Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις σιδηροδρομικών

Χτύπημα συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Να συνεχίσουν για πολλοστή ημέρα την απεργία ψήφισε, χτες, μεγάλος αριθμός σιδηροδρομικών, κυρίως στο νότο της Γαλλίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για γενικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες που απηύθηναν δύο από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου, η CGT και η Sud Rail, που, σύμφωνα με τις τελευταίες κλαδικές εκλογές, εκπροσωπούν το 57% των εργαζομένων. Η κινητοποίηση άρχισε την Τρίτη 6 Απρίλη και τελικά πέτυχε, μόλις χτες, η διοίκηση των σιδηροδρόμων (SNCF) να δεχτεί αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Οι πρώτες επαφές, πάντως, δεν έφεραν αποτέλεσμα και έτσι η απεργία συνεχίζεται. Οι σιδηροδρομικοί ζητούν άμεσο τερματισμό των «σχεδίων αναδιάρθρωσης» που προωθούνται στην εταιρεία, τονίζοντας ότι την τελευταία επταετία έχουν μειωθεί κατά 22.000 οι θέσεις εργασίας και ότι αναμένονται περικοπές άλλων 8.000 θέσεων μέχρι το 2012. Οπως υπογραμμίζουν, ήδη, οι συνθήκες εργασίας έχουν γίνει εξαιρετικά σκληρές και χρειάζεται άμεσα πρόσληψη επιπλέον προσωπικού προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των επιβατών.

Οι περικοπές που γίνονται στους κόλπους της SNCF εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο «αναδιάρθρωσης» του ευρύτερου δημοσίου τομέα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση Σαρκοζί. Ενδεικτικό είναι ότι χτες ο υπουργός αρμόδιος για το Δημόσιο επιβεβαίωνε ότι μέχρι το 2011 στις κρατικές υπηρεσίες θα εργάζονται 32.000 λιγότεροι υπάλληλοι, καθώς δεν πρόκειται ν' αντικατασταθούν όσοι συνταξιοδοτηθούν ακολουθώντας τη «γραμμή» Σαρκοζί την τελευταία διετία: Μία πρόσληψη για κάθε δύο συνταξιοδοτήσεις.

Παράλληλα, οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και κυβέρνησης με αφορμή το «διάλογο» που εγκαινίασε η κυβέρνηση για την αποδόμηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία προωθεί χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα «εκτιμήσεις» του Συμβουλίου Συνταξιοδοτικού Προσανατολισμού.Οι «εκτιμήσεις» αυτές σκιαγραφούν ένα καταστροφικό τοπίο, προβλέποντας ελλείμματα μεταξύ 72-115 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα αποθεματικά των Ταμείων το 2050.

Οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, και κυρίως οι CGT, Force Ouvriere, CFDT, Sud, μέχρι στιγμής, αρνούνται κατηγορηματικά να κάνουν την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, για αύξηση των εισφορών ή για αύξηση του συνολικού χρόνου εργασίας και εισφορών, τρεις προοπτικές που «ανοίγει» μεθοδικά η κυβέρνηση Σαρκοζί με τη συναίνεση της Ομοσπονδίας των Ενώσεων Εργοδοτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ