Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
«Συντροφιά» με τον «902» ΤV

Παρακολουθήστε απόψε από την τηλεόραση του «902» τις ενδιαφέρουσες εκπομπές «Δεν άνθισαν ματαίως» και «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα».

Στις 20.00 η εκπομπή «Δεν άνθισαν ματαίως» είναι αφιερωμένη στον Σταύρο Παράβα. Για τον ηθοποιό μιλά η ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη.

Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε στα Τουρκοβούνια, το 1937. Οι γονείς του ήταν πρόσφυγες. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με «Το πρώτο ψέμα». Αμέσως μετά συνεργάστηκε με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βίλμα Κύρου. Στο μεταξύ, είχε εμφανιστεί ήδη στον κινηματογράφο το 1960 στην ταινία «Χριστίνα». Επαιξε σε πολλές άλλες ταινίες: «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Το έξυπνο πουλί», «Ο σκληρός άντρας», «Οταν λείπει η γάτα», «Μικροί και μεγάλοι εν δράσει...», «Εκλεψα τη γυναίκα μου», «Ευτυχώς... τρελάθηκα!», «Η βουλευτίνα», «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσας» κ.ά.

Υπηρέτησε το θέατρο κάνοντας μερικά πολύ γνωστά επιθεωρησιακά νούμερα, ενώ ακολούθησαν ρόλοι κλασικού ρεπερτορίου. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στα σίριαλ: «Το φάντασμα», «Τα αδέρφια», «Οικογένεια Μουσαμά». Να σημειωθεί ότι η απριλιανή δικτατορία, θεωρώντας ότι έκανε προπαγάνδα εναντίον της με έναν επιθεωρησιακό ρόλο που έπαιζε στη διάρκεια μιας παράστασης, τον συνέλαβε και τον εξόρισε για αρκετούς μήνες.

Στις 21.30 θα μεταδοθεί η εκπομπή «Τα παντελόνια είναι περίεργα ρούχα». Ο Πάρης Μήτσου και οι συνεργάτες του αυτή τη φορά ταξίδεψαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και «έγραψαν» τις συναυλίες που έγιναν σε Νέα Υόρκη (New York) και Νέα Υερσέη (New Jersey) για τους Ελληνες μετανάστες και όχι μόνον. Ο Θανάσης Βασιλάς, καλλιτεχνικός υπεύθυνος του προγράμματος μαζί με τους υπόλοιπους μουσικούς, συνοδεύει τον Γιάννη Ντουνιά, την Σταυρούλα Μανωλοπούλου και την Ειρήνη Τουμπάκη και όλοι μαζί παρουσιάζουν κλασικά λαϊκά τραγούδια.

Ακόμη, υπάρχουν συνεντεύξεις στο Μανχάταν και στην Αστόρια, στα σημεία όπου υπήρξε το μυθικό μαγαζί «ΣΠΗΛΙΑ» με μετανάστες που αναφέρουν πώς και τι «έζησαν», τα χρόνια που όλοι οι μεγάλοι Ελληνες του λαϊκού τραγουδιού πήγαν στην Αμερική για να «δείξουν» την αξία τους, αλλά και για να ξεφύγουν από τη φτώχεια που βίωναν ως λαϊκοί καλλιτέχνες και δημιουργοί στην Ελλάδα της δεκαετίας του '50. Πρόκειται για μια προσπάθεια - εκπομπή, που, εκτός των άλλων, αποδεικνύει την καταστροφική επιρροή της παγκοσμιοποίησης στη διατήρηση και ανάδειξη των τεχνών αιχμής (λαϊκό τραγούδι) των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ