Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Επιλογή θέσεων και δημοπράτηση αδειών

Τη μέθοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση αδειών ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων, σε τοποθεσίες επιλεγμένες από πριν από αυτήν, επιλέγει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο θα επισπεύσει χρονικά την προώθησή τους και θα συνδυάσει το συγκεκριμένο είδος μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών διασύνδεσης. Τα παραπάνω αναλύθηκαν σε επιχειρηματίες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για την κατασκευή θαλάσσιων πάρκων, από την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη. Η υπουργός συναντήθηκε με τους: Γ. Περιστέρη, Δ. Κοπελούζο, Α. Καλλιτσάντζη, Κ. Φιλιππίδη, Δ. Καραδήμα, Β. Παναγιωτίδη, Ι. Παντούση, Σπ. Παπαδημητρίου, Μ. Τζαμούρτα, Α. Φακίδη, Ε. Κοροβέση.

Σύμφωνα με την υπουργό, η εγκατεστημένη ισχύς θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην ΕΕ αγγίζει τα 2.000 MW. Η νέα διαδικασία προβλέπει, όπως ορίζουν και οι οδηγίες της ΕΕ, εκπόνηση στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης, επιλογή των χώρων, δημοπράτηση των αδειών. Η διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2012. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες είχαν αντιδράσει όταν διέρρευσαν τα σχέδια του υπουργείου, καθώς ορισμένοι έχουν ήδη καταθέσει σχετικές αιτήσεις. Η υπουργός τους καθησύχασε. Εάν μια από τις θέσεις που θα επιλεγούν συμπίπτει με κάποια από αυτές για τις οποίες έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη αίτηση, αυτό θα λαμβάνεται υπόψη στη διαδικασία του διαγωνισμού!

Μία από τις επιδιώξεις της κυβέρνησης είναι να προλάβει αντιδράσεις για εκείνες τις περιπτώσεις όπου η ανάπτυξη ενός θαλάσσιου αιολικού πάρκου ενδέχεται να παρεμποδίσει τουριστικές ή αλιευτικές δραστηριότητες. Η Τ. Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η μικρή χωροταξική διασπορά αυτών των εγκαταστάσεων, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι κατά την ανάπτυξη των δικτύων διασύνδεσης με το χερσαίο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια μέθοδο που ουσιαστικά θα προσφέρει εγγυήσεις στους ιδιώτες παραγωγούς ότι οι μονάδες τους θα προωθηθούν γρήγορα και θα συνδεθούν με τον καλύτερο τρόπο με το εθνικό σύστημα ενέργειας.

Ζητήθηκε, επίσης, η ενεργός συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα στην έρευνα για την ανάπτυξη των θαλάσσιων πάρκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ