ. Παπανδρέου
  • Δώστε πρόσθετα φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές προς τις επιχειρήσεις, ζητάει ο πρόεδρος της ΝΔ

MotionTeam

«Ελάτε να αλλάξουμε όλοι μαζί εποχή», αναφώνησε χτες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός καλώντας, ουσιαστικά, τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να υποκύψουν, να μην αντιδράσουν και να δεχτούν την πολιτική θύελλα των αντιλαϊκών αντιδραστικών μέτρων της κυβέρνησης, που οδηγούν στη ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Κατά τον πρωθυπουργό οι εργαζόμενοι πρέπει να υιοθετήσουν την πολιτική σφαγιασμού των εισοδημάτων τους, την κατάργηση των συντάξεων, την ολοκληρωτική εξάπλωση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, τη μετατροπή της Υγείας και της Παιδείας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, τον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό και συρρίκνωση της προοπτικής να σηκώσουν κεφάλι. Κι όλα αυτά προκειμένου να διαιωνιστεί η πολιτική που ευνοεί κι ενισχύει τη λεηλασία του λαϊκού πλούτου από τους άρπαγες των χρηματαγορών και τα άλλα τμήματα της - ντόπιας και ξένης - πλουτοκρατίας.

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού έγινε στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο που συνεχίστηκε χτες στη Βουλή, συζήτηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του επιδόθηκε σε μια σαφώς αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας να παρουσιάσει τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης ως... απόλυτα αναγκαίες, λόγω της διαχείρισης του δημόσιου χρέους από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά προσπάθησε να εμφανίσει ως «αναδιανεμητικό» το φορολογικό νομοσχέδιο, χωρίς να αποκρύψει όμως ότι περιέχει σαφή φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές προς το κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ τονίζοντας ότι «ενώ οι πηγές εσόδων περιορίζονταν, το όργιο σπατάλης και ανεξέλεγκτης αύξησης των δαπανών πολλαπλασιαζόταν: 30 δισ. ευρώ αύξηση στις δαπάνες του κράτους, 15 δισ. ευρώ αύξηση στα έσοδα». Οπως είπε, «το χρέος αυξήθηκε κατά 50% στα χρόνια τα δικά σας, και εσείς τολμάτε να μιλάτε για το πού είναι τα spreads σήμερα στη χώρα μας». Υποστήριξε παράλληλα ότι αυτές οι πρακτικές «μας οδήγησαν σε ένα σκληρό "θατσερικό" περιβάλλον και σε μια σκληρή επιτήρηση από διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς και μηχανισμούς. Ακριβώς από αυτή την κατάσταση, από αυτή την επιτήρηση, αγωνιζόμαστε να φύγουμε με τις πολιτικές μας, για να μπορέσουμε να ορίζουμε εμείς την τύχη μας. Γι' αυτό, σας καλούμε να συμβάλετε, να συμβάλουμε όλοι». Τέλος, δεν παρέλειψε για μια ακόμη φορά να ζητήσει τη συναίνεση της ΝΔ με τη φράση «βοηθήστε, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την εθνική προσπάθεια να χτίσουμε μια καλύτερη, μια οικονομικά σταθερή και δικαιότερη Ελλάδα».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι «συγκρουόμαστε με κατεστημένα και αντιλήψεις του παρελθόντος. Δίνουμε ένα νέο πλαίσιο, που απελευθερώνει από παλιά δεσμά. Δημιουργεί ένα περιβάλλον δημιουργικό, ασφαλές, δίκαιο (...) Θα πετύχουμε μόνο όταν όλοι μας αλλάξουμε νοοτροπίες, πρακτικές, συμπεριφορές και αντιλήψεις». Επιχείρησε να παρουσιάσει ως «φιλολαϊκό» το φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι για την Ελλάδα μια επανάσταση. Με ανατροπές υπέρ των πολλών, υπέρ μιας καθαρής από μαύρο χρήμα, ορθολογικής οικονομίας». Συνέχισε σημειώνοντας ότι «είναι άδικο να πληρώνουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, είναι παράλογο να πληρώνουν μόνο αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν. Είναι άδικο να μπορεί μόνιμα να γλιτώνει ο πλούτος, που συσσωρεύεται προκλητικά και εξαργυρώνεται σε βίλες, πανάκριβα αυτοκίνητα, σκάφη, πολυτελή διαβίωση».

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να αποκρύψει τον ξεκάθαρο προσανατολισμό του νομοσχεδίου υπέρ των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση για να γίνουν επένδυση, για να γίνουν θέσεις εργασίας, φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή. Οι επιχειρήσεις που, σ' αυτή τη δύσκολη για την οικονομία περίοδο, πασχίζουν και διατηρούν θέσεις εργασίας, παρά την πτώση του τζίρου, έχουν περαιτέρω φορολογικές εκπτώσεις. Και οι νέοι επιχειρηματίες στηρίζονται μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ερευνα, καινοτομία, ευρεσιτεχνίες, πράσινη ανάπτυξη, έχουν φορολογικά κίνητρα».

Ο Αντ. Σαμαράς

Χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση ως προς την επίθεση που εξαπολύει το φορολογικό νομοσχέδιο στο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας εμφανίστηκε, χτες, στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς. Αντίθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματικές επιλογές στο θέμα του δανεισμού, πάντα από τη σκοπιά... των αγορών.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η τελευταία έκδοση του Ιανουαρίου ήταν με 2,20% για τα ετήσια έντοκα γραμμάτια, ενώ τώρα δανειστήκατε με 4,85%. Υπερδιπλασιάστηκε το κόστος δανεισμού. Και στα εξάμηνα το ίδιο: Από 1,36% σε 4,56%. Εδώ έχουμε υπερτριπλασιασμό! Τι άλλο θέλετε για να αντιληφθείτε ότι δεν έχουν πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής σας;». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι «μετά την εξαγγελία του ευρωπαϊκού "πακέτου στήριξης" στις 25 Μαρτίου πανηγυρίζατε, ενώ εγώ συνιστούσα να είμαστε πιο προσεκτικοί. Κι ύστερα τα spreads συνέχιζαν να ανεβαίνουν και να δημιουργούν νέα ιστορικά υψηλά».

Την προσέγγιση της ΝΔ για τις μορφές φορολογικών κινήτρων και απαλλαγών προς το κεφάλαιο παρουσίασε ως αντίλογο στο φορολογικό νομοσχέδιο ο Αντ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι «η αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών θα προκαλέσει περαιτέρω καθίζηση της ανταγωνιστικότητας, σε μια χώρα που ήδη έχει υστέρηση ανταγωνιστικότητας». Ζήτησε από την κυβέρνηση «να τονώσει την αγορά για να αντέξει την ύφεση» υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «επιτείνει την ύφεση με αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Να δούμε τι θα βρει, τελικά, να φορολογήσει». Σημείωσε παράλληλα ότι «εξαιρετικά υφεσιακή είναι η αύξηση φορολογικών συντελεστών των μερισμάτων, που αφορά κατά 95% μεσαία και μικρομεσαία εισοδήματα». Τέλος, διέβλεψε ότι «η πρόσθετη φορολογία διανεμόμενων κερδών έχει το σοβαρό κίνδυνο να θεωρηθεί διπλή φορολόγηση, η οποία προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο. Και οι μεγαλομέτοχοι μπορούν πάντα να μεταβιβάζουν τις μετοχές τους στο εξωτερικό και να γλιτώνουν».

Η ονομαστική ψηφοφορία

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε χτες επί της αρχής του νομοσχεδίου σε σύνολο 264 παρόντων, 158 (κυβερνητικοί) βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 126 βουλευτές καταψήφισαν το νομοθέτημα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξαναθυμήθηκαν τη φοροδιαφυγή και τη ...φτώχεια! (2007-07-19 00:00:00.0)
Αύριο το φορολογικό νομοσχέδιο (2004-11-09 00:00:00.0)
Νέες προκλητικές ελαφρύνσεις για το κεφάλαιο (2000-10-19 00:00:00.0)
Υποσχέσεις για... «ουσιαστική» αύξηση (2,1%) στους μισθούς (2000-10-11 00:00:00.0)
Νέα προνόμια στους «έχοντες και κατέχοντες» (2000-09-23 00:00:00.0)
Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής (1998-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ