Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκτελέσεις, κατεδαφίσεις και σκάνδαλα

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Δύο Παλαιστίνιοι που κρατούνταν εδώ και ένα χρόνο και καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατιωτικό δικαστήριο της «Χαμάς» ως ένοχοι για συνεργασία με το Ισραήλ εκτελέστηκαν, χτες τα ξημερώματα, στη Λωρίδα της Γάζας. Η πληροφορία δόθηκε στη δημοσιότητα, αρχικώς, από παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις που καταδίκασαν έντονα την εξέλιξη και επιβεβαιώθηκε λακωνικά από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της «Χαμάς». Τουλάχιστον τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για τον ίδιο λόγο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο εκτελεσθέντες κατονομάζονται ως Μουχάμαντ Ισμαήλ αλ Σάμπαα και Νάσερ Αμπού Φουρέιχ, με το δεύτερο ν' αναφέρεται ότι ήταν στέλεχος της Αστυνομίας επί διακυβέρνησης της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή. Το ζήτημα έχει προκαλέσει εντονότατες ενδοπαλαιστινιακές τριβές και αντιδράσεις καθώς η παλαιστινιακή νομοθεσία προβλέπει την επιβολή θανατικής ποινής μόνο μετά από έγκριση της εκτέλεσης της καταδίκης από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, κάτι που ο Μαχμούντ Αμπάς, από το 2005 μέχρι σήμερα, δεν κάνει για ανάλογες δικαστικές αποφάσεις, ούτε από πολιτικό δικαστήριο.

Νέες κατεδαφίσεις

Δεν σταματά να προκαλεί ο ισραηλινός στρατός στη Δ. Οχθη. Μόλις λίγα 24ωρα μετά την εφαρμογή της νέας στρατιωτικής οδηγίας, η οποία, πρακτικά καθιστά υποψήφιο προς απέλαση κάθε Παλαιστίνιο ή ξένο υπήκοο που εισέρχεται ή κατοικεί στη Δ. Οχθη, πραγματοποιήθηκαν νέες κατεδαφίσεις. Δύο καταστήματα και ένα σπίτι κατεδαφίστηκε στην κεντρική Δ. Οχθη στο χωριό Χάρετ, άλλο ένα σπίτι στο αλ Κχάντερ και μία βιοτεχνία 1.000 τ.μ. στο Μπέιτ Σαχούρ. Η δικαιολογία ήταν η γνωστή: τα κτίσματα δεν είχαν τις «απαραίτητες άδειες».

Σε «κυκλώνα σκανδάλων» ο Ολμέρτ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ και πρώην επικεφαλής του κόμματος «Καντίμα» της μείζονος αντιπολίτευσης είναι βασικός ύποπτος σ' ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας που έχει αποκαλυφθεί στο Ισραήλ. Τα στοιχεία του πρώην πρωθυπουργού δόθηκαν, τελικά, χτες στη δημοσιότητα από την ισραηλινή αστυνομία η οποία ολοκλήρωσε έναν πρώτο γύρο ερευνών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Εχούντ Ολμέρτ κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια προκειμένου να αποφανθεί θετικά προς συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρείες και τα σχέδιά τους, όσο ήταν δήμαρχος της Ιερουσαλήμ (μεταξύ 1993 - 2003). Για μία από τις παραμέτρους της υπόθεσης (δηλαδή για δωροδοκία μίας από τις εμπλεκόμενες κατασκευαστικές) έχει, ήδη, συλληφθεί ο διάδοχος του Ολμέρτ στη δημαρχία, Ούριο Λουπολιάνσκι. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός εμπλέκεται και σε άλλα τρία σκάνδαλα δωροδοκίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Γάζα (2018-09-25 00:00:00.0)
Δοκιμασμένες και αποτυχημένες «συνταγές» προτείνει ο Ολμέρτ (2008-08-13 00:00:00.0)
Ενδοπαλαιστινιακές αντιπαραθέσεις (2008-08-02 00:00:00.0)
Συνεχίζει τις απειλές το Ισραήλ (2008-02-13 00:00:00.0)
Επεισόδια «περιορισμένης» έντασης (2007-04-05 00:00:00.0)
Το έγκλημα στην Παλαιστίνη συνεχίζεται (2006-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ