Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Στα 421 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο

Στα 5,6 εκατ. ευρώ τη μέρα διαμορφώνονται τα «φέσια», σύμφωνα με τα κατάστιχα της «Τειρεσίας»

Σε περισσότερα από 421 εκατ. ευρώ έφτασε μέσα στο α' τρίμηνο του 2010 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, σε ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί σε φέσια ύψους 5,6 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη ημέρα.

Τις διαμορφούμενες συνθήκες ασφυξίας πληρώνουν πρώτα και κύρια οι αδύνατοι κρίκοι της αλυσίδας, οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Σε αυτό το πλαίσιο και μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα οι τράπεζες, στο βαθμό που δέχονται να «σπάσουν» επιταγές πελατών τους, το κάνουν με ακόμη δυσμενέστερους όρους φορτώνοντας ακόμη υψηλότερα επιτόκια για τη προεξόφληση. Είναι απόλυτα φανερό ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, υποτίθεται για την προστασία από την «Τειρεσίας ΑΕ», αποτελούν εμπαιγμό, τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τα φεσωμένα από τις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με την ολομέτωπη επίθεση που συνεχίζει να κλιμακώνει η κυβέρνηση, την πολιτική που αφαιρεί λαϊκό εισόδημα και μέσω της φορολογικής αφαίμαξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ» από τις τράπεζες και που αφορούν στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2010:

  • Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους έφτασε σε 366 εκατ. ευρώ (από 712,6 εκατ. πέρυσι). Η εμφανιζόμενη υποχώρηση 48,6% έχει να κάνει με το πολύ μεγάλο μέτρο σύγκρισης που καταγράφηκε πέρυσι. Τα φετινά επίπεδα είναι υψηλότερα σε ποσοστό που φτάνει σε 54%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν φέτος σε 36.704 (από 70.505 πέρυσι).
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές: Η αξία τους φτάνει σε 55,5 εκατ. ευρώ (από 59,5 εκατ. ευρώ για το 2009) με υποχώρηση 6,7% εκατ. ευρώ (από 141,2 εκατ. ευρώ πέρυσι), με αύξηση πάνω από 46%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ